1. Anasayfa
  2. Nedir

Partenogenez Nedir? Türleri ve Örnekleri


0

Partenogenez, erkek gametten önceden döllenme olmaksızın yavruların yumurta veya dişi gametten geliştiği bir eşeysiz üreme şeklidir. Partenogenez, bir eşeysiz üreme biçimi olarak kabul edilir, çünkü dişi ve erkek gametler arasında birleşme olmadan bir zigot gelişir. Bitkilerde, omurgasızlarda (su pireleri, yaprak bitleri, çubuk böcekler, bazı karıncalar, arılar ve parazit yaban arıları gibi) ve bazı omurgalılarda (bazı sürüngenler, amfibiler, balıklar ve birkaç kuş gibi) yaygın bir üreme yöntemidir. 

Partenogenez, döllenmemiş bir yumurtadan bir zigot üretimiyle sonuçlanan kendi kendine emprenye ile eşeysiz üreme şeklidir. Bu nedenle, birçok kişi tarafından bakire doğum olarak adlandırılır. Partenogenez hem aseksüel hayvanlarda hem de bitkilerde gerçekleşir. Hayvanlarda embriyo, döllenmemiş bir yumurtadan gelişir. Bitkilerde, sürecin bir parçasıdır. Partenogenez, akrepler, nematodlar, akarlar, su pireleri, yaban arıları, bazı arılar ve diğer böcekler dahil olmak üzere birçok omurgasız türünde meydana gelir. Partenogenez, amfibiler, bazı balıklar, sürüngenler gibi bazı omurgalı hayvanlarda ve birkaç kuş türünde de meydana gelebilir.

Siyah uçlu köpekbalığı, bonethead köpekbalığı ve zebra köpekbalığı gibi bazı köpekbalıklarında partenogenez gözlenmiştir. Zebra köpekbalığı ( Stegostoma fasciatum ), partenogenez yoluyla eşeyli ve eşeysiz üreme arasında geçiş yapabilir. Özellikle potansiyel bir eşin yokluğunda aseksüel olurlar. 

Bal arıları ve karıncalar da dahil olmak üzere birçok böcek türü partenogenez yoluyla eşeysiz olarak çoğalabilir. Partenogenetik bir omurgasıza başka bir örnek de su pireleridir (Cladocera türünden daphnia). Su pireleri böcek değil, küçük kabuklulardır. 

Partenogenez Türleri

İki tür partenogenez vardır:

  1. Doğal Partenogenez
  2. Yapay Partenogenez

Doğal Partenogenez Nedir?

Bazı hayvanlarda partenogenez, yaşam döngülerinde doğal olarak meydana gelir. Bu doğal partenogenez olarak bilinir.

İlginizi Çekebilir;  Gökkuşağı Nasıl Oluşuyor?

Doğal partenogenez ayrıca şu şekilde ayrılabilir:

Birkaç böceğin erkeği ve cinsel evresi yoktur. Bu tür organizmalar kendi kendine üremeye bağlıdır. Bu tam partenogenez olarak bilinir.

Eksik Partenogenez

Birkaç böceğin yaşam döngüsü iki nesil içerir:

  • Cinsel nesil
  • Partenogenez nesil

Bunda, döllenmemiş yumurtalar erkekleri, diploid yumurtalar ise dişileri üretir. Bu tür partenogenez, kısmi veya eksik partenogenez olarak adlandırılır.

Yapay Partenogenez Nedir?

Döllenmiş yumurtalar bazen çeşitli kimyasal ve fiziksel yollarla partenogenetik olarak gelişebilir. Bu yapay partenogenez olarak bilinir.

Fiziksel 

  • Sıcaklık, yumurtalarda partenogenezi indükler. Örneğin, bir yumurta -30 ila -10°C arasında transfer edilirse partenogenez indüklenir.
  • Partenogenez ultraviyole ışıktan kaynaklanır.
  • Elektrik çarpmaları partenogeneze neden olur.
  • Yumurtaya iğne batırıldığında gelişme partenogenetik olarak gerçekleşir.

Kimyasal 

Yumurtaların partenogenezinden sorumlu olan kimyasallar şunlardır:

  • Kloroform
  • Üre ve Sükroz
  • Striknin
  • Yağ çözücüler
  • Asitler
  • Klorürler

Partenogenezin Önemi

Partenogenez aşağıdaki nedenlerden dolayı önemlidir:

  • Partenogenez, bal arılarında, yaban arılarında vb. bir bireyin cinsiyetini belirlemeye yardımcı olur.
  • Kalıtımın kromozomal teorisini destekler.
  • Popülasyonlardaki varyasyonlar partenogenez ile elimine edilir.
  • En basit, en istikrarlı ve kolay üreme sürecidir.
  • Organizmalarda poliploidi, partenogenezden kaynaklanır.
  • Avantajlı mutant karakterlerin geliştirilmesine yardımcı olur.
  • kombinasyonu gen kontrol edilir.
  • Steril ırk yoktur.

Bununla birlikte, partenogenez tarafından üretilen organizmalar, genetik materyalin rekombinasyonu olmadığı için uzun süre hayatta kalamazlar.

İnsanlarda Partenogenez

Partenogenez, kırbaç kuyruğu kertenkelesi dahil olmak üzere bazı omurgalılarda yaygındır. Oositten bir sperm tarafından döllenmeden babadan miras alınmaz ve yavru genomu tamamen anneden miras alınır.

Partenogenez insanlarda ortaya çıkabilir mi? İnsanlarda partenogenez ve androgenetik olaylar kendiliğinden meydana gelebilir. Ancak sadece yumurtalık teratomu gibi tümörler üretebilirler. Bir partenogenez insanının üretimi, oosit aktivasyonu, mayoz ve genetik damgalama dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.

İlginizi Çekebilir;  Müminlerin Özellikleri Nelerdir?

Partenogenez, memelilerde doğal olarak yaygın bir üreme türü değildir. Bununla birlikte, memelilerde partenogenezin yapay indüksiyonu, memeli oositinin uyarılmasını; Oosit, partenogenez ile aktive edildi ve bir embriyoya dönüştü. Sorumlu olan baba genlerinin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan embriyo daha fazla gelişmeyecektir. Öte yandan, partenogenez ile tamamen doğurgan bir hayvan yaratmak, üretilen hayvanın genomunu aktive edilmiş bir oositten manipüle eden genetik modifikasyon teknolojisi ile mümkündür.

İnsanlarda eşeysiz üreme yaygın değildir. Bu nedenle, bir insan oositinin partenogenetik aktivasyonu yasal ve etik sorunlarla karşı karşıyadır. Ancak bu üreme yönteminin tıbbi, bilimsel ve ekonomik nedenleri vardır. Örneğin, partenogenez farklı alanlarda kullanılabilir.

 İnsan kök hücreleri, oosit kullanılarak farklı araştırmalarda bir embriyonun geliştirilmesinden veya klonlama deneylerinden sorumlu olan düzenleyici mekanizmaları için incelenmiştir. Bu nedenle insanlarda klinik insan partenogenezi, birçok hasta lehine kullanılabilen embriyonik kök hücreler gibi hücreleri çoğaltabilir. Organ naklinde minimum organ reddi riski ile kullanılabilir.

İnsan oosit aktivasyonu, hücre bölünme döngüsünün farklı aşamalarında birkaç uyaran gerektiren karmaşık bir süreçtir. Metafaz II’de, döllenmemiş oosit bir uyaran olmadan gelişmeyecektir. Uyaran, bir spermatozoon tarafından döllenme veya yapay bir ajan kullanılması nedeniyle ortaya çıkabilir. Geçişte anafaza, kardeş kromatitlerin ayrışmasına izin verir ve ikinci polar gövdeyi dışarı atar. Yapay ajan, bir embriyonun gelişimini tetiklemek için spermin hareketini taklit etmelidir.

Oosit partenogenetik aktivasyonu, farklı uyaran türleri ile gerçekleştirilebilir. Bu uyaranlar kimyasal ve fiziksel uyaranlar olarak ikiye ayrılır. Farklı yöntemler oosit uyarımı sağlasa da, başarı derecesini etkileyen farklı derecelerde embriyonik gelişim ve aktivasyon oranlarına sahiptirler.

Üretilen embriyo, oositteki iki anne kardeş kromatit kromozomunu içeren bir psödodiploiddir. Elde edilen embriyo, homozigot bir embriyoya dönüşmek için kardeş kromatitlerin bir kopyasını içerdiğinden, spontan diploidizasyon meydana gelir. Ardından, aktive edici ajan, ikinci polar gövdenin ekstrüzyonunu ve diploidizasyon gerçekleştirmeden metafaz II’den geçişi indükledi. Bu nedenle, bu aşamadan elde edilen embriyo, haploid bir embriyodur. 

İlginizi Çekebilir;  Instagram Profile Whatsapp Linki Nasıl Eklenir?

Kısırlığı tedavi etmek için insan oositinin partenogenez ile aktivasyonu, yardımlı üreme teknolojilerinin kendisi, somatik hücre ve nükleer transfer deneyleri gibi alanlarda embriyo üretmek ve klinik dereceli pluripotent embriyonik kök türetilmesi için kullanılabileceğinden, günümüzde büyük ilgi görmektedir. Farklı embriyonik gelişim derecelerine sahip insan ve insan olmayan dişi gametleri aktive etmek için farklı yöntemler kullanılmıştır.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü