1. Anasayfa
  2. Nedir

Osmanlı Devletinin Fetret Devrine Girme Sebepleri Nelerdir?


0

Osmanlı devletinin fetret devrine girme sebepleri

Osmanlı devletinin ilerlemesini geciktiren ve devletin içeriden ve dışarıdan oluşabilecek saldırılara açık hale gelmesini sağlayan fetret devri nedir? Osmanlı devletinin fetret devrine girme sebepleri nelerdir hakkındaki bilgileri sizler için derledik.

Osmanlı
Osmanlı Devletinin Fetret Devrine Girme Sebepleri Nelerdir?

Osmanlı devletinin sağlamış olduğu siyasi birliği kaybetmesine ve ilerleyişinin durmasına neden olan dönemi tarihçiler fetret devri olarak kabul etmektedir. Fetret devri kelime anlamı olarak iki dönemin arasında bulunan bir dönem anlamına gelmektedir.

Osmanlı devletinin fetret devri süreci 1402 ile 1413 yılları arası olarak kabul edilmektedir. Bu dönemde yaşanan taht kavgaları ve siyasi karışıklıklar sonucu Osmanlı Devleti’nin ilerleyişi durarak gerileme süreci başlamıştır. Bu nedenle bu devrin kapanmasını sağlayan padişah Çelebi Mehmet Osmanlı devletinin ikinci kurucusu olarak da görülmektedir.

Dönemin başlamasına neden olan olay Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid’in Ankara Savaşı’nı kaybetmesi ve Timur’a esir düşmesi ile başlamaktadır. Bu olayın sonrasında yaşanan şehzadeler arasındaki taht kavgalarının yaşanması da dönemin siyasi olaylarının olumsuz etkilenmesine neden olmuştur. Taht kavgası Emir Süleyman, İsa Çelebi, Kasım Çelebi, Musa Çelebi ve Çelebi Mehmet arasında yaşanmış ve toplam 11 yıl sürmüştür.

Fetret Devrinin sona ermesi ise 1. Mehmet’in tahta çıkmasıyla olmuştur. Çelebi Mehmet taht kavgasına son vererek padişah olduğunu ilan etmiştir.

Osmanlı Devleti’nin 11 yıl fetret devrinde kalmasının sebepleri dönemin birçok etkileri ile de desteklenmiştir. Bu nedenler arasında özellikle tımar sistemiyle artan gelir ve refah düzeyi, Avrupa ülkelerinde yaşanan Yüzyıl Savaşları, Osmanlı fetihlerinde izlenen yumuşak politikalar ve halkın devlete olan inancının azalması gibi nedenler yer almaktadır.

Ankara savaşından önce sağlanana Anadolu siyasi birliği dağılmaya başlamış ülkenin genişleme üzerine kurmuş olduğu sistem bozulmuştur.

Osmanlı devletinin fetret devrine girme sebeplerini maddeler halinde kısaca sıralamak mümkündür.

  • Ankara savaşı sonunda hiç beklenmedik bir şekilde Yıldırım Bayezid’in Timur’a esir düşmesi.
  • Savaşın ardından ülkenin padişahının hemen seçilememesi ve taht kavgalarının başlaması.
  • 11 yıl süren taht kavgaları ile ülkenin bir türlü toparlanamaması.
  • Fethedilen birçok yerin kaybedilmesi ve Anadolu’da siyasi birliğin tekrar bozulması.
  • Ülkenin yönetiminin zayıflamasıyla beraber beyliklerini kendi başına buyruk davranmaları gibi sonuçlar nedeniyle fetret devri yaşanmıştır. Bundan sonra tahta çıkan Çelebi Mehmet ile Osmanlı devletinin tekrar siyasi birliğini sağlayarak toparlanma sürecine girmesi mümkün olmuştur.
İlginizi Çekebilir;  Türkiye’de Vezir Adıyla Bilinen Satranç Taşının Fransızca, İngilizce ve İspanyolcadaki Adı Hangisidir?

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü