Karlofça Antlaşması Ne Zaman Kimler Arasında Yapıldı? Osmanlı Açısından Önemi

Osmanlı İmparatorluğu, çok başarılı yılların ardından zamanla gerilemeye başladı ve Karlofça Antlaşması da bu kötü gidişlerin bir sonucuydu. Peki, bu antlaşmanın Osmanlı açısında önemi nedir? Hangi ilkler yaşanmıştır? Kimlerle imzalanmıştır?

Karlofça Antlaşması’nın Osmanlı’daki Önemi

Karlofça Antlaşması, 17.yüzyılın son senesinde yani 1699’da imzalanmıştır. Osmanlı Viyana kapılarına dayanmış ve 16 yıl boyunca mücadele etmiştir. Karlofça aslında senelerdir süren çatışmayı da bitirmiştir. Osmanlı’yı derinden etkileyen ekonomik problemlere ve birçok egemenlik hakkını kaybetmesine neden olmuştur.

Antlaşmanın tarafları arasında; Avusturya, Venedik ve Lehistan bulunmaktadır. II. Viyana kuşatması kaybedilince maddeler de şekillenmeye başlamıştır.

Osmanlı tarihindeki en büyük önemlerden birisi ise Orta Avrupa’da artık toprağı olmayacak, liderlik edemeyecekti. Bu bölgedeki diğer devletler, Osmanlı’yı sadece Orta Avrupa’dan değil, bütün Avrupa’dan defetme imkânının olduğunu görmüşlerdir.

Osmanlı İmparatorluğu, Karlofça Antlaşmasıyla beraber tarihinde ilk defa toprak kaybı yaşamıştır. Osmanlı’nın askeri açıdan da ne kadar güç kaybettiği anlaşıldı.

Bu antlaşmayla beraber, Osmanlı’nın duraklama devri gerilemeye dönüşmüştür. Aslında bu savaşın kaybı Osmanlı’nın yıkılma sürecini de hızlandıracaktı. Osmanlı, Orta Avrupa’daki lider konumunu Debu Antlaşmasıyla yitirmiştir.

Osmanlı, duraklama döneminde, tekrar toparlanmak için genişlemeyi düşünüyordu ama Karlofça ile çok önemli topraklar kaybettikten sonra kendini geri çekti ve var olan topraklarını korumaya başladı. Ayrıca, siyasi yani diplomasi yollarıyla çözüm arayışına geçmeye başladı. Karlofça ile birlikte, Katolikler mezhep bağımsızlığını alınca, Avusturya artık Osmanlı’da yaşananlara mücadele edebiliyordu, yani iç işlerine karışıyordu. Antlaşmaya taraf olan Venedik, çok sayıda toprak almış ve Osmanlı Ege’de büyük güç kaybına uğramıştır. Lehistan’ın Karlofça ile aldığı bölgeler ardından da Kazaklar’daki liderlik ve söz hakkı bitmiştir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap