Küplere binmek deyimi ne anlama gelir? Hikayesi nedir?

kuplere-binmek-deyimi-ne-anlama-gelir

Küplere binmek deyimi de dilimizde çok sık kullanılan deyimlerden birisidir. Eğer birisi aşırı derecede sinirlenirse bu deyimi kullanırız. Peki, bu deyimin anlamı ve hikayesi nedir?

Küplere binmek deyimi manası

Aşırı derecede sinirlenmek, öfkelenmek, kızmak, ateşler saçmak anlamında kullanılan deyimdir. 

Küplere binmek deyimi ne anlama gelir? Hikayesi nedir?

Küplere binmek deyiminin kısaca hikâyesi

Keskin sirke küpüne zarar demişler, yani bir iş yaparken çok sinirlemeden sakince yapmalıyız. Eğer bir şey için fazlaca öfkelenirsek mantıklı düşünemeyiz, kendimize ve işimize zarar verebiliriz. Sinirli bir kişinin yaptığı işi doğru düzgün yapma ihtimali yok denecek kadar azdır. Gelelim hikayemize… 

Rivayet bu ya, padişahın güzel mi güzel bir kızı varmış, O’nu görenler abayı yakarmış, O’na sahip olabilmek için de dev anası gibi kocaman bir kadının bahçesinde yer alan elmaları gizlice almaları gerekiyormuş. Tabii, dev anası, gelen giden herkesi enselermiş. Sihirli olarak adlandırılan bu elmayı almayı başaran olmamış.

Bir gün bir genç, bir balığa yardım etmiş, elma hakkında olayı buna anlatmış, balık da benim bir fikrim var demiş. Onun dediklerini uygulayınca elmayı gizlice almayı başarmış. Dev anası sabah gözlerini açtığında eksik elmayı görünce öyle bir öfkelenmiş ki ne yapacağını bilememiş. Sihirli Küpe binmiş ve kısa bir müddet sonra elmayı almayı başaran genci bulmuş. Onu yakalayacağı zaman hikayeye göre 2 tane sihirli kıl birbirine değince dev anasının küpü kırılmış ve hayatını kaybetmiş

Küçük bir kardeş, kurtardığı bir balığın verdiği akılla sihirli elmayı almayı başarmış. Deva anası, uykusundan uyandıktan sonra sihirli elmanın çalındığını görünce öfkesinden kudurmuş. Sihirli küpüne binerek birkaç günlük yolu kısa zamanda alıp sihirli elmayı çalan gence ulaşmış. Genci tam yakalayacağı sırada, iki sihirli kılı birbirine sürttürerek devin küpünün kırılmasına ve ölmesine sebep olmuş.

  • Öfke baldan tatlıymış,
  • Bu balı sakın tatma.
  • Küplere binmek bela
  • Bu belaya bulaşma.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık