SinopluKoca

Kontrol Çaprazlaması Ne İçin Yapılır? Baskın Gen Homozigot

Kontrol çaprazlaması nedir ve ne amaçla kullanılır hakkındaki tüm bilgileri ve bu konuda örnekleri sizler için derledik.

Kontrol
Kontrol Çaprazlaması Ne İçin Yapılır? Baskın Gen Homozigot

Kontrol çaprazlaması genotipi bilinemeyen bireylerin genotipinin öğrenilmesi için çekinik genler ile çaprazlaması sonucu uygulanan bir durumdur. Baskın fenotipte olan bir bireyin heterozigot veya homozigot olup olmadığını anlamak için kullanılmaktadır. Kontrol çaprazlaması genlerin ve gen alellerinin belirlenmesiyle genlerin zigot durumunda ortaya çıkan bir işlemdir.

Kontrol Çarprazlaması Neden Yapılır?

Kontrol çaprazlaması özellikle tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Bir bitki veya hayvanın gelecek nesillerindeki gen yapısı tahmin edilerek gen yapıları daha sağlıklı genlerin oluşmasına imkân sağlamak amacıyla uygulanmaktadır.

Kontrol çaprazlaması yapılarak zayıf gen yapısı engellenerek daha sağlıklı gen yapıları elde edilmektedir.

Bitkilerde yapılan kontrol çaprazlamasında bitkinin özelliklerine göre çaprazlama yapıldıktan sonra yarı yarıya sonuç elde edildiğinde heterozigot tüm sonuçların aynı olmasında ise sonuç homozigot olarak kabul edilmektedir. Örneğin bir çiçeğin içerisinde beyaz ve kırmızı yapraklar bulunuyorsa kontrol çaprazlaması yapıldığında elde edilen sonuçta çiçeklerin renkleri tümü beyaz oluyor ise homozigot yarısı beyaz yarısı kırmızı oluyor ise heterozigot olduğu anlaşılmaktadır.

Baskın gen yapısı homozigot SS olarak belirtilmektedir. Çekinik homozigot ss olarak belirlenirken heterozigot ise Ss olarak gen yapıları ortaya çıkmaktadır.

Exit mobile version