SinopluKoca

Milli Bayramlarımız Hangileridir

Milli Bayramlarımız

Bir ülkede ulusal içerikli olarak kutlanan bayramlara milli bayram adı verilmektedir. Genel anlamda milliyetçi bir temele oturmuş olan bu bayramlar, kutlayan ülkenin bağımsızlığını kazandığı gün, uluslararası arenada resmen tanındığı gün, önemli bir olayın yaşandığı bir gün ya da etnik mitolojik olarak önemli görülen günler olarak kutlanmaktadır.

 Ülke içinde çeşitli yerlerde şenlik havası içinde kutlanan bu bayramların kökeni çok eskiye dayanmaktadır. Eski nesillerin zaferleri, milat olarak belirlediği ve önemsedikleri çeşitli günler, anlar belli tarihlerde o zamanki hisleri ifade eder şekilde anılmakta ve kutlanmaktadır. Kültürel bir aktarım görevi de gören milli bayramlarımız hem o zamanın zor şartları anlamak hem de geçmiş nesillerle şimdi arasında bağı sürdürmek, güçlendirmek için önem taşımaktadır.

Milli
Milli Bayramlarımız Hangileridir

Yazısız kurallar olarak da tanımlanan örf adet gibi değerlerimizi içinde barındırırken ulusun tarihi hakkında da bilgiler içermektedir. Bu özel bayramlarımızla, atalarımızın başarı ve kahramanlıklarını hatırlar ve sonraki nesillere bıraktıkları tüm değerlerin önemini kavramış oluruz. 

Bir diğer düşünceyle ise aslında atalarımızın ruhlarını yâd eder, onlara duyduğumuz minnet duygumuzu ifade ederiz.

Milli bayramlarımız ülke birlik ve bütünlüğünü pekiştiren özel günler olduğu için, özellikle eğitim öğretim veren okullardaki kutlamalar milli bayram şuurunu kazandırmaya ve devam ettirmeye yöneliktir. Milli duyguların gelecek nesillere taşınabilmesi, ulusun mevcudiyetinin temelinin kavranabilmesi ve özümsenebilmesi için küçük yaşlarda bu duyguların aşılanması ve milli bayramlara gerekli özenin gösterilmesi önemlidir. 

Okullardaki festival havasındaki çeşitli kutlama ve gösteriler, kitle iletişim araçlarıyla yayınlanarak, halkın da katılımıyla coşkulu şekilde kutlanmaktadır. Kutlamalarda, fener alayı, askeri geçit töreni, seğmen gösterileri, zeybek oyunları gibi özel kıyafetli ve koreografiyle gösteriler de düzenlenmektedir. Bu milli bayram eğlencelerine geçmiş kültürümüzden gelen davul, zurna takımları da katılmaktadır.

 Türkiye’de Anadolu coğrafyasında her bölge ve şehrin kendine ait oyunları olmasıyla da renklenen kutlamalar bir çeşit halk dansları şenliği görüntüsü de vermektedir. Osmanlıdan kalma bir kutlama geleneği olan güreşler de milli bayramlarımızda düzenlenen yarışlardır. Güreşler dışında yörelere ve eski kültürlere ait koşular ve çok çeşitli yarışmalarda kutlama amacıyla yapılmaktadır.

Türkiye de milli bayramlar 81 yılında yürürlüğe giren, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile düzenlenmiş durumdadır. Bu kanuna göre belirtilen günler milli bayramlar adıyla kutlanmakta ve korunmaktadır.


Milli Bayramlarımız

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
30 Ağustos Zafer Bayramı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Yukarı da belirtilen milli bayramlarımızın hepsinin kendi özelinde önemi fazladır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 1920de TBMM’nin açılışı olarak kabul edilen ve ulusal egemenliğin halk tabanına yayılmasını sağlayan önemli bir durumu temsil etmektedir. 

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız ise kurtuluş savaşında milli mücadelemizin M. Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlaması, bağımsızlık sürecinin ve milli şuurun uyanışını temsil eden niteliktedir. 30 Ağustos Zafer Bayramımız ise günümüzde zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu anmak için kutlanmaktadır.

 Ve son olarak çağdaş şartlarda yaşamımızı devam ettirebilmemizi sağlayan yönetim şeklimizin belirlendiği milli bayramımız ise 29 Ekim 1923te ilan edilen M. Kemal Atatürk’ünde Benim en büyük mirasım. olarak adlandırdığı Cumhuriyet bayramımızdır. Dolayısıyla geçmiş ve günümüz arasında köprü görevi gören ulusal bayramlarımız, Türk toplumunun tarihindeki değerlerin gelecek olan nesillere aktarılması, hatırlanması ve korunması açısından önemlidir. Çünkü tüm bu önemli gün ve bayramlarımız, Türk milletinin uzun yıllar boyunca birlik, beraberlik içinde yaşamasında ve milli şuurunu korumasında kilit rol almıştır.

Exit mobile version