Mercimek Yemeğinin, Çorbasının Gaz Yapmaması için Ne Yapılır?

mercimek

Mercimek, gerek yemeği gerekse çorbası ile sofralarımızda sıklıkla yer alan, faydalı bir besindir. Çok fazla protein ve lif barındırır. A – C – D – B6 Vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve karbonhidrat da ihtiva eder. Tabii, bu kadar leziz ve yararlı bir besinin olumsuz etkisi de var. Tüketildikten sonra sürekli bir gaz çıkarma, kendini tıka basa yemiş gibi şiş hissetme gibi zararlı yönleri de vardır.

Mercimek Yemeğinin, Çorbasının Gaz Yapmaması için Ne Yapılır?

Gaz yapan yiyecekleri anlatırken bunun sebebinin lif olduğunu belirtmiştik. Fitat isimli bitkisel asit barındırması bu mucize bakliyatı hayvanlardan korumaktadır. Tabii aşırı lifleri de bizde gaza neden olur.

Mercimek yemeklerinin gaz yapmaması için yatmadan önce soğu su hazırlayın ve kullanacağınız miktarı bekletin. İçeriğindeki fitat bu su sayesinde azalmaya başlayacak ve gaza neden olma oranı düşmeye başlayacaktır. Bekletilen soğuk su içine doğal olarak üretilmiş elma sirkesi ya da taze sıkılmış limon suyu, gaz etkisini iyi azaltacaktır. Sabah uyandığınızda mercimeği süzün ve en lezzetli, gazsız mercimek yemeğini hazırlamaya başlayın.

Mercimek bir süre suda durunca gaz etkisi gittiği gibi karminative maddesinin de artmasını sağlayacaktır. Bu madde, sindirim sistemini düzene sokar, olası şişlik hissinin de azalmasına destek olacaktır.

Karminative barındıran baharatlar şunlardır:

  • Kimyon
  • Kakule
  • Rezene
  • Melisa
  • Nane
  • Anason
  • Tarçın
  • Zencefil
  • Hindistan Cevizi
  • Maydanoz
  • Kişniş

Purdue Üniversitesinde yapılan incelemelerde: 100 gram mercimeğin 4 gram lif içerdiği saptandı. Bu lif oldukça yüksektir ve sindirime de iyi gelir. Kabızlık sorunun çözülmesine, bağırsakların işlevini tam olarak yerine getirmesine destek olur. Kadınların her gün düzenli olarak 25 gram lif alması gerekirken erkeklerin 38 gram alması gerekir. Eğer bu gramajlar aşılırsa vücut lifleri parçalayamaz ve bunlar da gaza, şişliğe ve farklı sindirim sorunlarına neden olabilir.

Mercimek neden gaz yapar? Sorusunun diğer yanıtı da: Tripsin inhibitörleri – hemaglutininler ve oligosakkaritler gibi antinutrisyonel  içeren maddeler barındırır ki bunlar kolay kolay sindirilmez. Tüketim fazla olduğunda da gaz ortaya çıkar.

Mercimek, doyurucu, sağlıklı lezzetlidir ama yüksek miktarda rafinoz içerir, bu yüzden sindirimi kolay değildir. İnsan bedeninde rafinozu parçalamaya yetecek kadar da enzim bulunmaz. Bağırsaklar rafinozları sindirmeye başlayınca ortaya hidrojen – karbondioksit salınımı gerçekleşir. Bazı kişilerde gaz çok korkun boyutlara ulaşabilir. Tabii, mercimeğin gaz yapmasını engellemek için bazı ipuçlarımız var.

Mercimeğin Gaz Yapmaması için Uygulanacak Birinci Yol

Mercimek yemeğine başlamadan önce sıcak su içinde üç dakika kaynatın. Bu kaynatma sayesinde rafinoz şekerleri dışarı çıkacaktır.

Mercimekteki Gazı Önlemenin İkinci Yolu

Mercimekleri bir gün önceden kaynatın ve gecesinde suda bırakarak dinlendirin. Bu bir fermantasyon sürecidir ve mercimeğin gaz yapıcı etkisi azaltır. Beklettiğimiz suyun içerisine çay kaşığının ucu kadar karbonat ilave ederseniz daha etkili olacaktır.

Mercimekteki Gazı Geçiren Üçüncü Yol

Mercimek yemeğini yaparken ateşi en düşük seviyeye alın ve pişirme süresini biraz uzun tutun. Bu sayede gaz yapıcı maddeler yok olacaktır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık