1. Anasayfa
  2. Nedir

Kedilerde Titreme Neden Olur? Nasıl Geçer?


0

Kedilerde titreme neden olur? Sorusuna pek çok farklı cevap vermek mümkündür. Örneğin; stres, yüksek ateş, kan şekeri düşüklüğü ve üşüme, bunlardan bazılarıdır.

Kedilerde
Kedilerde Titreme Neden Olur? Nasıl Geçer?

Sevimli dostunuzun titrediğini gözlemliyorsanız onun için endişe etmeniz gayet normal. Fakat bunun çoğu zaman tehlikeli bir uruma işaret etmediğini ve kendiliğinden geçtiğini bilmelisiniz.

Ne var ki, eğer bu durum sık aralıklarla tekrar ediyorsa kedinizi uzman bir veterinere göstermelisiniz.

Kedilerde Titreme Sebepleri

Tümörler

Bazı tümör çeşitleri, sinir sisteminin baskı altında kalmasına yol açar. Bu ise kedilerde titreme ile sonuçlanır.

Hipertermi

Kedinizin vücut sıcaklığı normalden daha yüksek ise bu, hipertermiye sebebiyet verir. Vücut ısısının 41 dereceye ulaşması hâlinde bu tablo gelişir.

Vücut, sıcaklığını ideal seviyeye düşürmek için kendiliğinden titremeye başlar. Refleks olarak ortaya çıkan bu durum, yüksek ateşin kontrol altına alınmasıyla son bulur.

Acı Duyması

Kedinizin bir yeri acıyorsa vücudunun titremesi gayet olağandır.

Titremeye şu belirtiler de eşlik edebilir:

Isırma, kaşıntı, nabız yüksekliği, mırıldanma ve uyuşukluk.

Epilepsi (Sara) Nöbeti

Bu rahatsızlık yalnızca insanlarda görülmez, hayvanlarda da meydana gelebilir. Epilepsi nöbeti geçirmekte olan bir kedi istemsizce titrer.

Psikolojik Problemler

Kedilerde titreme eden olur? Sorusuna yalnızca fiziksel faktörlerle cevap veremeyiz. Başka bir evcil hayvan daha besliyorsanız, onunla kediniz arasındaki geçimsizlik psikolojik sorunlara yol açabilir. Bu da kedinin titremesine sebebiyet verebilir.

Farklı bir ortamın yol açtığı yabancılık hissi, yeni insanlara adapte olmakta zorlanmak gibi durumlar kedilerde kaygı ve strese neden olur. Bunlar da titreme sorununu tetikler.

İlginizi Çekebilir;  Fosil Yakıtların Zararları Nelerdir?

Korku

Her insan korktuğunda titrer. Kediler de bizim gibidir. Onlar çoğunlukla havai fişeklerden, salatalıktan ve gök gürültüsünden korkar.

Aşırı ışık, ânî ve yüksek gürültü kedileri korkutur ve bu da elinde olmadan titremesiyle sonuçlanır.

Zehirlenme

Kedim titriyor, ne yapmalıyım? Diye düşünüyorsanız, zehirli bir şey tüketmiş olabileceği ihtimâlini de gözardı etmeyin.

Kedilerin ne kadar meraklı olduğunu biliyoruz. Ancak ‘insanın başına ne gelirse meraktan’ dedikleri gibi, bazen bu söz kedilerin üzerinde de tezâhür edebiliyor.

Kedilerin zehirli bir bitki veya kimyasal bir madde ile temas etmesi hâlinde titreme, iştahsızlık ve kusma gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Ayrıca diş etlerinin renginde soluklaşma, salya akması vb. belirtiler de gözlemlenebilir.

Kedilerde zehirlenme vakit kaybetmeden veteriner müdahalesini gerektirir. Bu tarz belirtilerle karşılaşanların yapacağı tek şey, kediyi âcilen bir veteriner hekime götürmektir.

Üşüme

Kedilerde titreme nedenleri içinde diğerlerine göre en zararsız olan faktörlerden biri budur. Soğuk hava bizi nasıl üşütüyorsa, kedileri de etkiler. Yumuşacık tüyleri olduğuna bakmayın! Onlar da soğuğa maruz kaldığında titrer.

Böyle bir durumda vücut ısısını dengelemek için bulunduğunuz ortamın sıcaklığını artırabilirsiniz. Üzerine bir battaniye örterek çabucak ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşüklüğü)

Kedinizin vücudu yeterince glikoz üretemiyorsa kan şekeri seviyesi düşer. Uzun süre aç kalması da kan şekeri oranını düşürür.

İshal, kusma, kabızlık ve benzeri sorunlar da kan şekeri miktarının azalmasına sebep olabilir.

Yavru kediler hipoglisemi ile daha fazla karşılaşır. Çünkü onların vücudu yeteri kadar gelişmemiştir. Bu yüzden glikozun işlenmesi daha zordur.

Yavru bir kediye sahipseniz, gün içerisinde belirli aralıklarla yemek yedirmeyi ihmâl etmeyin. –Deyim yerindeyse- onun ‘acıktım!’ demesini beklemeyin. Yemek aramasa bile, ona bir şeyler yemesi gerektiğini siz hatırlatın.

İlginizi Çekebilir;  İlköğretim Haftası Şiirleri

Ayrıca narin vücudunu soğuktan muhafaza etmeye özen gösterin ki üşümesin. Kedinizde kan şekeri düşüklüğü olduğundan endişeleniyorsanız doğru teşhis için veterinerine başvurmalısınız.

Stres

Bir şeyler kedinizi huzursuz ediyorsa, duyduğu rahatsızlığı titreyerek gösterebilir. Bu durumda olan bir kedi hırlar, saldırgan tavırlar sergiler, gözbebekleri büyür. Hırıltılı nefes alıp-verme gözlemlenebilir ve kediniz kendi etrafında dönmeye başlayabilir.

Onu strese sokabilecek fiziksel, çevresel veya psikolojik etkenleri bulmaya çalışmalısınız. Örneğin farklı bir evcil hayvan onu rahatsız edebilir. Gürültüden dolayı strese girebilir. Ya da veteriner tarafından muayene edilirken huzursuzluk duyabilir.

Kediler Uyurken Neden Titrer?

Bu, normal kabul edilir ve birçok kedi genellikle bunu yaşar. Biz nasıl uykumuzda rüya görüyorsak, kediler de böyledir.

Dolayısıyla patili dostunuzun uyurken titremesi, muhtemelen rüyasında gördüğü bir şeyden dolayı refleks olarak gerçekleştirdiği bir hareket olabilir. Meselâ belki rüyasında bir farenin peşinden koşuyordur…

Fakat, kedilerde uykuda titreme nedenleri, bununla sınırlı değildir. Eğer kediniz uyurken titriyor ve bunun ardından kaskatı kesiliyorsa, epilepsi krizi yaşıyor olabilir.

Kedilerde Titreme Sebepleri

Tüm bunlara ilâveten, şunlar da kedilerin titremesine yol açabilir:

  • Enfeksiyon
  • İlaçların yan etkisi
  • Yaralanma
  • Travma
  • Potasyum veya kalsiyum yüksekliği yahut düşüklüğü
  • Diğer metabolit seviyelerindeki anormallikler
  • Böbrek hastalıkları
  • Karaciğer rahatsızlıkları
  • Metabolik bozukluklar
  • Şiddetli ağrı
  • Enflamasyon
  • Sinir sisteminde meydana gelen problemler
  • İdiyopatik (Belirsiz nedenler)

Kedilerde Titreme Tedavisi

Kedilerde titreme nasıl geçer? Diye düşünüyorsanız, kendi başınıza çözüm aramamanız ve mutlaka bir veterinerden yardım istemeniz gerektiğini unutmayın.

Uygulanacak tedavi, titremenin altında yatan nedene göre farklılık gösterecektir. Örneğin tümör mevcutsa kedinizin ameliyat edilmesi gerekebilir. Enfeksiyon varsa uygun bir antibiyotik reçete edilecektir.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü