Sinekli Bakkal Romanının Kısa Bir Özeti, Karakterleri, Olay Yeri ve Zamanı

Sinekli Bakkal

Sinekli Bakkal,

Sinekli Bakkal, ülkemizdeki en meşhur romanlar arasındadır. Halide Edip Adıvar’ın eseri olan bu romanın; geçtiği zaman, yer, konu, hikaye özeti hakkında bilgileri sizler için derledik. Sinekli Bakkal, 1935 yılının 11.ayında yazılmaya başlanmış ve 1936 senesinin ikinci ayında gazetede yayımlanmıştır.

Sinekli Bakkal Romanının Kısa Bir Özeti, Karakterleri, Olay Yeri ve Zamanı

Sinekli Bakkal Kısa Özeti

Sinekli Bakkal, Osmanlı devletinin en baskıcı dönemlerden biri olan İstibdat Devrindeki İstanbul’un ilçesindeki yaşamlar anlatılmıştır. Bu kentin adı o zaman için Sinekli Bakkal’dır. İstanbul’un bu bölgesinde, İmamın Emine adında bir kızı vardır ve yaşadıkları yerde bakkal işleten Tevfik adında biriyle dünya evine girer. Yalınız bu adamın lakabı Kız Tevfik’tir. Tabii, aklınıza gelen ilk kötü şey değil, orta oyununda Karagözü canlandırdığı için kimin zaman kadın giysileri giyinip insanları eğlendirmektedir. İşini ve eğlendirmeyi o kadar sever ki bazen bakkala gelenleri benzer taklitlerle güldürür. Tabii, eşi Emin bu durumundan hiç hoşnut olmaz, tartışırlar ve babasına yanına döner.

Bunun üzerine namı diğer Kız Tevfik, baskıcı saraydan gelen emirler İstanbul’dan başka bir şehre sürgün gönderilir. Emine bu süreçte hamiledir ve Rabia isminde bir kızları olur. Bu kız büyür ve muhteşem sesiyle herkesi büyüler, müziği de çok sefer. Bu sırada babasının sürgün cezası bitmiştir ve Rabia da uzun yıllardan sonra babasına uğrar. Sinekli Bakkal’da bulunan bakkalı birlikte çalıştırırlar. Rabia babasıyla o kadar güzel bir hayat geçirir ki tarif edilemez bir şeydir. Rabia şarkı söylemeyi sever, babası da sanatla uğraşır, onun için sürekli musikiye yönelebilmektedir.

Kız Tevfik, sürgün cezasına rağmen sanattan vazgeçmemiş ve ikinci kez İstanbul’dan gönderilmiştir. Babasının gidişi Rabia’yı tek başına bırakmıştır. Bir süre sonra musiki dersi aldı Peregrini ile dünya evine girmiştir. Peregrini Rabia’yı o kadar sever ki O’nun için Müslüman olmayı kabul etmiştir. Rabia babası gittikten sonra annesi ve dedesini de toprağa vermiştir. Kız Tevfik’in ikinci cezası da tamamlanınca eski yaşamlarına geri dönerler.

Sinekli Bakkal Romanındaki Karakterler

Emine: Babası imam olduğu için eğitimi de dini yönden olmuştur ve aşırı derecede tutucu, ekonomiyi ön planda tutan bir kişidir. Rabia isminde bir kızı ve Tevfik adında kocası vardır.

Kız Tevfik: Orta oyunu ile ilgilenen, sanatı seven, insanları eğlendirmeyi seven bir karakterdir. Emine ile evlenmiş ve Rabia’nın da babasıdır.

Rabia: Rabia da annesi gibi dini bütün bir kişidir. Lakin ALLAH vergisi çok güzel bir sesi vardır. Bu da onu musikiye yöneltmiştir. Sinekli Bakkal Romanının ana kahramanı da diyebiliriz. Doğuyu yansıtmaktadır.

Peregrini: Aslen İspanyol’dur, İtalya’da aforoz edilmiştir. Rabia gibi musikiye gönül vermiş, eğitimler veren bir kişidir. Duygusal yönü ağır basan bir karakterdir. Batıyı yansıtmaktadır.

Vehbi Dede: Mistik karakterde bir kahramandır. Tabiri caizse kamil insandır. Hem dini hem de karakteristik özelliklerle birlikte işlenmiştir. Çok kibar, görmüş geçirmiş ve bilgili bir kişidir.

Diğer Karakterler: İmam, Zaptiye Nazırı Selim Paşa, oğlu Hilmi Bey.Diğer Kahramanlar:

Sinekli Bakkal Nasıl Bir Mekan?

Roman tam olarak da Sinekli Bakkal’da geçmektedir. Burası hem sokak hem mahalle olarak adlandırılabilir. Aksaray taraflarında bulunmaktadır. Mahalledeki; bakkal, kahve, doğal yapılar, sokaktaki çeşmeler… Tamamen Anadolu insanının yer gibidir. İstanbul İç Anadolu ve diğer birçok yere göre gelişmiş olsa da Sinekli Bakkal mahallesi genel halkı yansıtmaktadır. Halide Edip Adıvar romanda bizlere farklı kültürleri, eskiyi ve yeniyi birlikte sentezlemiştir. Rabia, bir yerin güzel olması için oranın ne kadar ferah, aydınlık, açık ve aynı zamanda sade olduğu anlatırken eşi Osman, karma, ve karşıt unsurların bir araya gelmesini güzellik olarak görmektedir.

Olay Ne Zaman Yaşanıyor?

Sinekli Bakkal Romanı, İstibdat Devri, yani İkinci Abdülhamit dönemini kaleme almıştır. Aslında romanın esas kısmı Rabia ile birlikte başlamaktadır. Çocukluluk ve evlilik gibi zamanlar üstünkörü geçilmiştir. Aslında 15 yıllık bir zaman epey kısaltılmıştır. Rabia’nın yaşamını anlatılırken etrafında olup bitenlere de değinilmiştir. Kitabın geneline baktığımızda yarım asırlık bir süreci işliyor diyebiliriz.

Roman hangi dil ve anlatıma sahiptir?

Sinekli Bakkal romanı, 2 kısımda meydana geliyor ve toplam 50 bölüm var. İlk bölüm 27 diğer ise 23’tür. Roman aslında dönemin politik durumunu, sosyal hayatı ve duyguları da işlemektedir. İstibdat devrinde olsa da aslında sadece o dönemin zorlukları işlenmemiştir. Rabia’nın nasıl bir yaşam sahip olduğu esas nokta olarak görünmektedir. Romanın ilk 27 bölümünde, yaşananların art arda dile getirildiğini ve her problemin bir sonraki bölüm çözüleceğini düşünerek geçiyor. Diğer bölümde Rabia’nın özel yaşamı daha ön plana çıkıyor. Çok karmaşık olmadan problemler çözüme kavuşuyor ve roman sonlanıyor.

Halide Edip Adıvar, Sinekli Bakkal kitabında devrik cümleler kullanmayı da ihmal etmemiş. Yaşananların bağlantısı güzel sağlanmış. Kitabı okuyanlar hiç usanmadan bir solukta okuyabilir.

Sinekli Bakkal Romanının Ana Fikri Ne?

Sinekli Bakkal, birçok konuyu karışık şekilde işlemiştir. Rabia doğu medeniyetini temsil ederken eşi batıyı temsil eder. Yeni sanatlara açık olmaya eski düşünceli insanlar vardır. Yani eski yeni kavramı da işlenmiştir. Aşk ve mantık gibi duygulara da yer verilmiştir. Bu romanda musiki ön plana çıkıyor. Halide Edip Adıvar, romanın ana karakterinin, kendi içinde yaşadığı çelişkilerin yanı sıra inancının da etkisiyle birlikte duygusal mı mantıklı mı düşünmek lazım onu ele alıyor.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık