1. Anasayfa
  2. Nedir

Makat Kenarındaki Şişlik Neden Olur? Sivilceye Benzer Bu Parça Nasıl Geçer, Tedavi Edilir?


0

Makat Kenarındaki Şişlik

Makat kenarında bazen ele bir parça gelir. Eğer bu basur değilse sivilce benzeri bir parça olabilir. Genelde iltihaptan dolayı şişmeler gerçekleşir. Şişlikle beraber; kaşınma, zonklama, oturmakta zorlanma, iğne gibi bir batma hissi görülebilir. İltihabın boyutu bazen çok ağır olabilir ve oturmayı bırakın adım bile atmaya engel olur. Tuvalet yapmak zaten işkenceye döner. Bu dönemde kabız olmamaya, sindirimi kolay gıdalar tüketilmeye dikkat edilmelidir. Proktoloji’den alacağınız randevu ile önce şişliğin sebebi sonra da tedavisi yapılır.

Makat
Makat Kenarındaki Şişlik Neden Olur? Sivilceye Benzer Bu Parça Nasıl Geçer, Tedavi Edilir?

Makat Kenarında, Anüste Sivilce Oluşumunun Nedenleri

Makatın olduğu yerler vücudun diğer noktalarına göre hassastır. Buradaki bir sağlık sorunu yoğun ağrıyı da beraberinde getirebilir. En çok görülen neden ise kıl köklerinin iltihaplanmasıdır. Bunun sebebi ise; genital bölgelerin tıraşı sırasında dikkatli olmamaktır, başka bir nedenden dolayı da o bölgede yara oluşmuş olabilir.

Beslenmeye bağlı olarak da yaşanabilir, çünkü yağlar bazen makat gibi istenmeye noktalarda toplanabilir. Bir de günümüzde kadın ve erkekler artık çok dar giyiniyor. İç çamaşırların da çok sıkı olması yaraya, iltihaba neden olabilir.

Enfeksiyon, iltihap gibi rahatsızlıklar için antibiyotik verilir. Bazı türlerinde ise antibiyotik mikrobu kurutmaya yetmez ve ameliyatla temizlenmesi gerekir. Eğer operasyon çekinip, kendiliğinden geçer gibi bir havaya girerseniz sivilce kendisi patlar ve fistül rahatsızlığına çevrilebilir.

Makattaki Sivilce Oluşumunun 12 Sebebi

Makattaki sivilceler farklı bir rahatsızlığın da göstergesi olabilir. Eğer anüsteki şişlikle birlikte; yüksek ateş, istifra ve ishal görünürse crohn rahatsızlığından şüphelenilebilir. Bu gibi semptomlar varsa vakit kaybetmeden bir hekime görünmek gerekir.

  • Cinsel birliktelik kaynaklık rahatsızlıklar da makat kenarlarındaki enfeksiyona neden olabilir.
  • Kıl köklerinin farklı nedenlerle mikrop kapması da şişliğe sebep olabilir.
  • Anüste yer alan yağ bezleri eğer iltihaplanırsa küçük şişlikler oluşabilir.
  • Herhangi bir besine karşı alerjiniz varsa makatta tepki olarak sivilce oluşabilir.
  • Bir parça gelmesi, kaza olması gibi nedenlerle de sivilce oluşabilir.
  • Makattaki şişlikler bazen basur kaynaklıdır, nadir de olsa tümör kaynaklı da olabilir.
  • Cildimizin de bir dengesi vardır, buradaki değişiklikler de anüste şişliğe sebep olabilir.
  • Anüsün yukarı bölümlerindeki iltihap durumunda da sivilce çıkabilir.
  • Anüste siyah noktalar vardır, burası da iltihaplanırsa şişlikler oluşabilir.
  • Kondilom isimli siğiller de makatta sivilceyi tetikleyen nedenlerdir.
  • Makattaki mikropların en temel nedenlerinden biri idrardır. Küçük veya büyük abdest sonrası taharet yeteri kadar yapılmazsa mikroplanmalar, iltihaplanmalar görülebilir. Temizliğe özen göstererek tekrar oluşumu engellenebilir.
İlginizi Çekebilir;  Kimya Biliminin Uygulama Alanları Nelerdir? Alt Dalları ve Çalışma Alanları

Makatta – Anüste Çıkan Sivilce, Şişlik Nasıl Geçer, Tedavi Edilir?

Makattaki sivilcelerin, şişliklerin tedavi edilmesi için 2 farklı yol vardır. Klasik yöntem antibiyotik, riskli durumlarda da ameliyattır. Anüste bu gibi şişlikler için proktolog – kolorektal uzmanına görülmelidir. Herkesin bildiği ise üroloji, kadınlar için de kadın hastalıkları uzmanına muayene olunabilir.

Hekim, yaşadığınız soruna, tahlillere göre makattaki sivilcenin nedenini tespit edecektir. Bazen bölgedeki şişliğin durumunu görmesi gerekebilir. Antibiyotikler bazen krem olarak da verilebilir. Eğer sivilcesi olan kişide aşırı ağrı varsa en kısa zamana ameliyat günü verilir. Operasyonda iltihaplı bölge kesilerek akıtılması sağlanır ve iltihap temizlenir. Tekrar yakalanmamak ve hızlı geçmesi için de temizlik şarttır.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü