1. Anasayfa
  2. Nedir

Klavye Çeşitleri Nelerdir?


0

Bilgisayarların aktif olarak kullanılmaya başlandığı günden beri klavyeler hayatımızın bir parçası haline geldi. Eskiden yalnızca bilgisayar için kullanılmasının yanında artık bir televizyon ekranını kontrol etmek için bile multimedya klavyeleri tercih edebiliyoruz. Dolayısıyla klavye çeşitleri hayatımızı daha da kolaylaştırmak için farklı türlere ayrılıyor. Klavye türleri harf dizilimine ve dolayısıyla dile, bağlantı biçimine ve kullanım amacına göre kategorize edilebiliyor.

Harf
Harf Düzenine Göre Klavye Çeşitleri

Harf Düzenine Göre Klavye Çeşitleri

Harflere göre klavye çeşitleri arasında en bilinenler Q klavye ve F klavyedir. Genellikle devlet kurumlarında ve kamusal alanlarda halen daha F klavyeye rastlansa da global olarak tercih edilen klavye türü İngilizce ve Q klavye olarak adlandırılır.

  • Q Klavye

Q klavye için kullanılan tanımlama ise QWERTY şeklindedir. Bu tanımlamanın sebebi ise harflerin üst satırında yan yana gelen ilk tuşlar olmasıdır. Q klavyenin ilk ortaya çıkışı ise 1870 yılına dayanıyor. 1870’li yıllarda bir yazar olan ve yazarlığın yanı sıra gazetelerde editörlük yapan Christopher Latham Sholes Q klavye için güncel olan tasarımı ortaya attı.

1878 yılında ise günümüzde de kullandığımız ve Shift gibi yazım aşamasında yardımcı olan tuşlara da sahip olan klavye tasarımı tescillenmiş oldu. Tabii ki global dil olan İngilizce ile Q klavye birebir olarak örtüşmektedir. Ancak eklemeli harflere sahip olan dillerde bu durum farklılık yaratabiliyor.

Örneğin Türkçe dilinde de İngilizce klavyelerde yer almayan ç, ş, ü, ö, ı ve ğ gibi harfler var. Bu yüzden Türkçe Q klavye üretimi yapılıyor ve bu tuşlar temel anlamda klavyenin en sağ kısmına ek olarak ekleniyor. Standart bir İngilizce Q klavyede son sütunun en son harfi P iken Türkçe Q klavyede yanına Ğ ve Ü harfleri ekleniyor. Orta sütunda İngilizce Q klavyede son tuş L iken Türkçe Q Klavyede yanına Ş ve İ ekleniyor. Alt sütunda ise M harfinin yanında Ö ve Ç harflerini görebiliyoruz.

İlginizi Çekebilir;  Peygamber ve Vahiy Kavramları Nedir?

Benzer durum Estonyaca, Fince, Danca, Flemenkçe gibi Türkçe alfabeye benzer eklemeler barındıran tüm diller için yaşanıyor. Bunlara özel klavye üretimi bilinen Q klavyeye ek olarak yapılıyor.

  • AZERTY Klavye

Ayrıca Fransa ve Belçika gibi Fransızcanın ana dil olduğu ülkelerde QWERTY değil AZERTY kullanılmaktadır. Bu klavye türünde harf dizilimi tamamıyla farklıdır.

  • QWERTZ Klavye

Bir diğer harfe bağlı klavye türü ise QWERTZ olarak bilinir. Yine Q klavye ile %99 oranında benzer olan bir klavye türü olup yalnızca Z harfinin yerinde Y, Y harfinin yerinde ise Z vardır. Özellikle Almanya’da çok sık kullanılmaktadır. Sebebi ise Almanca dilinin Y harfine kıyasla Z harfini çok daha fazla içermesidir. Avusturya’da da QWERTZ klavye daha yaygındır.

  • F Klavye

F klavye ise Türkçe diline göre tasarlanmış bir klavye türüdür. Harflerin dizilimi ve parmak hizalarına göre konumu baz alındığında Türkçe cümleler yazabilmek adına en doğru konumlar bir araya getirilmiştir. Fakat yine de global düzende herkesin favorisi olan Q klavye günümüzde Türkiye’de de en çok kullanılan klavye türüdür.

  • DVORAK Klavye

Q klavye tüm dünya tarafından kullanılmaya başlandıktan sonra Dr. William Dealey tarafından tasarlanmıştır. Dealey aynı zamanda August Dvorak’ın kayınbiraderidir. 1936 yılında tasarladığı bu klavye bazı kesimlerce çok övülse de Q klavyenin popülaritesi karşısında tercih edilmemiştir.

Bağlantısına Göre Klavye Çeşitleri

Klavye satın alacağınız zaman bir diğer çeşit standardı ise bağlantı türüne göre karşınıza çıkabilir. Günümüzde halen daha eski bilgisayarların giriş portlarına rastlıyor olsak bile buna uygun klavye üretimleri bir hayli azaldı. Güncel portlar ise gün geçtikçe çoğalıyor.

  • PS/2 Port
  • AT Port
  • XT Port
  • ADB Port
  • USB Port
  • USB Wireless

Artık bağlantılar kablosuz şekilde de yapılabildiğinden dolayı bir USB verici yardımıyla USB Wireless klavye kullanımı yaygınlaştı. Cihaza bağlanan USB vericisi sayesinde klavyede herhangi bir kablo olmadan da bağlantı kurulabiliyor. Bilhassa bilgisayarında, televizyonunda ya da diğer cihazlarda kablo ile uğraşmak istemeyen kullanıcıların favorisi USB Wireless klavyeler oluyor.

İlginizi Çekebilir;  Rüyada Çiğ Tavuk Yemek Ne Anlama Gelir?

Kullanım Amacına Bağlı Olarak Klavye Çeşitleri

Klavye kullanımı yaygın olduğu kadar çok geniş bir alanı da kapsamaktadır. Örneğin bir devlet dairesinde kullanıldığı gibi televizyon karşısında da tercih edilebiliyor. Bir yazar tarafından geniş çaplı bir kitabın yazımı için kullanılabildiği gibi bir oyuncunun oyun performansını etkileyebiliyor. Buna bağlı olarak da farklı klavye türleri üretilebiliyor.

  • Normal Klavye

Bir klavyenin ekstra hiçbir alternatif seçenek sunmadan, yalnızca harfleri, sayıları ve diğer klavye fonksiyonlarını içerdiği düzene sahiptir. Ev, ofis, okul kullanımı için ideal tasarımdır. Klavyenin harf düzeninin yanı sıra sağ kısmında hesap makinesi formunda sayılar tekrardan yer almaktadır.

  • Laptop Klavyesi

Laptop klavyesi temel anlamda büyüyen cihazlara karşın her zaman daha minimal bir tasarıma sahip olmuştur. Diğer alternatif fonksiyon tuşlarının yanı sıra normal klavyede yer alan ve sağ kısımda bulunan ikincil harfleri de barındırmaz. Dolayısıyla bir hayli küçüktür.

  • Multimedya Klavye

Multimedya klavyeler ilk çıktığı günden beri gelişimini sürdürüyor. Klavyenin amacı kullanıcının ekstra efor sarf ederek yaptığı işlemleri daha kolay ve basit bir biçimde yapmasını sağlamaktır. Klavyenin genellikle F tuşlarının üzerinde bir dizi daha tuş yer alır. Bu tuşlara bazen sol tuşların daha solunda yer alan boşlukta da yer verilebilir. Sesi açma, sesi kısma, sesi tamamen kapatma, şarkıyı başlatma, videoyu durdurma, oynatıcıyı ileriye veya geriye sarma gibi multimedya fonksiyonlarını tek tuşla yapmamızı sağlar.

  • Oyuncu Klavyesi

Oyun içerisinde atik olmak, yapacağınız hamleleri en hızlı şekilde yapmak size her zaman kazandıracaktır. Bu yüzden oyuncu klavyeleri özel bir tasarıma sahiptir ve bazı ek tuşlarla bize müthiş bir konfor yaşatır. Bu konfor özellikle oyun içerisinde bu ekstra tuşlara atadığımız makro işlemlerle daha da artar. Ayrıca RGB ışık donanımına sahip olmasından dolayı estetik açıdan da son derece sık tercih edilirler.

  • Mini Klavye
İlginizi Çekebilir;  Vatan Uğrunda Her Fedakarlığı Göstereceğimiz Değerli Bir Varlık Mıdır?

Son derece küçük boyutları ile bir konsol kontrolörü kadar boyutlara indirgenmiştir. Daha ufak tuşlara rağmen kablosuz bir biçimde TV, akıllı tahta ya da benzeri cihazlarla bağlantı sağlamak mümkündür. Tüm ihtiyaçları sağlayabilecek minik bir klavye tasarımıdır.

  • Esnek Klavye

Esnek klavyelerin yapımında kullanılan materyaller eğilip bükülebilen tasarımlara özeldir. Çoğunlukla silikon bazlı malzemelerdir ve bir şekle büründüğünde o şekli koruyabilir. Yani klavyenizi elinizin konforuna göre düzenleyebilir, katlayıp kenara kaldırabilirsiniz. Bu yüzden de bilhassa evinde sürekli bilgisayar başında oturanlar, sürekli yazı işleriyle uğraşanlar ve düzenli olarak klavye kullananların en büyük tercihleri arasındadır.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü