1. Anasayfa
  2. Nedir

Sadaka ile İlgili Ayetler ve Hadisler Nelerdir?


0

Sadakanın ne kadar önemli olduğunu hem ayetlerden hem de onu destekleyen hadislerde görebiliriz

Sadakanın ne kadar önemli olduğunu hem ayetlerden hem de onu destekleyen hadislerde görebiliriz. Özellikle bakara suresinde buna çok yer verilmiştir.  

Sadaka
Sadaka ile İlgili Ayetler ve Hadisler Nelerdir?

Sadaka İle İlgili Ayetler Nelerdir?

Bakara Suresi 263. Ayet: Güzel bir söz ve sabır, arkasından hakaret ve incinme ile gelen sadakadan daha hayırlıdır. Allah, kendine yeter ve halimdir.

Bakara Suresi 271. Ayet: Eğer alenen hayır işi yapıyorsanız, bu iyidir; Ama sadakaları gizlice muhtaçlara verirsen senin için çok daha hayırlıdır, çünkü bu senin günahlarının birçoğuna kefaret olur. Her neyse, Allah yaptığınız her şeyden haberdardır.

Bakara Suresi 276. Ayet: Allah, faizi tüm nimetlerden mahrum eder ve sadakaları geliştirir; Allah, nankör ve günahkâr kimseyi sevmez.

Bakara Suresi 280. Ayet: Borçlunuz zor durumdaysa, parasal durumu düzelene kadar ona zaman tanıyın. Fakat borcunuzu sadaka olarak öderseniz, bilseniz sizin için daha hayırlı olur.

Nisa Suresi 114. Ayet: Onların gizli toplantılarının çoğunda, sadaka vermeyi, iyiliği ve insanlar arasında barışı sağlamayı emreden kimseden başka hayır yoktur. Kim Allah’ın rızasını arayarak bunu yaparsa, ona büyük bir mükâfat vereceğiz.

Maide Suresi 45. Ayet: Tevrat’ta onlara cana can, göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş, yaraya bir yarayı yazdık. Sadaka verirse, yaptığı kötülüklere kefaret olur. Allah’ın indirdiğiyle hükmetmeyenler, büyük bir günah işlemektedir.

Tevbe Suresi 58. Ayet: Ey Peygamber! Onlardan bir kısmı sadaka dağıtmakta sana kusur buluyor. Kendilerine ondan bir şey verilirse sevinirler, bir şey verilmezse kızarlar.

İlginizi Çekebilir;  Medd-i Tabii Nedir? Örnekleri Nelerdir?

Tevbe Suresi 103. Ayet: Onları arındırmak ve onunla temizlemek için mallarından bir bağış al; ve onlar için dua edin. Muhakkak ki senin namazın onlar için bir huzurdur. Allah işitendir, bilendir.

Yusuf Suresi 88. Ayet: Mısır’a giderken kendilerini Yusuf’a takdim ettiler ve ona dediler ki: Ey reis! Biz ve ailemiz sıkıntıya düştük ve sadece cüzi bir miktar getirdik. O halde bize buğdayı tam olarak ver, sadaka olarak da bize ver. Allah, sadaka verenleri mükâfatlandırır.

Hadid Suresi 18. Ayet: Muhakkak sadaka veren erkeklere, sadaka veren kadınlara ve Allah’a güzel bir borç verenlere, onlara kat kat verilir ve onlar için güzel bir mükâfat vardır.

Mücadele Suresi 12. Ayet: Ey iman edenler! Rasûlullah (s.a.v.)’e gizlice danışmak (istediğiniz) zaman, özel görüşmenizden önce sadaka verin. Bu sizin için daha iyi ve daha temiz olacaktır. Eğer (buna vesile bulamazsanız), şüphesiz Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.

Mücadele Suresi 13. Ayet: Onunla özel görüşmenizden önce sadaka vermekten mi korkuyorsunuz? Eğer yapmazsanız ve Allah sizi bağışlamışsa, (hiç değilse) namazı kılın, zekatı verin ve Allah’a itaat edin (Allah’ın ve Peygamberinin size emrettiklerini yapın) . Ve Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.

Münafikun Suresi 10. Ayet: Sizden birinize ölüm gelip de: Rabbim! Keşke bana kısa bir süre mühlet verseydin (yani dünya hayatına geri dönersen), o zaman malımın sadakasını (yani zekatı) verir ve salihlerden olurum.

Sadaka ile ilgili hadisler nelerdir?

Güzel söz sadakadır.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

İnsanların her bir eklemi için her gün bir sadaka gerekir. İki kişi arasında adâletle hükmetmen sadakadır. Bineğine binmek isteyene yardım ederek bindirmen yahut yükünü bineğine yüklemen sadakadır. Güzel söz sadakadır. Namaz için mescide giderken attığın her adım bir sadakadır. Gelip geçenlere eziyet veren şeyleri yoldan gidermen de sadakadır. (Buhârî, Sulh 11, Cihâd 72, 128; Müslim, Zekât 56)

İlginizi Çekebilir;  Saman altından su yürütmek deyimi ne demek? Hikâyesi nedir?

Güzel iş sadakadır.

Câbir İbni Abdullah radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Her meşrû ve güzel iş sadakadır. (Buhârî, Edeb 33; Müslim, Zekât 53)

Her güzel şey sadakadır.

Ebû Zer radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Her birinizin her bir eklemi (ve kemiği) için bir sadaka gerekir. Binaenaleyh her tesbih sadakadır, her hamd sadakadır, her tehlil sadakadır, her tekbir sadakadır. İyiliği tavsiye etmek sadakadır, kötülükten sakındırmak sadakadır. Kulun kuşluk vakti kılacağı iki rek’at namaz bütün bunları karşılar. (Müslim, Müsâfirîn 84, Zekât 56.)

Sadaka, veren kişinin imanına delildir.

Ebû Mâlik Hâris İbni Âsım el-Eş’arî radıyallahu anh’den rivâyet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Temizlik imanın yarısıdır. Elhamdülillah duası mizânı, sübhânellah ve elhamdülillah sözleri ise yer ile gökler arasını sevap ile doldurur. Namaz nurdur; sadaka burhandır; sabır ziyâdır. Kur’an senin ya lehinde ya da aleyhinde delildir. Herkes sabahtan (pazara çıkar) nefsini satar; kimi onu âzâd kimi de helâk eder. (Müslim,Tahâret 1.)

Sadaka, malı eksiltmez.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Sadaka vermek malı eksiltmez. Kul başkalarının hatalarını bağışladıkca Allah da onun şerefini arttırır. Kim Allah için alçak gönüllü davranırsa, Allah da onu yükseltir. (Müslim, Birr 69. Ayrıca bk. Tirmizî, Birr 82)

Aile geçimini sağlamak sadakadır.

Ebû Mes`ûd el-Bedrî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu:

Bir adam Allah’ın rızasını umarak ailesinin geçimini sağlarsa, harcadıkları onun için birer sadaka olur. (Buhârî, Îmân 41, Megâzî 12, Nefekât 1; Müslim, Zekât 49)

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü