Ne Ekersen Onu Biçersin Atasözü Ne Anlama Gelir?

ne-ekersen-onu-bicersin-atasozu-ne-anlama-gelir

Ne ekersen onu biçersin atasözü, halk arasında en çok söylenen sözlerden birisidir. Aslında ne yaparsan karşılığında onu alırsın gibi bir anlamı vardır. Detaylı olarak anlatımı, TDK’deki manası ve örnek cümleleri sizler için derledik.

Ne ekersen onu biçersin atasözünün ne demek?

Ne ekersen onu biçersin sözü, eğer bir kişiye ya da kişiler, iyi bir şeyler yaparsan sen de karşılığında bir iyilik görürsün. Aksi durumda, kötü bir davranışta bulunursanız da karşılığını kötü olarak geri alırsınız. 

Dünya’daki yaşamda bir çıkar ilişkisi vardır. Ailenizdeki bazı kişiler hariç, hemen herkes bir şeyleri çıkar ya da karşılık için yapabilir. Siz, her daim temiz kalpli düşürseniz karşınızdaki da sizin gibi düşünecektir. Siz her zaman fesat şeyler düşünürseniz yine karşınızdaki aynı şekilde düşünecektir. O kadar film izledik, bu filmlerin hemen hepsinde iyiler kazanır. İyilik eden iyilik bulur atasözü de ne ekersen onu biçersin sözündeki anlamın bir bölümünü burada görebilirsiniz.

Ne Ekersen Onu Biçersin Atasözü Ne Anlama Gelir?

Peki, iyilik ve kötülük kalıpları için neden ne ekersen onu biçersin sözü kullanılmıştır? Eğer bir tarlaya, buğday ekerseniz karşılığında buğday alırsınız, vişne ağacı dikerseniz de vişne alırsınız. O yüzden iyilik ve kötülük için bu söz kullanılmıştır.

Ne ekersen onu biçersin TDK’de ne demek? Örnek cümleler

TDK’deki anlamı: Nasıl davranırsan öyle karşılık görürsün anlamında kullanılan bir söz.

  • Rahmetli ananem her zaman derdi ki ne ekersen onu biçersin.
  • Türkçe dersin hocamı bizlere ne ekersen onu biçersin atasözü hakkında bilgiler verdi.
  • Dedemin bizlere son öğüdü ne ekersen onu biçersin sözü oldu.
  • Fani dünyada yaptığın şeyleri karşılığını ahirette göreceksin. ne ekersen onu biçersin.
  • Hiç kimse O’nu arasına almadı, ne ekersen onu biçersin diye boşa dememişler.

Ne ekersen onu biçersin atasözünün ana fikri de kime hangi şekilde davranırsan aynısını sen de onlardan görürsün demektir. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık