Felsefe Yunanca temelli bir kelime
olan, insan tarihi boyunca gelişimin sembolü olmuş bir kavramdır. Özellikle de farklı öncülerin ışığında farklı felsefi akımlar doğmuştur. Kelime öbeği olarak bakıldığında Felsefe aslında ‘’Philia’’ ve ‘’Sophia’’ kelimelerinin birleşiminden meydana gelir.

Anlam olarak ise ‘’Phila’’ peşinden gitmek, bir şeyi kovalamak, ardından yürümek gibi anlamlardadır. ‘’Sophia’’ ise bilgi ya da bilgelik olarak nitelendirilebilir. Yani bilginin peşinden koşmak Felsefe olarak tanımlanabilir.
Düşünce bilimi olarak lanse edilmesinin altında da bu yatar. Patristik felsefe ile skolastik felsefe gibi onlarca farklı felsefi görüş ve akım bulunabilir. Özellikle de bazı filozoflar tarafından çeşitli yönlendirmeler, sınıflandırmalar ve çeşitli kişilerle bağdaştırılan akımlar yüzyıllar boyu insanlığa yol göstermiştir.
Patristik felsefe ile skolastik felsefe arasındaki temel farklar arasında ise bariz bir takım neticelerden söz etmek mümkün.
- Patristik Felsefe
- Patristik felsefede Platon en önemli kişi olarak baz alınır. Felsefi açıdan Platonculuk ağır basar.
- İnsanlık tarihinde M.Ö 8.yüzyıla kadar gelmiş bir felsefi akımdır.
- Bir tanrının varlığı ve inanç sistemi Patristik felsefede çokça yer alır.
- Aynı zamanda pek çok felsefi akıma karşılık inanç daha da kudretli görülür. Öyle ki insan aklından ve bilgisinden daha üstündür.
- Skolastik Felsefe
- Skolastik felsefe ise 8.yüzyıl itibariyle başlayıp 15.yüzyıla kadar süren bir süreci kapsar.
- Öncü öğretici olarak Aristotales ile karşılaşırız.
- Tüm felsefi görüşlerin temelinde insan aklı yatar.
- Dini inancın, tanır figürünün felsefe ile tamamıyla ayrı kavramlar olduğu görülür.
Teknik açıdan bakıldığında Patristik felsefe ile Skolastik felsefe arasındaki en temel fark birisinde din, inanç ve tanrı figürü etken iken diğerinde akıl etkendir. Aynı zamanda birisi Platon, diğeri ise Aristotales öğretilerine tabiidir.