Muhabbet Kuşları Neden Kaşınır? Kaşınma Nasıl Geçer?

muhabbet-kusu

Muhabbet kuşları

Muhabbet kuşları, papağangiller ailesine aittir. Tabii, onlar içindeki en küçük üyedir. Ülkemizde belki de en fazla beslenen hayvan türüdür. Özellikle insanlara kolay uyum sağlaması, yanlarından ayrılamaması onları çekici kılıyor. Özel olarak satın alabileceğiniz gibi sahiplenme gruplarını takip ederek ücretsiz de beslemeye başlayabilirsiniz.

Muhabbet Kuşları Neden Kaşınır? Kaşınma Nasıl Geçer?

Muhabbet kuşları çok iyi bir taklit ustasıdır. Özellikle erkekler, çok sayıda kelimeyi konuşabilirler, melodik parçaları tekrar edebilirler. Severek beslediğimiz muhabbet kuşlarında zamanla kaşınma meydana gelir. En fazla tüy dökme mevsiminde görülür ve geçicidir. Bazen vitamin eksikliği de neden olabilir. Parazit – mantar – uyuz gibi durumunda veteriner desteği almak gerekir. Suyun içine damlatılan türde ilaçlar verilebilir. Veteriner hekim, hastalığın türüne göre ilaç önerir. Uyuz için damla uygulamasını kendiniz yapamazsanız veterinerden yardım alın.

Muhabbet Kuşlarının Kaşınma Nedenleri

Muhabbet kuşları ya da diğer türlerdeki kaşınmanın ana sebebi tüylerin dökülmesidir. Böyle durumda eksi tüyleri dökmek için sürekli kendilerini gagaları ile kaşımaya başlarlar. Eğer her şey yolundaysa, kuş iyi besleniyor, stresli de değilse senede 2 sefer tüy dökerler. Tüylerin sürekli dökülmesi ya da kaşınma gibi durumlar onların çok iyi olduğunun göstergesi de olabilir. Mantar, parazit, uyuz gibi rahatsızlıklar da kaşınmaya yol açar.

Muhabbet kuşlarında mantar oluşumu şu nedenlere dayanmaktadır:

  • Stresli bir ortada bulunması
  • Yeterli ve temiz su konmaması
  • Temizliğine dikkat edilmemiş yemleri yedirmek
  • Kafesin düzenli olarak temizlenmemesi
  • Kursağı zamanında boşaltamaması
  • A vitamininin yetersiz gelmesi
  • Virüs bulaşması
  • Yememesi gereken besinler verilmesi mantara yol açabilir.

Eğer, kuşun bulunduğu ortamda sigara içiliyorsa hem kaşıntı hem de başka rahatsızlıklar görülebilir. Eğer veteriner gerek duymadan, kafanıza göre her kaşıntıda antibiyotik verirseniz kaşınması daha da artabilir. Avuçlarınıza alarak seviyorsanız kendi el temizliğinize de dikkat edin, mikrop kaparsa kaşınırlar.

Kuşun kafesi, çok nem olan, yoğun sıcakta bulunuyorsa bu onu bunaltabilir. Sürekli kanatlarını açar ve ağzı açık solumaya başlar. Bu sıcaklık, nem kaşınmaya ve mantara de neden olabilir.

Muhabbet kuşları ara sıra kaşınırsa sıkıntı yok ama günün her saati kaşınıyorsa o zaman dikkat etmek gerekir. Sürekli kendini pofuduk hale getirip silkiniyorsa ve kanatlarını, arka taraflarını kafese, duvara değiriyorsa o zaman bitten şüphelenilir. Kuşlara özel olarak spreylerden alarak bitlerin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu spreyi bir kere sıktığınızda üç gün ara verip tekrar sıkın. Gözlerine, gagasına gelmeyecek şekilde vücudunun bütün noktalarına dikkatli şekilde sıkabilirsiniz. Kanat alt bölümlerini de ihmal etmeyin. Sprey bulamazsanız veterinere sorarak tozlardan da kullanabilirsiniz.

Dış parazit, sadece kedi – köpek değil, kuşlarda da bulunur. Yine bunun için ilaçlar eczanede, veterinerde bulunur. Dış parazitin belirli bir süresi vardır, o zaman geldiğinde düzenli yapılır. Böylece kaşınma sorunu ortaya çıkmadan önlem alınmış olunur.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık