Mıknatıslar Hangi Maddeleri Çeker?

mıknatıs

Mıknatıs ürettiği manyetik alan ile bazı metallere çekim gücü yaratan nesnelere verilen isimdir.

Mıknatıs ürettiği manyetik alan ile bazı metallere çekim gücü yaratan nesnelere verilen isimdir. Mıknatıslık özelliği  güney ve kuzey kutbu denilen nesnenin iki ucunda toplanır. İki karşılıklı uçta toplanan manyetik alan ile çekim gerçekleşir. Tabii ki mıknatıslar her malzemeyi kendilerine çekmezler. 

Mıknatıslar Hangi Maddeleri Çeker?

Mıknatısların Etki Gösterdiği Maddeler

Mıknatıslar neleri çeker sorusunun karşılığı olarak akla ilk olarak tabii ki demir geliyor. Demir dışında çelik, nikel ve kobalt içeren maddeleri de çektiklerini söylemek gerekiyor. Bileşenlerinde demir, çelik, nikel ve kobalt gibi metalleri barındıran nesneleri mıknatıs ile çekmek mümkündür. Örneğin bir çelikten imal edilmişse bir çay kaşığını, metalden yapılmış ataşı, kapıyı açtığınız anahtarınızı bir mıknatıs ile çekebilirsiniz. 

Mıknatısların Etki Göstermediği Maddeler

Aslında çekebildiği yani manyetik alanının etki edebildiği metaller dışında geriye kalan maddelerle etkileşime girmez. Bunlar arasında en bilinenleri ise plastik, tahta, bakır, kağıt, altın, gümüş ve cam bulunmaktadır. 

Mıknatıslar teknik olarak çektiği cisimle temas etmeye meyillidir. Fakat bunu bir güç üretici olarak kullanmak doğal olarak mümkündür. Çünkü bir itme gücü ya da çekme gücü yaratmak bir mıknatıs ile mümkün olabildiğinden enerji açığa çıkarılabilir. Elbette ki mevcut mıknatısın boyutları, yarattığı manyetik alanın büyüklüğü ve tabii ki karşıdaki nesne ile olan etkileşimi önem arz eder. Yeterli boyuta ve güce sahip büyük mıknatıslarla itme ve çekme etkisinden faydalanabilmek çok daha olasıdır. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık