Perestroyka Hangi Ülkenin Tarihi ile İlgilidir 

perestroyka-hangi-ulkenin-tarihiyle-ilgilidr

Perestroyka

Perestroyka kökenli olan ; yeniden yapılanma anlamı taşımaktadır. Siyasi bir terim olan Perestroyka, devletlerin ömrü tükendiğinde toparlanmak için yeniden yapılan bir reform hareketidir. Bu terim ilk kez Sovyetlerde kullanılmıştır. Glastnost, Sovyetler rejiminin liderlerinden olan Mihail Gorbaçov’un Sovyetlerin artık son dönemlerini yaşadığını görmesi ile birlikte, ülkeyi hem siyasi hem de idari açıdan yeniden bir düzene sokmak için politik hamleler yapmıştır. Bu politik hamleye Perestroyka denilebilir. 

1985 yılında uygulanmaya başlanan Perestroyka, Sovyetler birliğinin yıkılmasına engel olamamıştır. 1991 yılında bu rejim çökmüş, Sovyetler birliğinin de sonu gelmiştir. Gorbaçov, bu yeniden yapılanma taktiği ile merkeziyetçi yapıdan kurtularak, yeniden bir ekonomi oluşturma taraftarıydı. 1980 yılından itibaren yaşanılan ekonomik olarak zorluklardan sonra yeni bir yapılanma ile ekonomik olarak yükselişe geçilebileceği düşünülmekteydi. Gorbaçov bu hedefi sonucunda istikrarlı bir büyüme elde edebileceklerini savunuyordu. Halkı devlete yakınlaştırarak, kararlarda halkında iradesini dâhil ederek Glasnost yani şeffaflık kavramını ortaya koymaya çalışan Gorbaçov, Sosyalizmi düşmekten kurtarıp, yükseltmek için bu yöntemi tercih etse de,  bu düşünce kapitalizme doğru gitmiştir. 

Perestroyka Hangi Ülkenin Tarihi ile İlgilidir 

1990 yılına gelindiğinde ise ekonomik açıdan büyük bir krizle karşılana Sovyetler birliği artık parçalanmaya başlamıştır. Gorbaçov yapmaya çalıştığı stratejik adımların altında ezilerek halk üzerindeki hâkimiyetini tamamen kaybetmiştir. Gorbaçov’un hâkimiyetinin sona ermesi ile birlikte çoklu partili hayata geçiş dönemi başlamıştır. SSCB yıkılması ile birlikte Doğu Avrupa ve Türkistan’da bağımsız devlet olduklarını tüm dünyaya duyurmuşlardır. Sovyetler birliği günümüzde ise Rusya Federasyonu olarak adını sürdürmeye devam etmektedir. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık