İntibah Romanının Kısa Özeti, Kahramanları, Olay Örgüsü 

intibah-romaninin-ozeti-nedir

İntibah Romanının bilinen adı dışında; Son Pişmanlık ve Sergüzeşt-i Ali Bey’dir. Namık Kalem’in kaleminde dökülen bu meşhur romanın tarihi meşrutiyet zamanı olan 1876 senesinde dayanmaktadır. 

Namık Kemal, 19.yüzyılın sonlarına doğru Kıbrıs Magosa Kalesi’ne sürgün edilmişti ve romanını da bu dönem aralığında yazmıştır. Burada yazarın değerli bir gayesi vardı ki o da Osmanlıca dilini kullanarak da çok şahane bir roman yazılabilirdi. O zamanlarda kitaplar kontrolden geçerdi, Maarif Vekaleti Namık Kemal’e sormadan meşhur roman için İntibah: Sergüzeşt-i Ali Bey şeklinde başlık atmaya karar vermiştir. Tabii, istenmeye yerleri sansürlenmiştir ve halen orijinal taslağı bulunamamıştır. 

İntibah Romanı Kısa Özeti

İntibah Romanını okumaya başladığınızda, ilk sayfalarda Çamlıca’nın ne kadar efsane güzellikte olduğu bizlere anlatılıyor. Ana karakterimiz Ali Bey ve annesi Fatıma Hanım, romanda karşımıza ilk çıkanlar oluyor.

İntibah Romanının Kısa Özeti, Kahramanları, Olay Örgüsü 

Ali Bey, çok iyi eğitim görmüş, karizmatik bir adamdır. Zamanla bir kadınla tanışır, yalnız kadın oynak olduğu için herkes tarafından hoş karşılanmaz ama Ali Bey her geçen zaman O’na daha çok tutulmaya başlar. Annesi bu olaya çok öfkelenir ve bu ilişkiyi durdurmak için planlar yapmaya başlar. Annesi ev Dilaşub isimli bir kadın getirir. Tam da bu zamanda Ali Bey Mahpeyker’i izler ve başka bir adamla görüştüğünü anlar. Hal böyle olunca cariye olarak eve alınan Dilaşub’a ilgi duymaya başlar. 

Mahpeyker durumu öğrenir ve Dilaşub hakkında gerçek olmayan, uydurma şeyleri etrafa yayar, Ali Bey bunlara inanır, dayak attıktan sonra başka birine satar. Genelevlere kadın satan adamın eline düşer ve Dilaşub da Mahpeyker’in yanına gönderilir. Mahpeyker de genelevlerden birine gönderir ve orada O’nu satmaya başlar. 

Mahpeyker ilk öcünü kızdan almıştır ve sırada da Ali Bey vardır. O’nu bir yere davet ederek öldürme planını kurar. Dilaşub ise Ali Bey’i gerçekten sevmektedir, bu hain planı öğrendikten sonra engellemek için plan yapmaya başlar. Bir şekilde durumu O’na anlatır ve Ali Bey kaçmayı başarır. O’nu çok sevdiği için Ali Bey’in montuna sarılarak O’nun kokusuyla uykuya dalar. Mahpeyker montla yatan birini görünce gider bıçaklar, Dilaşub ölür. 

Ali Bey bu arada polisleri de yanına alır ve Mahpeyker’in evine gider. Dilaşub’u ölü görünce kendini kaybeder ve oradaki bıçakla Mahpeyker’i öldürür. Bu olaydan sonra cezaevine düşen Ali Bey, birkaç ay sonra dertten, kederden hayatını kaybeder.

İntibah Romanının Olay Örgüsü Nedir?

  • Babası vefat edince Ali Bey’in psikolojisi bozulur,
  • Bunun üzerine annesi de Ali Bey’i dostlarıyla beraber Çamlıca’ya yollar,
  • Burada meşrep bir kadın olan Mahpeyker’i tanır ve O’na abayı yakar,
  • Ali Bey bu kadın için sürekli Çamlıca’ya gitmeye başlar,
  • MAhpeyker’i izler ve O’nu aldattığınız, gerçek yüzünü öğrenir,
  • Mahpeyker Ali Bey’i tekrar kazanmak için planlar yapar,
  • Mahpeyker Dilaşub’tan intikam alır ve sıra Ali Bey’e gelir.

İntibah Romanı Ana Fikri Nedir?

Bir karar alırken detaylı araştırma, gözlem yapmadan, gelişigüzel hayat yaşayan insanların hatalar yapabilirler. Sonradan olayı fark etmeleri, yanlıştan caymaları için çok geç olur. 

Romandan Çıkarılacak Dersler

  • İnsanlara ne kadar güvensek de onlar hakkında bilgi edinmek gerekir. 
  • Kimi sevip sevmeyeceğimiz konusunda dikkat olunmalıdır. 
  • Gönül ferman dinlemez sözünü söylerken aklımızı da kullanmayı ihmal etmemeliyiz.
  • Kendisine çok zıt olan, karakteri uymayan kişilere aşık olmak hatadır. 
  • Hatalı tercihler yaptığımızda sonrasında gelecek kötülükleri de hesap etmeliyiz.
  • Eğer birinin bu yaşamda kaybedeceği hiçbir şey yoksa korkacak şeyleri de yok demektir. 
  • İki dinle bir düşün, ani kararlardan kaçınmalıyız. 
  • Kısa süreli keyifler için yaşamın bütününü karartmamak gerekir.

Romanın Karakterleri

Ali Bey: Baş kahramanımız henüz 20 yaşında, eğitimli, katip görevinde bulunan biridir. 

Mahpeyker: Genelevlerle bağlantısı olan bir kadındır.

Dilaşub: Cariye pazarından alınmış, güzeller güzeli bir kadındır. Ali Bey’in validesi tarafından eve getirilmiştir, amacı ise Mahpeyker’i bırakmasını sağlamaktır. 

Fatma Hanım: Ali Bey’in validesidir, eşi hayatını kaybettikten sonra maddi manevi her şeyini evladına adar. Mahpeyker gibi genelevde işi olan biriyle hayatını geçirmesini istemez ve O’nun için planlar yapar. Çok güzel bir cariyeyi eve getirir. Tabii, Mahpeyker hain planlarla büyük bir felakete neden olur. 

Atıf Bey: Ali Bey ile aynı yerde çalışan bir kişidir ve akranıdır. Hemen hemen aynı karakterde oldukları için çok iyi anlaşırlar. Ali Bey bir yanlış yapsa Atıf Bey hemen uyarır. 

Mesut Bey: Atıf Bey’in dayısıdır.

Olay hangi mekanlarda geçiyor?

İntibah romanındaki olayların önemli bir kısmı Çamlıca’da geçmektedir. Tanzimat zamanlarındaki yazarlar, romanlarını kaleme alırken her zaman zor yolu seçerler. O dönemde kadın, erkeği evlenmeden birlikte düşünmek çok zordur. Romanda da zaten köle ya da aile bağlarının olduğunu görürsünüz. Çamlıca gibi mesire alanların aslında iki karşı cinsin kolayca bulaşabildiği bir yer değildir ama romanda böyle geçmiştir. 

Çamlıca’nın İntibah’taki önemi çok büyüktür. Çünkü, genelevde çalışan Mahpeyker ile Ali Bey Çamlıca’da gizli saklı görüşür, sonradan kadının kim olduğu anlaşılır, aralarındaki tartışmalar da hepsi aynı mekanda geçmiştir. 

Örnek vermek gerekirse: Mahpeyker’in normalde kim olduğu, Dilaşub cariyeyle alakalı yalan dolan şeylerin söylenip Ali Bey’e ulaşması gibi olaylar hep Çamlıca’da geçer. Çamlıca romanda sadece bir mekan değil, yazarın en büyük destekçisi, kahramanıdır. 

Gerçek hayata baktığımızda, Çamlıca semti aslında Tanzimat döneminde yetişenlerle özdeş bir kentti. Lakin romanda karşıt bir duruma konu olmuştur. Romanın başlarında Çamlıca’nın cennetten bir köşe gibi anlatılması sizi yanıltmasın, Namık Kemal’in kurgusuna bakarsanız tam zıttı bir cehennemi anlatır. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık