1. Anasayfa
  2. Nedir

Kâbe Nerede? Nasıl Gidilir? İçi ve Özellikleri Nelerdir?


0

Kâbe tüm İslam aleminin kutsal noktasıdır

Kâbe tüm İslam aleminin kutsal noktasıdır. Bir yapı olarak Suudi Arabistan’da bulunan Mekke şehrindedir. Kutsal topraklar olarak adlandırılan bu bölgede Kâbe hac görevini yerine getirmek isteyen Müslümanlar tarafından ziyaret edilir. 

Kâbe
Kâbe Nerede? Nasıl Gidilir? İçi ve Özellikleri Nelerdir?

Dünyada yapılmış olan ilk bina olma özelliğini taşıdığı gibi ilk mescit unvanına da sahiptir. İnşası ilk olarak Hz. İbrahim ile onun oğlu Hz. İsmail tarafından başlamıştır. Kâbe ne demek diyenler içinse sözlük anlamı dört köşeli olandır. Dört köşeli olmak, küp şeklinde olmak gibi bir anlam taşır. Kâbe’nin şekli de budur. 

Kâbe’ye Nasıl Gidilir?

Kâbe’ye gitmek isteyenler öncelikle Suudi Arabistan’a ve oradan da Mekke şehrine gitmelidir. Mekke şehrinde Mescid-i Haram bölgesinde bulunan Kâbe bu bölgenin tam olarak ortasında konumlandırılmış durumdadır. Beytullah ya da Beyt-i Atik olarak da anılan Kâbe aynı zamanda Allah’ın evi olarak da adlandırılır. 

Tamamıyla taştan yapılmış olan yapının dünyanın ilk kutsal mabedi olması, ilk mescit özelliği taşıması ise ibadet için daha da önemli olmasını sağlıyor. Boyutları yükseklik olarak 13 metre iken 12 metre boya sahiptir. Genişliği ise 11 metredir. 

Kâbe’nin İçi ve Özellikleri Nelerdir?

Kâbe bir diğer ismiyle Allah’ın evi olarak anılmaktadır. Bu tanımlamanın tabii ki bir sebebi var. Bu sebebe ulaşabilmek için Kuran-ı Kerim’de bulunan Hac suresine göz atabiliriz. Hac suresi 26.ayeti diyor ki ‘’İbrahim içi Kâbe’nin olduğu yeri ortak koşmayacak şekilde hazırladık. Orada kıyama duracaklar, rüku edecekler, secde edecekler ve tavaf edecekler. Evimi temiz tut’’. 

Allah(c.c) kelamında evimi temiz tut şeklinde buyurduğundan dolayı Kâbe aynı zamanda Allah’ın evi olarak anılmaktadır. Kâbe inşaatı başladığında Hz. İbrahim ve Hz. İsmail yapımı için önayak olmuş ve aynı zamanda yapımında da bizzat çalışmışlardır. Osmanlı Padişahı olan II.Selim ise mimarlık konusunda en iyi isimlerden olan Mimar Sinan’a Kâbe’nin etrafına Kâbe’nin boyunu geçmeyecek şekilde kubbeli yapılar yaptırmıştır. 

İlginizi Çekebilir;  F Harfiyle Başlayan İsimler, Şehirler, Hayvanlar ve Eşyalar

Kâbe’nin teknik özelliklerine baktığımızda ise şunlar ilgi çekmektedir.

  • Kâbe tamamıyla granit taş kullanılarak inşa edilmiştir. 
  • Kâbe’nin tavanı ahşaptan yapılmıştır.
  • Kâbe’nin üzerinde altın işlemlerle bezenmiş siyah bir örtü vardır.
  • Kâbe’nin siyah örtüsü her yıl hac ibadeti için gelecek hacılar Mekke’ye varmadan önce yenilenir.
  • Kâbe’yi tamamen saran bu siyah örtüye Kisve adı verilir. Aynı zamanda Sitare denildiğine de rastlayabilirsiniz. 
  • Kâbe örtüsü özel olarak fabrikada iç örtü, dış örtü ve kuşak olarak belli ölçülerde üretilmektedir.
  • Kâbe’nin içerisinde 3 tane ağaçtan sütun yer alır.
  • Kâbe’nin tavanına erişmek için içeriden yapılmış ahşam bir merdiven vardır.
  • Kâbe’nin iç duvarları tamamıyla mermer ile kaplıdır.
  • Kâbe’nin iç tavanında gümüş ve altınlarla bezenmiş kandiller asılı durur. 
  • Kâbe’nin kapısı altındır. Kapının yerden yüksekliği ise aşağı yukarı 2 metredir.
  • Kâbe zaman zaman restorasyona girerek onarılır. Bu onarımlar arasında Kanuni Sultan Süleyman, I.Ahmet, IV.Murat dönemi bulunmaktadır. 

Oldukça kutsal bir mabede dönüşmüş olması ve Müslümanlar için ayrı bir önem taşıması Mekke’ye insanların akın etmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav) Mekke’yi fethetmek için Hicri 8.yılda harekete geçip başarılı olduğunda Kâbe adeta putperestlerin eline geçmiş bir bölgedeydi. 

Hatta rivayete göre Kâbe’nin etrafını sarmış ve insanlar tarafından dikilmiş tam 360 put bulunuyordu. Hz. Muhammed(sav) tüm bu putları parçalayarak yok etmiş ve Müslümanlar için hac ibadetini Kâbe etrafında tavaf ederek başlatmıştır. Hicri 10.yıl itibariyle puta tapan hiç kimse Kâbe’nin yakınına bile yaklaştırılmamıştır. 

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü