1. Anasayfa
  2. Nedir

İntrazonal topraklar nedir, türleri nelerdir?


0

Intrazonal topraklar ne demek? Nasıl oluşurlar? Türleri nelerdir? Halomorfik, Hidromorfik, Kalsimorfik topraklar hakkındaki bilgileri sizler için derledik.

İntrazonal
İntrazonal topraklar nedir, türleri nelerdir?

Intrazonal topraklar, Türkiye’de çok geniş bir yer kaplamazlar. Her kıtanın, ülkenin kayaları farklı yapılardadır, ayrıca yer şekilleri de değişiklik gösterir. Toprak türleri de bunlardan etkilenmektedir. 4 farklı toprak türü ve bu türlerin alt dallarının ne olduğuna bir göz atalım.

Intrazonal Toprak Türleri

Halomorfik Topraklar

Genellikle bu topraklar kurak ve yarı kurak bölgelerde gelişir. Bunlar ayrıca su tablasının yüksek olduğu alçak alanlarda da gelişir. Kılcal yükselme nedeniyle toprak yüzeyinde çözünür sodyum tuzları birikir. Tuzlu topraklarda genellikle bulunan tuzlar klorür, sülfat, karbonatlar vs.’dir. Toprak reaksiyonu alkalidir (pH 7.0’dan fazladır). Tuzlu ve Tuzlu-alkali olarak ayrışırlar.

Tuzlu Topraklar

Tuzlu topraklarda genellikle ufuk farklılaşması olmaz ve tüm profil az çok tekdüze görünür. Toprak humus bakımından fakirdir ve yapıdan yoksundur. Yağış, tuzlu toprağın çözünür tuzlarını yıkamak için yeterliyse, alkali veya siyah alkali toprağa yol açar. Organik madde sodyum karbonatta çözünür ve kil parçacıkları ile birlikte alt tabakaya doğru hareket eder. Horizon-B, iyi tanımlanmış sütunlu bir yapı geliştirir, çok kompakt hale gelir ve neredeyse su geçirmez hale gelir ve koyu bir renk (siyah) alır.

Tuzlu- Alkali Topraklar

Alkali topraklar söz konusu olduğunda, değişim kompleksi kayda değer miktarlarda değiştirilebilir sodyum içerir. Bu tür topraklar fazla tuz içerebilir veya içermeyebilir. Fazla miktarda çözünür tuz içerdiklerinde tuzlu-alkali topraklar olarak bilinirler.

Hidromorfik Topraklar

Tropikal ve subtropikal bölgelerde, podsol bölgesinde yüksek su tablası varlığında gelişen bu topraklar, büyük miktarda organik madde varlığında bataklık koşullarında oluşur. Profil genellikle A ve C olmak üzere iki horizondan oluşur. Yeraltı suyunun varlığı, elüviasyon ve illüviasyon sürecini engeller ve bunun sonucunda horizon-B’nin olmaması veya çok zayıf gelişme olur.

İlginizi Çekebilir;  Geçişli Fiil Nedir? Geçişli Fiil Örnekleri

Horizon-A koyu renkli katman (veya siyah), humus ve mineral madde karışımıdır; genellikle ayrışmamış bitki kalıntıları içerir. Oldukça derin, asidik reaksiyona sahiptir. Horizon-C, mavimsi veya yeşilimsi gridir; çok sık benekli; paslı çizgiler çok belirgin, neredeyse sürekli olarak yeraltı suyuna doymuş.

Kalsimorfik Topraklar

Tarım için en elverişli, verimli topraklar arasındadır. Yumuşak bir dokusu vardır, killi kireçtaşı ihtiva eder. Vertisol ve Rendzina oalrak ikiye ayrılırlar.

Vertisol Topraklar

Vertisoller, nem içeriğindeki değişikliklerle büzüşen ve şişen kil bakımından zengin topraklardır. Kuru dönemlerde toprak hacmi küçülür ve derin geniş çatlaklar oluşur. Toprak hacmi daha sonra ıslandıkça genişler. Bu büzülme hareketi ciddi mühendislik sorunları yaratır ve genellikle bu zeminlerde belirgin, iyi gelişmiş horizonların oluşmasını engeller.

Rendzina Topraklar

Ilıman bölgelerde, rendzina toprakları çok sık olarak kalkerli kireçtaşından oluşur. Kil kalsiyum ile doymuş kalır ve toprak reaksiyonda nötrdür. Horizon-A (üst katman) koyu gri, alt katman olan horizon-C ise açık gri veya hatta beyaz renktedir. Horizon-B genellikle yoktur.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü