1. Anasayfa
  2. Nedir

Lale Devrinin Padişahı Kimdir? Nasıl Tahttan İndirildi?


0

Osmanlı dönemlerinden en çok dikkat çeken ve tarihe pek çok etkisi olan Lale Devri, adını döneminde yer alan lalelerden almaktadır. 1718-1730 yılları arasında yaşanan Lale devri, kısa bir dönem olmasının yanı sıra zevk ve eğlence dönemi olarak da anılmaktadır. Lale devrinin padişahı ise 3. Ahmet olup, sadrazamı ise Nevşehirli Damat İbrahim paşadır. 

Lale devrinin başlangıcı Pasarofça anlaşmasıdır, bitişi olarak da Patrona Halil İsyanı bilinmektedir. Bu dönemde en çok dikkat çeken şey batıya olan özenti, eğlence ve zevkin ön plana çıkarılmasıdır. Avrupa ile olan kültürel etkileşim giderek daha da artmış ve Avrupa’ya ilk kez yetiştirilmek üzere öğrenciler gönderilmiştir. 

Lale
Lale Devrinin Padişahı Kimdir? Nasıl Tahttan İndirildi?

Lale Devri Padişahı 3.Ahmet Kimdir?

1673 yılında doğan Padişah 3.Ahmet’in babası 4. Mehmet annesi ise Emetullah Rabia Gülnuş Sultandır. 1703 yılında Edirne’de Sultanlık tahtına geçen 3. Ahmet, oldukça iyi bir eğitime sahiptir. Hattat ve şairlikte yapan Sultan 3.Ahmet, ‘’ Necip’’ mahlasıyla yazılmış şiirleri ile meşhurdur. Bu sanatçı kişiliğinin yanı sıra padişah Lale Devrinde birçok yenilikte yaparak tarihe geçmiştir. İşte 3. Ahmet’in Lale Devrinde yaptığı yenilikler;

  • İlk kez Avrupa’ya geçici elçilikler açılmıştır. Bu sayede Avrupa ile etkileşim artmıştır. 
  • Sait Efendi ve İbrahim Müteferrika tarafından ilk kez özel matbaa bu dönemde kurulmuştur. 
  • İlk kez çiçek aşısı bulunmuş ve kullanılmıştır. 
  • Kütüphanelere önem verilmiştir. 
  • Avrupa kültüründen etkilenilmiş ve mimari açıdan Barok, Rokoko gibi akımlardan etkilenilen yapılar ortaya çıkmıştır.
  • İstanbul’da çini atölyesi ve kumaş fabrikası kurulmuştur. 
  • Yalova’da kâğıt fabrikası açılmıştır. 
  • Mimarlık, minyatür ve resim gibi sanatlara önem verilmiştir. 

3. Ahmet’in Tahttan İndirilmesi 

Lale Devrinde devlet başındakiler zevk ve sefa içerisinde yaşarken, halk zor durumdaydı. Bu da ilerleyen süreçlerde halkın ayaklanmasına sebep olmuştur. İran Savaşı sırasında meydana gelen kalelerin para karşılığı Sultan tarafından satılması söylentisi de halk için son damla olmuştur ve Sultan’ın sefere çıkması talep edilmiştir. 3. Ahmet ise bu durum karşısında göstermelik bir sefer hazırlığı yaparak kendini sefere gitmiş gibi göstermiştir. Akşam vakti olduğunda ise kayıklarla saraya geri dönmüştür. Bu durum anlaşılınca Patrona Halil isyanı çıkmış ve 3.Ahmet tahtan indirilerek yerine 1.Mahmud getirilmiştir. 

İlginizi Çekebilir;  Enginar Ne Zaman Ekilir, Yetiştirilir? İklim Şartları ve Hasat Zamanı
Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü