Şeftali Hangi Mevsimde Yetişir? Ekim ve Hasat Zamanı Hangi Aydır?

seftali

Şeftali

Şeftali, bazı kişiler tarafından çok sevilse de bazıları tüylü yapısından dolayı pek sevmez. Ama güzel kokusu ile tatlıların ve yemeklerin en güzel meyvesidir. Şeftali, güzel tadından ziyade yüksek besin değerleri ile bilinir. Yaz ayları gelince tezgahlarda yerini alır. Kalbe iyi gelir, böbrek rahatsızlıkların iyileşmesinde destekleyicidir. Şeftali hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladık.

Şeftali Hangi Mevsimde Yetişir? Ekim ve Hasat Zamanı Hangi Aydır?

Şeftali Hangi Ay Mevsimde Yetişir?

Şeftali yaz aylarının meyvesidir. 6.ve 7. Aylarda hasat edilir ve tezgahlardaki yerini alır. Lakin en leziz olduğu ay Temmuz’dur. 3 ay boyunca görebileceğiniz gibi bazen Eylül ayına da sarkar.

Şeftali Hangi Vitamin ve Mineralleri İçerir?

150 gram şeftalinin içinde bulunan besin değerleri:

  • 60 Kalori Barındırır
  • Karbonhidrat 14,3 g     
  • Yağ 0,40 g         
  • Lif 2,25 g          
  • Protein 1,38 g 
  • Kolesterol 0 mg
  • A Vitamini 490 IU          
  • C Vitamini 10 mg           
  • Kalsiyum 9 mg 
  • Sodyum 0 mg
  • Demir 0,40 mg
  • E Vitamini
  • K Vitamini
  • Potasyum
  • Magnezyum
  • Fosfor
  • Çinko
  • Bakır içerir ve sağlığa mucizevi faydaları vardır.

Şeftalinin İnsan Sağlığına İnanılmaz Faydaları

Sindirimi Çalıştıran Etkisi Vardır

Şeftali içerdiği birçok vitamin sayesinde sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar ve olası hasarları önler. Lifli meyveler kabızlığa iyi gelir ve şeftalide de lif bulunur.

Antioksidan İçerir

Bu kadar besin değerine sahip bir meyvenin antioksidan içermemesi zor. Bu niteliğiyle birlikte kişinin direnci daha kuvvetli hale gelir, olası rahatsızlıklara karşı savaşır, kalkan görevi görür.

Cilt için de Yararı Vardır

C vitamini, sadece dirençli olmak için değil, cilt için de gereklidir. Ayrıca A vitamini cildin güzel, canlı kalmasını sağlar. Cilt kuruduğu zaman kırışır, mat bir görünüme neden olur, Şeftali da cildi nemlendir ve ışıltılı bir görüntü sağlar. Zararlı dokular iyileşir ve sıkılaşır.

Böbrek Sağlığına İyi Gelir

Böbreklerde sorunu olan kişilerin de şeftali tüketmesi gerekir. Özellikle genetik olarak taş oluşumu mümkünse ya da beslenme alışkanlarınızdan kum oluşuyorsa taşların dökülmesine destek olur.

İdrar Söktürücü Özelliği Vardır

Şeftali, idrar söktürür ve toksinlerin atılmasını sağlar. Bağırsaklarda kurtlanma oluştuysa temizlenmesine destek olur.

Kansere Karşı Fayda Sağlar

Şeftaliyi düzenli tüketenler kansere karşı da korunuyor demektir. Kanser oluşumuna neden olan zararlı maddeler mücadele eder ve bütün bedeni sarmasını önler.

Kilo Vermeyi Destekler

Şeftali, şekerli olduğu için diyetlerde tereddüt edilse de çok fazla bir kalorisi yoktur. Ayrıca lifli olduğu için açlık hissettirmek ve zayıflamayı destekleyicidir.

Ağız Kokusunu Gidermeye Yardımcıdır

Şeftali kesildiği zaman o mis gibi kokusu her yeri sarar. İşte muhteşem aroma ağızda dağıldığı zaman kötü kokuları da önler. Dişlere de faydası bulunmaktadır.

Kolesterolü Dengeleyici Özelliği Vardır

Bu yaz meyvesi, fenolik bileşenler barındırır ve LDL’nin normal seviyelere gelmesine destek olur.

Kalp Sağlığına da İyi Gelir

Antioksidanın tek bir görevi yoktur. Damarlarımızdan akan kanları temizler ve akşın düzenli olmasını sağlar. Olası bir kalp rahatsızlıkları ihtimalini de düşürür.

Kan Şekerini Düzenlemeye Yardımcıdır

Şeftali, içerdiği potasyum sayesinde kan basıncının düşürülmesine iyi gelir. Kan şekerini de dengede tutar ve sıvı oranını da düzenler.

Kramp Problemlerini Giderir

Potasyumun bir diğer görevi de krampları önlemesidir. Sürekli olarak ayak ve bacaklarda kasılma, kramp yaşayanlar potasyum desteği verilir. Siz de bu potasyumu doğal yollarla almak için şeftali tüketmeyi ihmal etmeyin.

Sinirleri Dindiren Sakinleştiren Özelliği Vardır

Şeftaliyi daha yemeden sadece kokusunu aldığınızda bile kendinizi iyi hissetmeye başlarsınız. Gerginliğinizde bir miktar azalma olur. Şeftali tüketmek sinirleri yatıştırır ve kaliteli uyku çekmenize destek olur.

Göz Sağlığına da İyi Gelir

Göz sağlığına sadece havuç değil, şeftali de iyi gelir. Çünkü bu meyve lutein – zeaksantin içerir.

Şeftalinin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Yaz aylarının meyvesi olan şeftaliye zararlı demek doğru olmaz. Ama çok şekerli olduğundan çok fazla yendiği taktirde alerjiye neden olabilir.

İdrar söktürmesi nedeniyle aşırı tüketimi idrar yollarında sağlık problemlerine yol açabilir.

Potasyum gereklidir ama aşırı olduğu zaman çok tehlikelidir. Böbreğe iyi gelse de çok yenmemelidir. Böbrek rahatsızlığı olanlar mutlaka bir doktora sorarak gerektiği kadar yemelidirler.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık