Bir Gök Cismini Gözlemleyerek Yıldız Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

LuckAmoşai tarafından
10 Ağustos 2022 tarihinde soruldu

Gökyüzünde pek çok gök cismine rastlayabilirsiniz. Gezegenler ve yıldızlar dünyadan gözlemlenebilir gök cisimleridir. Aynı zamanda bunların ayrımını yapmak için de bazı standartlar ön planda tutulur. Yıldızlar sabit bir noktadadırlar ve bundan kaynaklı olarak her zaman belirli bir açıya baktığınızda gözlemleyebilirsiniz. Ek olarak saçtıkları ışıktan ötürü titreşime benzer bir ışıltıya sahiptirler.

Buna yıldızların göz kırpması olarak daha masalı bir tanım da yapıldığına şahit olabilirsiniz. Gök cisimleri arasında yıldızlar, gezegenler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar bulunmaktadır. Bunlar arasında da ışık saçan, daha doğrusu ışık kaynağı olanlar yıldızlardır.

Eğer bir gök cismini gözlemlemeye başladıysanız ve aldığınız ışık sabit değil de yanıp sönüyor gibi görünüyorsa bu ışık kaynağı olduğunun göstergesidir. Yani bir ışığı yansıtmıyor, ışığı saçıyor olarak nitelendirebilirsiniz. İşte bu yıldız gözlemlediğiniz şeklinde yorumlanabilir. Tabii ki bunun en net tespiti teleskop ile yıldızı gözlemlemek olacaktır. Gezegen, meteor veya doğal uydu gibi gök cisimleri yıldızlarından aldıkları ışığı yansıttıkları için sabit bir ışıltıya sahiptirler.

0
Her Telden