1. Anasayfa
  2. Nedir

Nesli tükenen hayvanlar hangileridir? Neden tükendiler?


0

Dünya üzerindeki hayvanların giderek nesli tükenmektedir. Yakın zamanda ve milyonlarca yıl önce de yaşayan hayvanlar günümüze kadar varlıklarını sürdürememiştir. Peki, neden nesilleri tükendi?

Nesli tükenen hayvan ne demek? Eğer bir türün, dünya üzerinde bir tane bile örneği yoksa artık onun nesli tükenmiş demektir. 

Nesli
Nesli tükenen hayvanlar hangileridir? Neden tükendiler?

Nesli tükenmiş hayvanlar içerisinde herkesin bildiği Dinozorlar vardır. Aslında adını duymadığımız daha birçok tür artık aramızda değildir. Moa kuş türü, Javan gergedanı, çizgili sırtlanlar, Tazmanya kurdu, Kuzey sportif lemuru bunlara bir örnek olarak verilebilir. 

Türkiye’de nesli tükenen hayvanlar listesinde; Anadolu Parsı, Hazar kaplanı, Hubara kuşu, Orman horozu, Anadolu leoparı, Eski dünya kunduzu, Yılanboyun kuşu, Kafkas bizonu yer almaktadır. 

Nesli tükenmiş hayvanlar nelerdir?

Nesli tükenmiş hayvanların çok fazla olduğunu belirtmek gerekir. Bununla beraber en çok bilinen ve nesli tükenen hayvanların listesini vermek okurlara fayda sağlayacaktır.

  • Dinozorlar,
  • Çizgili sırtlanlar,
  • Hazar kaplanı,
  • Fildişi gagalı ağaçkakan,
  • Javan gergedanı,
  • Tazmanya kurdu,
  • Kuzey pasifik balinaları,
  • Kuzey sportif lemuru,
  • Moalar,
  • Aurochs olarak sıralanmaktadır.

Canlıların, Hayvanların Nesli Neden Tükenmektedir?

  • İnsanların, ekonomik nedenlerle onları öldürmesi,
  • Doğada yaşanan felaketler,
  • Bir türe özgü hastalığın yaygınlaşması,
  • Doğal çevrelerinin tükenmiş olması.

Dinozorlar

Dünya’daki kayıtlara göre, canlıların var olduğu zamandan bu yana 500 türün nesli yok olmuştur. Dinozorlar, devasa boyutlarıyla herkesin bildiği nesli tükenen hayvanlardan biridir. 160 milyon sene dünyaya hakim olmuş canlılardır. İnsanların bu kadar hakim olup olamayacağı ise muammadır. Dinozorların neslinin nasıl tükendiğine dair birçok söylenti ortaya atılsa da en kuvvetli olanı büyük bir göktaşıdır. Bin farklı dinozor çeşidinin 65 milyon sene evvel sona erdiği bilinmektedir. Hatta bugün kullanılan petrolün de dinozorlar ve diğer hayvan, canlı türlerinden olduğu bilinmektedir. 

Javan gergedanı

İlginizi Çekebilir;  5 Yaş Çocuk İçin Normal Kilo ve Boy Değerleri Nedir?

Gergedanların nesli tamamen tükenmese de bazı türlerinin nesli sonlanmıştır. Bütün türlerinin ise birkaç sene içerisinde neslinin sona ereceği tahmin edilmektedir. 2,3 ton ağırlığında, 1 metre 70 santim boyunca ve 25 santim civarındadır. Tipi normal gergedana benzemektedir.

Fildişi gagalı ağaçkakan

Fildişi gagalı ağaçkakan, yer yüzündeki en devasa ağaçkakan türüdür. Amerika’da Arkansas, Louisiana’da rastlanılsa da nesli tükenen canlılar arasındadır.

Hazar kaplanı

Hazar Denizi civarında hayatını sürdürmüş olduğu için bu ismi almış bir Kaplan türüdür. Ülkemiz dahil birçok bölgede rastlamak mümkündü. Lakin, 1970 senesinde, Rusya’da bulunan son Hazar Kaplanı da ölünce nesli tükenmiştir. 

Moa

Moa bir tür kuştur. Hatta en devasa olanı olarak bilinmektedir. Lakin insanlar bu canlının da sonunu getirmiştir. 

Tazmanya kurdu

Bundan 92 sene önce nesli tükenen bu hayvan Avusturalya’da yaşamıştır ve et ile beslenen keseli bir tür hayvandı. 

Çizgili sırtlanlar

Afrika, Asya, Hindistan gibi yerlerde hayatını sürdürmüş bu sırtlan türünün de neslinin tükendiği tahmin edilmektedir. 

Kuzey pasifik balinaları

Balinalar, ekonomik değerleri nedeniyle en fazla avlanan deniz canlıları arasında yer almaktadır. 1960 senesinde sürekli avlanmasıyla türleri son bulmuştur. 70 ton gibi devasa bir büyüklüğe sahip bu canlıların dişlerine bakarak kaç yaşında oldukları tespit edilebilmekteydi.

Kuzey sportif lemuru

28 santim gibi kısa bir boya sahip bu hayvan, olası bir risk durumunda boksör gibi durarak saldırıyı def etmeye uğraşır. Madagaskar’da yaşamını sürdüren bu canlı otçul bir hayvandır. Ormanların azalmasıyla türü de yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. 

Auroch (Yaban Öküzü)

Auroch, kıtanın en ağır kara memelisiydi, ağırlığının filin biraz altında olduğu bilinmektedir. Tarihsel hesapların yanı sıra, bir yaban öküzü resmi oluşturmak için arkeolojiden sığır genetiğine kadar çok sayıda kaynağa güvenebiliriz.

İlginizi Çekebilir;  Konum Alınan Yol Yer Değiştirme Sürat ve Hız Hakkında

Boğalar, ortalama boyları 1.55 cm ile 1.80 cm arasında (inekler 135-155 cm) ve 1000 kg ağırlığa kadar ineklerden belirgin şekilde daha büyüktü. Açık renkli bir ağızlıkları (burun, ağız ve çene) ve uzun mesafeler yürümeye uygun uzun bacakları vardı. Bir yaban öküzüyle karşı karşıya gelseniz, etkileyici uzun ve kalın kavisli boynuzları (107 cm uzunluğa/18 cm kalınlığa kadar) olan büyük kafatası sizi şaşırtabilirdi. Boyutlarına rağmen, yaban öküzleri çevik, atletik hayvanlardı ve kendilerini kurt gibi yırtıcı hayvanlara karşı koruyabilirlerdi.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü