Meteorolojide Hissedilen Sıcaklık ve Gerçek Sıcaklık Ne Demektir?

meteroloji

Meteoroloji

Meteorolojide hissedilen sıcaklık ve gerçek sıcaklık birbirinden farklı şeyleri ifade eder. Kulağa aynı gibi gelse de, hissettiğimiz sıcaklık ile ortamın gerçek ısısı başka olabilir.

Meteorolojide Hissedilen Sıcaklık ve Gerçek Sıcaklık Ne Demektir?

Haberlerde sıkça karşımıza çıkan bu iki terim kafanızı karıştırıyorsa doğrusunu öğrenmek için okumaya devam edin…

Meteorolojide Gerçek Sıcaklık ve Hissedilen Sıcaklık Nedir?

  • Gerçek Sıcaklık: Bir ortamda termometre veya buna benzer herhangi bir araç yardımıyla ölçümlenen sıcaklığa ‘gerçek sıcaklık’ denir. Fakat rüzgâr etkisi ve bağıl nem oranı canlıların bu sıcaklığı farklı algılamasına yol açar.
  • Hissedilen Sıcaklık: Ölçülen değil, algılanan sıcaklığa ‘hissedilen sıcaklık’ adı verilir. Bu, bünyeden bünyeye değişebilir. Örneğin; bulunduğunuz mekân aslında sıcak olmasına rağmen, siz hastalandığınız için orayı soğuk algılayabilirsiniz. Ya da tam tersi, odanın ısısı düşük olduğu hâlde size çok sıcakmış gibi gelebilir.

Gerçek Sıcaklık ile Hissedilen Sıcaklık Arasındaki Fark

  • Gerçek sıcaklığı hissedilen sıcaklıktan ayıran en büyük fark, belli bir yükseltide ölçümleniyor olmasıdır.
  • Hissedilen sıcaklık, somut ölçümlere değil tahmini hesaplamalara dayanır. Nem ve benzeri faktörler doğrultusunda hesaplanır.
  • Hissedilen sıcaklık değeri; rüzgar hızı, havanın bağıl nem oranı ve havada ölçülen sıcaklık gibi unsurlarla ilişkilidir.

Bağıl nem oranının artması vücuttaki buharlaşmayı yavaşlatır. Vücudun terleme yoluyla soğuma imkânı azaldığı için havanın sıcaklığı daha fazla hissedilir.

Fakat havanın rüzgarlı olduğu zamanlarda ter hızlı buharlaşır. Bu da sıcaklığın daha düşük hissedilmesine yol açar.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık