1. Anasayfa
  2. Nedir

Papatya Çayı İçilebilir Mi? Sağlığa Zararı Var Mı?


0

Papatya Çayı

Papatya insanlık tarihi boyunca gerek estetik görüntüsüyle, gerek bazı hastalıklara şifa olmasıyla dikkat çekmiştir. Asteraceae familyasına ait olan bitkinin aromatik yapısı büyüleyici bir güzelliğe sebep olur. Aynı zamanda geleneksel tıbbın pek çok tedavi metodunda da papatyaya rastlamak mümkündür. Bu yüzden papatya çayı içmek faydalı mı diye merak edenlerin sayısı artıyor.

Papatya
Papatya Çayı İçilebilir Mi? Sağlığa Zararı Var Mı?

Gebelik Süresince Papatya Çayı İçilir Mi?

Papatya çayı içmek zararlı mı diye soranların sayısı da en az faydalarını merak edenler kadar çok. Özellikle de hamilelikte papatya çayı içilmesine yönelik pek çok farklı bilgiye rastlanabiliyor. Öncelikli olarak herkesin farklı bir metabolizması olduğu için gebelik gibi hassas bir süreçte jinekolog tarafından onaylanmayan hiçbir ilaç kullanılmamalı, geleneksel tedavi metotları uygulanmamalıdır. Bitki çayları dahi buna dahil edilebilir.

Örneğin papatya çayı içerisinde yer alan etken maddelerden ötürü bazı kaslarda kasılmalara yol açabilir. Bu kasların büyük çoğunluğu rahim bölgesinde yer alır. İşte bu yüzden de hamilelik süresince papatya çayı içmek zararlı olarak lanse edilmektedir. Çünkü bu kasılmalar bir şekilde yanlış sinyaller olarak algılanır ve erken doğumu tetikleyebilir. Erken gebeliklerde ise düşük riskini arttırabilir.

Yine papatya çayının bazı ilaçların yol açtığı tedavilerle benzer etkilere yol açabileceğini söylemek gerekiyor. Warfarin tedavisi için uygulanan ilaçların etkisini maksimum düzeye çekebilir. Tromboembolik bozuklukların oluşmaması ya da önlenmesi adına yapılan bu tedavilerde anti-koagülan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların etkisi ise papatya çayı ile artabilir. Yine papatya çayı başlı başına bazı kanamalara sebebiyet verebilir. Bu durum ise gebelik için risk faktörü doğurur.

Soru: ‘’Ben 24 haftalık gebeyim ve bu süreçte bitki çayı içmek istiyorum. Eğer ki papatya çayı ya da melisa çayı içersem düşük olma ihtimali var mıdır? Ya da erken doğumu tetikleyici bir etki bitki çaylarında var mı?’’

İlginizi Çekebilir;  Ayağını Yorganına Göre Uzat Ne Demek? Atasözünün Anlamı, Ana Fikri Ne?

Cevap: Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Seval Taşdemir ‘’Herhangi bir bilimsel makale ve tez ile papatya çayının düşüğe sebep olacağı, erken doğuma neden olabileceği tescillenmiş değil. Böyle bir tıbbi bilgi yok. Dolayısıyla bu konuda bir fikrim yok’’

Papatya çayı özellikle tıbbi etkilerinden dolayı dünya çapında kullanılan bir yatıştırıcıdır. Anti-inflamatuar, anti-bakteriyel, anti-spazmodik, anti-alerjik ve anodyne olarak anılan gruptadır. Ayrıca Alman papatyası olarak anılan ve diğer adı eczane papatyası olan tıbbi bir türdür. Yine Roma papatyası olarak anılan Chamaemelum Nobile türünden söz etmek gerekir.

Bu açıdan bakıldığında pek çok ilacın etken maddesi olarak ya da geleneksel tedavilerin başlıca malzemesi olarak papatya ile karşılaşmamız son derece doğal. Ancak buna karşılık kan inceltici etkisi olduğu konusunda hemfikir olan bir tıbbi çevre bulunmaktadır. Dolayısıyla gebelik gibi hassas süreçlerde doktorunuza danışmadan papatya çayı tüketmeniz tavsiye edilmez. Yine kan inceltici etkisi nedeniyle herhangi bir ameliyata gireceğiniz zaman cerrahi operasyondan 14 gün önceye kadar papatya çayı içmemeniz tavsiye edilmektedir.

Papatya pek çok ilaçla çok kolay bir biçimde etkileşime geçebilen tıbbi bir bitkidir. Aspirin, Ibuprofein, Naproksen gibi yaygın kullanılan ilaçlar bunlar arasındadır. İltihap söktürücüler ve steroid bulunmayan haplar da buna dahildir. Aynı zamanda neredeyse tüm sakinleştiricilerle etkileşimi üst düzeydedir. Bu yüzden Sara hastalarının kesinlikle uzak durması gereken çaylar arasındadır. Çünkü papatya ana etken maddelerinin yaratacağı yüksek etkileşimle birlikte anti-epileptik ilaçların etkisini çok üst düzeylere çıkarabilir. Zarar verecek düzeyde olmasından dolayı önerilmez.

Alerjen açısından hassas olan kişilerin papatya çayı tüketmesi ile beraber bazı reaksiyonlarla karşılaşmaları normaldir. Bronşların tıkanması ve alerjenin türüne bağlı olarak deride döküntü, kaşınmalar yaşanabilir. Bu semptomları görmeniz durumunda doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca aşırı tüketilmesi durumunda da mide bulantısı, karın ağrısı ve istifra gibi durumlar yaşanabilir.

İlginizi Çekebilir;  Ya Allah Ne Anlama Gelir?

Gebelik son derece hassas ve hormonlar açısından değişken bir süreçtir. Bu nedenle hamilelik süresi boyunca doktorunuza danışarak onay almadan papatya çayı dahil diğer bitki çaylarını da tüketmemeniz tavsiye edilebilir. Fazlası vücudun dengesini bozabilir.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü