Merhamet Etmeyene Merhamet Edilmez Hadisi ve Anlamı

merhamet

Merhamet Etmeyene Merhamet Edilmez

Allah(c.c) ve onun elçisi peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav) pek çok açıdan bize yol gösterici olmuştur. Müslümanların Kuran-ı Kerim’i rehber edindiği gibi aynı zamanda örnek kişiliğiyle alemlere rahmet saçan peygamberimizin hadislerine de odaklanması sünnettir. Bu bağlamda ‘’Merhamet etmeyene merhamet edilmez’’ hadisi en çok sorgulanan hadisler arasında öne çıkabiliyor.

Merhamet Etmeyene Merhamet Edilmez Hadisi ve Anlamı

Öncelikle bu hadisin gerçekleştiği rivayette Akra b Hadis et-Temimi bir gün Hz. Muhammed(sav)’e ‘’10 tane çocuğum var ama hiçbirisini şimdiye kadar ne öptüm ne de sevdim’’ diyor. Çünkü bu esnada peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav) torunlarını kucaklayıp onları seviyor. Bu cümlenin üzerine ise Hz. Muhammed(sav) ‘’Merhamet etmeyene merhamet edilmez’’ buyuruyor. 

Burada merhamet derken tam anlamıyla ne gibi bir anlamla karşı karşıya kaldığımız iyi analiz edilmelidir. Örneğin ‘’Dünyadaki geçici hayatında imanın merhameti yok ise ahiret hayatında rahmet olmaz’’ gibi düşünülebilir. Yine ‘’Allah(c.c)’in emirlerini yerine getirmek, onun yasak kıldıklarından uzak durmak için nefse merhamet etmek elzemdir. Her kim ki merhamet etmez ise Allah(c.c) ondan rahmetini esirger. Hiç kimse için ne bir garanti ne de bir söz verilmiştir’’ anlamına da bakılabilir. 

Burada da görüldüğü üzere merhamet sözcüğü amel ile aynı doğrultudadır. Rahmet ise alacağınız mükafat olarak karşımıza çıkar. Mana açısından derine indikçe daha da farklı sonuçlar elde etmek mümkündür. ‘’Sevaba erişmenin yolu amellerini Salih tutanlardan geçmektedir’’ diyebileceğimiz gibi ‘’Sadaka merhamet, rahmet ise bela’’ olarak yorumlanabilir. Tabii ki bunu bir bütün olarak anlamlandırdığımız vakit ‘’Beladan korunmanın yolu sadakadan geçer’’ demek mümkündür. 

‘’İçerisinde merhamet barındırmayan bir kişiye merhamet gösterilmez’’ tanımı işte bu yüzden çok makuldür. Allah(c.c) her şeyi gören, bilen ve duyandır. Rahmet gözüyle bizlere baktığında kalbimizin içerisinde var olan merhameti tartar ve bilir. Bu nedenle sadece Salih amellere değil aynı zamanda kalbinde merhamet taşıyanlara da ayrıcalık tanır. 

Bununla ilgili olarak İbnu Ebi Cemre ‘’Nefsi öyle terbiye etmeli ki tüm ihtimaller dahilinde üstüne düşeni yapmalıdır. Musibet olsa da olmasa da hemen Allah’a yönelen her zaman merhamete nail olur’’ buyurmaktadır. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık