Kimyasal Tortul Kayaç Nedir? Türleri Nelerdir?

Kimyasal tortul kayaçlar

Kimyasal tortul kayaçlar

Kimyasal tortul kayaçlar nedir, nasıl oluşur? Türleri nelerdir? Merak edilen soruları ayrıntılı şekilde yanıtlamaya çalıştık.

Kimyasal Tortul Kayaç Nedir? Türleri Nelerdir?

Bazı taşlar, kayaçlar suda zamanla çözülür, farklı bölgelere taşınır ve çökelme meydana gelir, işte bunlara kimyasal tortul kayaçlar ismi verilir. Taşların türü, erime şekli ve bulundukları yerde oluşturdukları şekle göre farklı isim alırlar. Kalker (Kireç taşı), Jips (Alçı taşı), Dolomit, Traverten, Sarkıt, Dikit, Sütunlar ve Kaya Tuzudur.

Kimyasal Tortul Kayaçları Nelerdir?

Kalker (Kireç Taşı) Nedir?

Kireçtaşı birkaç farklı şekilde oluşturulabilir. Kireçtaşının ana özelliği, kalsiyum karbonattan oluşan tortul bir kaya olması olduğundan, kireçtaşı oluşumu için birkaç olasılık vardır.

Kireçtaşı tortul bir kayadır, yani diyajenezden geçmesi gerektiği anlamına gelir. Tortuların kaya haline geldiği sürecin gerçekleşmesi için sıkıştırma, simantasyon ve buharlaştırma dahil olmak üzere birkaç farklı yöntem vardır.

Kalsiyum karbonat (CaCO3) asitler tarafından kimyasal olarak kolayca bozunduğundan, bu, suyun bozunduğunda kalsiyum karbonatı taşıyabileceği anlamına gelir. Su kalsiyum karbonat ile doyduğunda, aşağıdaki kimyasal denklemde açıklandığı gibi çökebilir veya çözeltiden düşebilir ve kireçtaşı oluşturabilir:

Ca(OH)2 + CO2 > CaCO3 + H2O

Jips (Alçı Taşı)

Jips, hidratlı kalsiyum sülfattan (CaSO4 ·2H2O) oluşan, üstün endüstriyel öneme sahip yaygın sülfat mineralidir. Uygun şekilde geliştirilmiş kristallerde, mineral normalde selenit olarak adlandırılmıştır. Lifli büyük çeşit ipeksi bir parlaklığa sahiptir ve saten spar olarak bilinir, yarı saydam ve opaktır, süs eşyaları ve mücevherler için değerlidir.

Alçı çeşitli şekillerde bulunur ve büyük ekonomik öneme sahiptir. Renksiz veya beyazdır ancak safsızlıkların varlığı nedeniyle açık kahverengi, gri, sarı, yeşil veya turuncu renkte olabilir.

Dolomit

Dolomit yaygın bir mineraldir. CaMg(CO 3 ) 2 oluşan bir tür kompakt kireçtaşıdır kalsiyum magnezyum karbonattan Kalsit ve aragonit ile birlikte dolomit, yer kabuğunun yaklaşık %2’sini oluşturur.

Kristaller genellikle eşkenar dörtgen şeklindedir. Saydam ila yarı saydamdır ve renksiz, beyaz, kırmızımsı beyaz, kahverengimsi beyaz, gri veya bazen pembedir. Toz kıvamına gelmiş dolomit, ılık asitlerde efervesans ile birlikte basitçe çözünür.

Traverten

traverten mermer, çoğunlukla bantlı katmanlarda bulunan yoğun, yakından sıkıştırılmış bir kireçtaşı şeklidir. Çoğu traverten beyaz veya krem ​​renklidir. Esas olarak oluşur kalsiyum karbonat içerir. Kalsiyum karbonatın buharlaşma yoluyla sudan ayrılmasıyla oluşur. Traverten kesimi kolay olduğu için genellikle dekoratif yapı taşı olarak kullanılır.

Traverten, kireçtaşının yaygın olduğu ve dolaşımdaki yeraltı sularının kalsiyum karbonat içerdiği alanlarda oluşur. Genellikle kaplıca ağızlarında ve akarsularda oluşur. Kaya oluşumları Mağaralarda bulunan sarkıt ve dikitler adı verilen, başlıca travertenlerden oluşur.

Dikitler, Sarkıtlar ve Sütunlar

Dikitler, sarkıtlar birçok kişi tarafından bilinen mağara oluşumlarından sadece birkaçıdır. Su, üzerindeki kireç taşını çözdüğünde oluşan ve ardından alttaki mağaraların tavanları veya tabanları boyunca yeniden kalsiyum karbonat biriktirdiği zaman oluşan buz saçağı şeklindeki tortulardır.

Sarkıtlar tavan boyunca oluşur ve aşağı doğru sarkar. Bunu Sarkıtlar tavana SIKI asılır sözüyle hatırlayabilirsiniz.

Sarkıtlar aktif olarak oluşurken su damlatırlar. Bu suyun zemine çarptığı yerde höyük şeklinde bir dikit oluşacaktır. Bunu Dikitler tüm GÜCÜ ile iter ifadesiyle hatırlayabilirsiniz.

Sarkıt ve dikitler oluşmaya devam ederse ve sonunda buluşursa, bir sütun oluşacaktır. Bu, yerden tavana ulaşan dekoratif bir direk oluşturur. Bu, bir binada görebileceğiniz bir sütun gibi görünüyor.

Kaya Tuzu

Halite namı diğer kaya tuzu sodyum klorürden oluşan bir mineraldir. Kimyasal formülüne göz atacak olursak karşımıza NaCl çıkıyor. Sadece bu da değil,  sofra tuzu gibi diğer tuz türlerini de içerir. Kaya tuzu, Halite için kullanılan endüstriyel adlardan biridir.

İzometrik kristaller olarak oluşur ve tipik olarak rengi olmayan ya da beyaz tonlardadır, ancak ihtiva ettiği safsızlıkların miktarına ve çeşidine göre farklı renklerde de olabilir. Tuz, tortul evaporit minerallerinin yataklarında meydana gelirler. Bunun nedeni büyük göllerin ve denizlerin kurumasıdır. Bu tuz yatakları yüzlerce metre derinlikte olabilir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık