1. Anasayfa
  2. Nedir

Lökosit Esteraz Testi Nedir? Test Nasıl Yapılır?


0

Lökosit Esteraz Testi

Vücudumuzda beyaz ve kırmızı kan hücreleri bulunmaktadır. Alyuvarlar ve akyuvarlar aynı zamanda çeşitli salgılarla vücudumuzda yer alırlar. Örneğin akyuvarlar yani lökositler aynı zamanda lökosit esteraz denilen enzimin salgılanmasından sorumludurlar. Test ise tam bu noktada herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığının belirlenmesinde etkili bir yöntemdir. Çünkü idrar yollarında eğer lökosit esteraz enzimine rastlanırsa test sonucu pozitif olarak görülür.

Lökosit
Lökosit Esteraz Testi Nedir? Test Nasıl Yapılır?

Lökosit Esteraz Testi Nasıl Yapılır?

Lökosit esteraz testi için uygulanan test prosedürü idrar testidir. Standart olarak hastanelerde ve sağlık merkezlerinde idrar testi uygulanacak hastaya steril idrar kabı verilir. Kişi tuvalete giderek verilen idrar kabının içerisine bir miktar idrarını yaparak kapağını kapatır. Sonrasında gerekli laboratuar incelemeleri yapılır ve idrarda lökosit esteraz enzimi olup olmadığı araştırılır.

Lökosit Esteraz Testinin Uygulanışı

Laboratuar ortamında lökosit esteraz testi yapılabilmesi için kişinin idrarına ihtiyaç vardır. İdrar kabına idrarını yapan hasta laboratuara teslim ettikten sonra lökosit esteraz enzimine duyarlı bir çubuk kullanılarak idrarda olup olmadığı araştırılır. Çubuk idrar kabının içerisine batırıldığında idrar reaksiyon gösterir ve renk değiştirebilir. Çubuğun özelliği tam olarak budur. Çubuk idrar kabına sokulduktan sonra eğer idrar kabındaki idrar rengi değişirse lökosit esteraz bulunduğu anlamına gelir. Dolayısıyla idrar yolu enfeksiyonu var demektir.

Lökosit Esteraz Testinden Önce Hazırlık Süreci

Lökosit esteraz testi rutin bir idrar testinden farksızdır. Dolayısıyla test öncesinde dikkat etmeniz gereken ya da hazırlık yapmanız gereken bir süreçten söz edilemez. Yalnızca verilen steril idrar kabının içerisine idrarınızı temiz bir biçimde yapmanız yeterli olacaktır. 

İlginizi Çekebilir;  Nasrettin Hoca’nın Hayatı 

Lökosit Esteraz Testi Neden Yapılmaktadır?

Testin tek amacı idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını anlamaktır. Zira akyuvarlar tarafından salgılanan lökosit esteraz enziminin idrarda çıkması demek idrar yolu enfeksiyonu var demektir. İdrar yolları enfeksiyonu teşhisi için lökosit esteraz önemli bir tanı yöntemidir.

Lökosit Esteraz Testinin Sonucu Neyi Gösterir?

Lökosit esteraz testi idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığınızı göstermektedir. Dolayısıyla lökosit esteraz pozitif çıkarsa ve idrarınızda bu enzime rastlanırsa mikroskobik incelemeler pozitif sonuç vermiş olacaktır. Fakat bazı durumlarda idrar yolu enfeksiyonu direkt olarak anlaşılamayabilir. Bu nedenle testin sonucu için ek olarak idrar kültür örneğine ihtiyaç duyulabilmektedir.

Lökosit Esteraz Testi Normal Referans Değerler Kaçtır?

Burada enzimin miktarıyla ilgili bir analiz yapılmaz. İdrar kabının içerisine batırılan çubuk idrarı lökosit esteraz enzimi içeriyorsa reaksiyona sokar. Bu reaksiyon idrarda akyuvarlar tarafından salgılanan lökosit esteraz enzimi bulunduğu anlamına gelir. Haliyle test pozitif çıkmış olur. Normal değer olarak referans alınabilecek unsur idrarda lökosit esteraz bulunmaması ve dolayısıyla sonucun negatif çıkmasıdır. Bu sonuç aslında idrar yolu enfeksiyonu olmadığını anlamına gelir.

Lökosit Esteraz Testi Neden Pozitif Çıkar?

Lökosit esteraz testi pozitif çıktı diyenlerin aşağıdaki rahatsızlıklardan kaynaklı olarak bu sonuçla karşılaşması mümkündür.

  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Metanamin
  • Mesane kanseri
  • Üreaplasma Urealyticum
  • Nefrolitiazis
  • Glomerülonefrit
  • Tüberküloz
  • Balanit
  • Klamidya hastalığı
  • Vajinal akıntı ya da kanamanın çok sık olması
  • Trichomoniasis benzeri vajinal enfeksiyon türleri
  • Kullanılmakta olan ilaçların yan etkileri

İdrar Yolu Enfeksiyonu Olsa da Lökosit Esteraz Testi Negatif Çıkabilir Mi?

Nadir olarak da karşılaşılsa bazen lökosit esteraz testi negatif çıkmasına rağmen aslında idrarda lökosit esteraz enzimi bulunabilir. Oysa test sonucu olmadığını gösterir. Buna sebep olan ana etkenler ise şunlardır.

  • Vücudun çok yüksek bir C vitamini seviyesine sahip olması
  • Vücudun aşırı derecede protein yüklü olması
İlginizi Çekebilir;  Yeşil Kusmanın Nedenleri! Yeşil Kusmuk Neyin Belirtisidir?

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü