Karstik Kaynaklar Nedir?

Karstik-Kaynaklar

Karstik kaynak neye denir ve karstik kaynaklar nasıl oluşur ve özellikleri nelerdir hakkındaki bilgileri sizler için hazırladık.

Karstik Kaynaklar Nedir?

Karstik kaynaklar oluşumlarında kireç taşı, alçı taşı ve kaya tuzu maddelerinin yer altında eriyerek yeryüzüne çıkmaları sonucu oluşan kaynaklardır. Karstik malzemeler kolay çözünebilen özellikteki kayaçlardır.

Bazı karstik kaynaklar ise yeryüzünde bulunan düdenlerden yer altına girerek ilerleyip tekrar bir kaynaktan yeryüzüne çıkabilmektedirler. Bu tür kaynaklara voklüz adı verildiği gibi bu kaynaklardan beslenen akarsular iklim koşullarından etkilenmemektedir.

Ülkemizde karstik kaynaklar bakımından en zengin bölge Akdeniz bölgesi olarak kabul edilmektedir. Karstik kaynakların oluşumunda gerekli olan ısı ve kireç taşı gibi kolay çözünebilen malzemelerin bu bölgede daha fazla olması da etkili olmaktadır. Aynı zamanda karstik şekiller olan mağaralar, düzenler ve diğer karstik şekillerin bir çoğuna Akdeniz bölgesinde rastlamak mümkündür.

Karstik kaynakların yer altından geçerek ilerlemeleri ve daha fazla kireç taşımaları ile bu kaynaklardan beslenen akarsu ve göllerin sularını da etkilemektedir. Yaz mevsiminde kurak ve yağış olmayan yörelerde akarsuların debisinde farklılık olmamasının nedeni de karstik yer altı sularından beslenmeleri olmaktadır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık