Sabreden derviş muradına ermiş atasözü ne demek?

sabreden-dervis-muradina-ermis-atasozunun-anlami-nedir

Sabreden derviş muradına ermiş, insanlar sabırsız canlılardır, bir şeyin hemen olmasını isterler ama hayat ne yazık ki öyle değil. Bu atasözü ne anlama gelir? Derviş ve murad ne demektir gibi merak edilenleri sizler için yanıtladık.

Hayat her zaman bize iyi şeyler sunmaz, bazen kötü bazen iyi bazen de ikisini ortası bir şeyler yaşarız. Bir işe başladığımızda ya da başımıza bir şey geldiğinde sabretmeyi başarırsak sonunda mutluluğu yakalayabiliriz. 

Sabreden derviş muradına ermiş atasözü ne demek?

Sabır eden derviş muradına ermiş anlamı nedir?

Eğer bir kişi sakin, sabırlı bir şekilde beklemeyi bilirse sonun da talep ettiği birçok şeyi elde edebilir. Bir şeyi elde etmek için, sadece bir ya da iki kere deneyip pes etmek doğru değildir. Farklı yollarla, sabırlı bir şekilde elde etmek istediğimiz şey için uğraşmaya devam etmeliyiz. Eğer bunu hayat felsefesi haline getirebilirsek işte o zaman istediklerimize kavuşabiliriz. O yüzden sabreden derviş muradına ermiş deriz. 

Bedava peynir sadece fare kapanında olur, istediğimiz şeylerin bir anda, emek harcamadan, sabretmeden olmasını beklemek saçmalıktır. Bu şekilde gelen hiçbir şey karşılıksız değildir ya da değeri çok azdır. 

Hayatımızın bir evresi çok kötü gidiyor olabilir. Günümüzde pandemi dönemini ele alırsak: Uzun bir süre dışarıya çıkamadık, ekonomik ve psikolojik olarak büyük sıkıntılar çektik. Şu an bir salgının azalmasıyla bir nebze dışarıya çıkabiliyor olsak da ekonomik olarak henüz tam toparlayamadık. Ama bu durum hep böyle gitmez, her çıkışın bir inişi her inişin de bir çıkışı vardır. Eğer sabırlı olursak bu kötü günler geride kalacak ve mutluluğu yakalayacağız. 

Sabreden derviş muradına ermiş sözüne yakın bir atasözü de sabrın sonu selamettir. Yani, her türlü zorluğa karşın sabırla bekleyip mücadele eden kişiler sonunda selameti, muradı, yani mutluluğu yakalayacaktır. 

Sabırlı olmamakla ilgili de çok farklı atasözleri de vardır. Acele giden ecele gider, acele giden öküz harmana pisler, acele işe şeytan karışır, acele ile menzil alınmaz, acele yürüyen yolda kalır… Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür ama aslında bunların hepsi de sabırlı olmakla ilgili atasözleridir. 

Sabırlı olmanın bir diğer avantajı da işlerin doğru şekilde yapılabilmesidir. Bir işi hemen bitireyim diye acele ederseniz, yanlış yaptığınızda baştan yapmak zorunda kalırsınız ki bu da zaman kaybı demektir. Sabırla, dikkatli biçimde yapıldığı zaman hem doğru yapılır hem de tekrardan yorulmak zorunda kalınmaz. 

Eğer çocuklarınız varsa onlara da sabırlı olmaları gerektiğini öğretmeliyiz. Ağaç yaşken eğilir, eğer erken yaşta sabreden derviş muradına ermiş atasözünü öğretirseniz hayatlarını büyük ölçüde kolaylaştırırsınız, başarılı ve mutlu olmalarını sağlarsınız. 

Sabreden derviş muradına ermiş TDK’de ne demek? Örnek cümle

Beklemesini bilen kimse sonunda amacına ulaşır anlamında kullanılan bir söz.

Şule 2 yıl sabretti ve sonunda istediğini almayı başardı. 

Aile içinde belki de en sabırlı kişiyim, o yüzden istediğim birçok şeye ulaşıyorum. Dedem de sürekli: sabreden derviş muradına ermiş diyor. 

Sabreden derviş muradına ermiş atasözünün ana fikri nedir?

Eğer hiç sıkılmadan, usanmadan bekleyen kişiler mutlaka hedeflerine varırlar. Sabır hedefe varmadaki en önemli faktördür. 

Sabır kelime anlamı

Her ne kadar olumsuz şey yaşansa da tepki vermeden beklemesini bilmektir. Erdemli bir davranıştır.

Derviş ne demek?

Kelime anlamı olarak, muhtaç, fakir gibi manalar taşır. Tasavvufta ise sadece Rabbine muhtaç olandır. Tarikata katılmış, şeyhe bağlı kişi olarak da bilinir. 

Murat ne demek?

Dilek, istek, amaç, gaye gibi anlamlar taşımaktadır. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık