1. Anasayfa
  2. Nedir

Ses Tellerimiz Vücudumuzun Neresinde Bulunur?


0

Ses Tellerimiz

Evrende bir sesin ortaya çıkabilmesi için belli bir titreşim hareketi gereklidir. Nesnelerin ileri geri hareketiyle de titreşimler oluşur. Yine insan sesinin meydana gelebilmesi içinde titreşim oluşması gerekmektedir. Nefes verirken akciğerlerimizden gelen hava, tıp alanında Larinks olarak adlandırılan halk arasında ise gırtlak olarak bildiğimiz bölümde yer alan ses tellerini titreştirerek sesi meydana getirmektedir. 

Öncesinde yumuşak ve elastik yapıda gırtlakta bulunan kıkırdaklar, 20 yaşından itibaren kemikleşmeye başlar, epiglot denilen elastik kıkırdak ve ses tellerinin bağlandığı çıkıntılar hariç olmak üzere diğer parça kıkırdakların büyük bir kısmı yaşlılarda kemikleşmiş durumda bulunmaktadır. Sesin oluşumunda kısaca, üst solunum yolu elemanları olarak bilinen; Burun (Nasus), Yutak (Farinks), Gırtlak (Larinks), ağız ve akciğerden gelen hava etkilidir.

Ses
Ses Tellerimiz Vücudumuzun Neresinde Bulunur?


Ses tonunun oluşumu ise, akciğerlerden gelen basınçlı havanın ses telleri arasından geçerken dalgalanmasıyla gerçekleşmekledir. Ham olarak titreşen sesin boğaz, ağız ve burun yapılarındaki boşluklarda şekillenmesiyle her bireyin kendine özel ses tonu oluşmaktadır.


Ses teli olarak adlandırılması organik olmadıkları için değildir, çünkü temelde ses telleri de kaslardan oluşur. Tüm insanlarda 3 bölümden oluşan ve 2 adet bulunan ses teli mevcuttur. Kas doku, epitel doku ve jel dokusundan oluşan ses telleri hassas ve akut değişimlere uğrayabilen yapılardır. 

Ses telleri vücudumuzda boynumuzun ortasında, tıp dilinde farinks olarak adlandırılan yutağın altında, soluk borusu olarak bildiğimiz trakeanın hemen üzerinde konumlanmış şekildedir. Sesimizi doğru kontrol edebilmek ve hasar vermeden kullanabilmek için, gırtlağımızda ses çıkarmaya yarayan kas dokumuzu geliştirmemiz gerekir. Bunun birçok yönteminin olmasının yanında özellikle ses sanatçıları doğru nefes alma, nefes ve ses egzersizleri gibi egzersizler yapmaktadır. 

Nefes egzersizleriyle birleştirilmesinin amacı ise akciğerlerden gelen havanın yaptığı titreşim üzerinden sesin oluştuğu bilindiği için, önce doğru nefes alma alışkanlığını kazanmaktır.Normal bir sesin oluşumu esnasında ses telleri birleşerek aradaki boşluğu kapatır, fakat bu boşluğun yetersiz kapanması gibi durumlarda ise ses kısıklığı ortaya çıkar.

İlginizi Çekebilir;  Mübadele Göçü Nedir? Ne Zaman Olmuştur?

 Grip, nezle gibi özellikle üst solunum yollarını etkileyen çeşitli hastalıklar sonucunda akut olarak da ses kısıklığı oluşabilir. Ses telleri zarar görmeden durumdan kurtulmak için, solunan havayı nemlendirmek, bitki çayı tüketmek halk arasında uygulanan yaygın yöntemlerdendir.

Aynı zamanda titreşimlerin frekansı oluşan sesin perdesini de belirleyen bir faktördür. Perde seslerden her birinin kalınlık ve incelik durumu olarak tanımlanmaktadır. Çocuk ve kadınlarda ses telleri daha kısa ve ince yapıdadır. Bu nedenle de çocuk ve kadın sesleri erkek seslerine göre daha tizdir ve erkeklere kıyasla daha yüksek perdedendir.


Ses telleri, bulundukları bölge itibariyle sadece gırtlağa akciğerlerden gelen havaya bağlı şekilde sesi oluşturuyormuş gibi gözükse de, vücutta sesin oluşumuna dâhil olan daha karmaşık yapılar vardır. Sadece nefes alma ve verme sırasında bile birçok kas kasılır ve akciğerlerde hava değişimleri meydana gelir. Çıkış ve oluşma yeri gırtlaktaki ses tellerinin titreşmesinin yanında; akciğerler, diyafram kası, göğüs ve kaburgalar, dil, dudak çene kasları gibi birçok yapı ve vücut sistemi bu oluşuma destek durumdadır. Herhangi bir akut ya da kronik rahatsızlık olması sonucunda ses tellerini sağlıklı ve verimli kullanmak pek mümkün değildir. Bu nedenle de herkeste 2 adet bulunmasına ve kronik ya da kalıtımsal bir hastalık olmaksızın aynı fizyolojik sistem içinde oluşmasına rağmen, bireylerin sesleri farklı şekillerde çıkar. Sese şekil veren kişiden kişiye göre değişen ağız, dil ve dudak yapılarımızın hareketlerinden kaynaklı değişimlere uğramaktadır. Tıpkı parmak izlerimiz gibi bireye özgü ve kişisel titreşimlerdir.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü