1. Anasayfa
  2. Nedir

Karasal İklim Hayvancılığı Nasıl Etkiler?


0

Tarım ve hayvancılık

Tarım ve hayvancılık gibi sektörlerde iklim koşulları her şeyi belirleyen ana faktördür. Hatta hayvancılığın hangi türlerinin yapılıp yapılamayacağına, tarımın hangi mahsuller için elverişli olacağına iklime bakarak karar verilir.

Tarım
Karasal İklim Hayvancılığı Nasıl Etkiler?

Basit bir örnekle balıkçılık yapılan yerlerde denizin sıcak mı yoksa soğuk mu olduğu bile etkenler arasındadır. Soğuk denizlerde balık daha çok çıktığı gibi daha yağlıdır ve dolayısıyla bu lezzetini arttırır. Oysa sıcak denizlerde hem balık daha az çıkar hem de az yağlı balıklar lezzet açısından tatmin edici değildir.

Yine çok soğuk bir iklimde mera hayvancılığı yapmak mümkün değildir. Arıcılık yapılacağı zaman da iklim koşullarının çok soğuk olmaması gerekir. Fakat tam tersi olarak karasal iklimin yaygın göründüğü İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu bölgelerinde küçükbaş hayvancılık çok revaçtadır.

Zira küçükbaş hayvancılık karasal iklimden kaynaklı olan bozkırların lehte kullanımını mümkün kılar. Koyun sayısı açısından bakıldığında bu üç bölgenin inanılmaz bir ortalaması olması bundan kaynaklıdır. Büyükbaş hayvancılık ile ilgili en büyük farkı da bu oluşturur.

Bir bölgede yazları serin geçiyorsa ve yeterli miktarda yağış alınıyorsa çayırlar verimli olur. Bu çayırlarda da büyükbaş hayvancılık yapılabilir. Eğer karasal iklim özellikleri daha baskın görülüyorsa bu kez bozkırlar bundan nemalanır ve dolayısıyla büyükbaş hayvancılığın yerini küçükbaş hayvancılık faaliyetleri alır.

Büyükbaş hayvancılığın en gelişmiş olduğu yerler Doğu Karadeniz, Erzurum ve Kars civarıdır. Küçükbaş hayvancılık ise denizden uzak olan karasal iklimin daha hakim olduğu iç kesimlerde yaygın olarak görülür.

Karasal İklimin Temel Özellikleri Nelerdir?

  • Yaz hızlı bir biçimde gelir ve sıcaklık artışı direkt hissedilir. Karlar yerde kalmaz.
  • Kış hızlıca gelir ve soğuk hissedilecek düzeyde artar. Kar yağışıyla beraber karın yerde kalma süresi 90 güne kadar uzayabilir.
  • En sıcak havanın 30 derecelere çıkarak nadiren görüldüğü yaz mevsiminde ortalama sıcaklıklar 20 derece seviyesinde seyreder. Aşırı sıcak günler yaz mevsimi boyunca birkaç günü kapsar.
  • En soğuk hava ise -40 dereceleri bulan günler yaşansa da kış ortalaması olarak -10 seviyesindedir. Çok soğuk günler tüm kış mevsiminin birkaç gününü kapsayacak şekilde yaşanır.
  • Yıl boyu sıcaklıkların ortalamasına bakıldığında 3-5 derecelik bir değerle karşılaşılır.
  • Sıcaklık farklılıkları ise yıl boyunca 40-50 derece dolaylarında değişkenlik gösterebilir. Örneğin yazın 25 derece, kışın -25 derece gözlemlenebilir.
  • Karasal iklimde yıllık düşen yağış miktarının 500 ile 600 mm arasında olması normaldir. Çok fazla yağış almaz.
İlginizi Çekebilir;  E Harfi İle Başlayan Erkek Bebek İsimleri

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 1
    k_t_
    Kötü