Kişilik Özellikleri Nelerdir? İnsanda Nasıl Oluşur?

kisilik

Her insanın varoluşundan itibaren çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Doğumdan itibaren algılar ile etkilenen davranışlar zamanla karakteristik özellikleri oluşturmaktadır. Karakter ise daha ileriki dönemlerde kişiliğe dönüşmektedir. Kişilik nedir hangi özellikler kişiliği oluşturur ve tamamlar sorularının yanıtları hakkındaki tüm bilgileri sizler için hazırladık.

Kişilik Özellikleri Nelerdir? İnsanda Nasıl Oluşur?

Kişilik Nedir?

Kişilik sadece o kişiye has tüm özelliklerin insan ilişkilerinde ortaya çıkmasıdır. Kişilik aynı zamanda gelişen ve değişen de bir durumdur. Kültürel çevre, eğitim, iletişim ve sosyalleşme kişiliği geliştiren etmenler arasında sayılmaktadır.

Kişilik Özellikleri Nasıl Oluşur? Siz Hangi Kişiliksiniz?

Kişilik özelliklerinin bir kısmı doğuştan gelen atalardan geçmiş genler ile oluşmakla beraber geri kalan kısmı kişinin gelişimi ve eğitimi sayesinde oluşmaktadır. Aynı zamanda kişilik özellikleri bazı durumlarda değişiklik göstermekte bu durumda kişinin genel tavır ve davranışlarının ağır gelen bölümü kişilik olarak atfedilmektedir.

Belli başlı kişilik özelliklerini şöyle sıralamak mümkündür.

Dışa dönük kişilik; sosyalleşmeyi seven insan ilişkilerinde başarılı ve girdikleri her ortamda kendilerini kabul ettiren özelliklere sahip kişilerdir. Bunların diğer adı popüler optimist olarak adlandırılmaktadır.

Duygusal kişilik; daha çok duyguları ile hareket eden duygusal yönü baskın olan kişilik türüdür. Bu kişilik türünün diğer adı duygusal melankolik kişilik olarak bilinmektedir.

Analitik kişilik; mantıkları daha ağır basan kişilerdir. Duygularını göstermekte zorlandıkları gibi her ortamda analitik düşünebilmektedirler.

Baskın kişilik; baskın karaktere sahip kişilik türüdür. Ortamları yönetmek ve idare etmek istemektedirler.

Uzmanlar kişilik türleri konusunda yaptıkları araştırmalarda 4 kişilik tipi olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bunlar ortalama insan tipi, rol model, ben merkezci ve çekingen kişilik tipleri olmaktadır.

Ben merkezci kişilik; bu kişilik türleri her konunun onlar üzerinde olduğunu düşünerek tamamen bencil olarak yaşam sürdürmektedirler. İnsanların etraflarında olduğunu kendilerinin ise merkezde olduğunu kabul etmektedirler. Pek sevilmezler.

Rol model; bu kişilik türü başkalarını rol model alarak kendi kişiliğine katkıda bulunmaktadır. Rol model olarak kabul ettiği kişilik pozitif özellikler taşıyor ise olumlu negatif özellikler taşıyor ise olumsuz etkiler görülmektedir. Rol model kişilikler kendilerini geliştirme eğiliminde oldukları için zamanla kendileri de rol model görevini üstlenmektedir.

Çekingen kişilik; bu kişilik türü karar almak konusunda hep çekinik davranmaktadır. Bu nedenle başkaları tarafından daha çok idare edilmeyi tercih ederler.

Ortalama insan tipi; bu kişilik türü daha uyumlu ve iyimser kişilikler için kullanılmaktadır. Daha olumlu yönde eğilim gösterirler.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık