İnternetin Avantajları (Yararları) ve Dezavantajları (Zararları) Nelerdir?

internet

İnternet

İnternet, şüphesiz ki hayatımızda büyük bir değişime yol açtı. Ticari ve keyfi olarak çok büyük avantajları olmasına karşın birçok doğal şeyden uzaklaştırdığı için de dezavantajları bulunmaktadır. Yararlarını ve zararlarını sizler için bir araya getirdik.

İnternetin Avantajları (Yararları) ve Dezavantajları (Zararları) Nelerdir?

İnternetin Avantajları

Kusursuz iletişim: İnternet, kusursuz ve daha hızlı iletişim sunar. Tüm dünyayı kapladı ve nerede olursanız olun, en uzak yerlerden bile iletişim kurabilirsiniz. Aileler ve arkadaşlarla iletişim kurmak bu sayede kolaylaşıyor. Sadece sevdiklerinizle iletişim kurmakla kalmayıp, işletmeler de İnternet üzerinden daha erişilebilir hale geldi. Ayrıca günümüzde evden çalışabilmemizin tek nedeni internettir.

Çevrimiçi Eğitim: İnternet, en uzak bölgelerde oturan öğrencilerin eğitimden faydalanmasını mümkün kılmıştır. Birçok okul, eğitim kurumu ve kolej artık bu tür öğrenciler için çevrimiçi dersler veriyor. Ayrıca Covid-19 nedeniyle öğrenciler sadece internet sayesinde kesintisiz eğitimlerine devam edebilmektedir.

E-ticaret ve Online Hizmetler: Bugün evde otururken bir online mağazanın tüm ürünlerini inceleyebilir ve canımız ne isterse onu sipariş edebiliriz. Ayrıca, küçük şirketler ve iş dünyasındaki insanlar, küresel pazara girmek için İnternet’ten yararlanmaktadır. Bütün bunlar sadece internet sayesinde mümkün. Uzak bölgelerde oturan zanaatkarlar artık sanat eserlerini küresel pazarda İnternet üzerinden satabilirler. Sadece ürünler değil, aynı zamanda İnternet üzerinden çevrimiçi hizmetlerden de yararlanabilirsiniz. Taksi rezervasyonu yapmak, yemek siparişi vermek veya tamirci çağırmak sadece bu sayede çok daha kolay hale geldi.

Bol Bilgi: İnternet hayati bir bilgi kaynağı sağlar. Bing, Google ve Yahoo gibi arama motorları, mali konular, devlet hukuku ve hizmetleri, piyasa bilgileri, ekonomik ilişkiler, teknik bilgiler, eğitim ve akademik konular, yeni fikirler ve teknik destek hakkında derinlemesine bilgiler içerir. Çeşitli çalışma seviyelerinde bilgiler sunar ve bilimsel makalelerden çocuklara yönelik olanlara kadar her şeyi kapsar.

Eğlence: Eğlence, insanların interneti tercih etmelerinin bir diğer popüler nedenidir. Ayrıca hayranların en sevdikleri film yıldızları, sporcular vb. hakkında bilgi edinebilecekleri bir ortam sağlar. Pandemi sonrası tüm filmler, web dizileri, televizyon içerikleri, spor etkinlikleri ve ünlülerin canlı performansları internet üzerinden takip edilebildi. İnternet tüm bunları mümkün kıldı ve cep telefonlarımız, akıllı TV’lerimiz, dizüstü bilgisayarlarımız ve tabletlerimiz aracılığıyla evde oturarak kesintisiz eğlence sunuyor.

Sosyal Ağlar: Facebook, Twitter ve Instagram sosyal ağ sitelerinden bazılarıdır. Bu web siteleri, benzer ilgi alanlarına sahip kişilerin bir araya gelip bilgi, fotoğraf ve video paylaşmasına olanak tanır. Bu web siteleri, arkadaşlar ve ailelerle iletişim halinde kalmak için ideal olmanın yanı sıra, iş girişimleri için de harikadır. Pazarlama için mükemmel bir platform sunarlar ve denizaşırı müşteriler kazanmaya da yardımcı olurlar.

Çevrimiçi Bankacılık: Çevrimiçi işletmeler çevrimiçi para transferlerine yol açmıştır ve çevrimiçi bankacılık sistemi bunu mümkün kılmıştır. Online bankacılık hizmetleri ile para almak veya transfer etmek, hesap açmak, kredi vermek vb. de mümkün hale geldi. Çevrimiçi bankacılık hizmetlerinden yararlanıyorsanız, bankada fiziksel olarak bulunmanız artık gerekli değildir. Bankalar, Vadeli Mevduat, Vadeli Mevduat, Çek karnesi düzenlemenin kolaylaştığı bankacılık uygulamalarına da başlamışlardır.

Görüntülü Görüşme ve Web Konferans: Sevdiklerinizi özlediyseniz ve onları görmek istiyorsanız, SKYPE veya Whatsapp üzerinden görüntülü görüşme yapabilir ve onlarla yüz yüze görüşebilirsiniz. Hindistan’da ikamet ediyorsanız, görüntülü arama yapabilir, konuşabilir ve ABD’de oturan ve internet bağlantısı olan herkesi görebilirsiniz. İş için fiziksel toplantılar mümkün değilse, web konferansları yapmak için Google Meet veya Zoom’u kullanabilirsiniz. Bu platformlar, yurtdışında çalışan iş arkadaşlarınızı görmenize ve dinlemenize ve gerekirse önemli dosya, belge ve ekranları paylaşmanıza yardımcı olur.

Çevrimiçi Gazete: Gazetelerin çoğunun artık çevrimiçi bir sürümü var, böylece insanlar olası gazetelerini istedikleri zaman herhangi bir yerde ücretsiz olarak bulabilirler. Çevrimiçi gazeteler sadece yerel veya ulusal haberleri kapsamakla kalmaz, aynı zamanda denizaşırı haberleri de kapsar. İnternet aracılığıyla, herhangi bir haber orman yangını gibi yayılır. Çevrimiçi gazeteler çevremizi koruyor çünkü gazetelerin kağıda, kağıdın da ahşaba ihtiyacı var ve çevrimiçi gazeteler ormansızlaşmayı ve ağaç kesmeyi azaltıyor.

İnternetin Dezavantajları

İnternet Bağımlılığı: İnternet, insanların onsuz yaşamasını imkansız hale getirdi. Bu, insanların internete bağımlı hale geldiğini açıkça göstermektedir. Sadece yaşlıları değil çocukları da etkiledi. Bugün iki yaşındaki çocuklar, Youtube gibi uygulamalarda çevrimiçi videolar izlemek için cep telefonlarını kullanıyor. İnternet, ekran sürelerini artırdı ve zihinsel gelişimlerini kısıtladı.

Yanlış Bilgiye Erişim: İnternet herkesin kullanımına açıktır ve herkes buraya bilgi ekleyebilir. Dolayısıyla yanlış veya hatalı bilgi kapsamı ortaya çıkar. Herkes bir web sitesi açabilir ve internette birçok ücretsiz blog platformu vardır, böylece herkes İnternette bilgi verebilir. Sonuç olarak, İnternet, bir kullanıcı için zararlı olan yanlış bilgilere sahip olabilir. İnternetin en önemli dezavantajlarından biridir.

Kişisel Bilgilerin Hırsızlığı: İnsanlar sosyal ağ sitelerini veya çevrimiçi bankacılık hizmetlerini kullandıklarında e-posta kimliği, banka hesap numarası, kredi kartı numarası, telefon numarası gibi kişisel bilgilerini bu yerlere eklerler. Yazılım konusunda uzman bir kişi veya bir bilgisayar korsanı bu bilgileri kolayca alabilir ve kullanıcılar için büyük kayıplara neden olabilir. Hacker, bilgisayar sistemine giren ve değerli verileri yok eden zararlı bir virüs programlar.

Spamlar: Her gün aldığınız gereksiz e-postalar, reklamlar, aramalar spam olarak adlandırılır. Bazen bu spam e-postalar veya aramalar sisteminize girebilir ve kullanıcının birçok sorunla karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Ayrıca, bu tür istenmeyen postalar bilgisayar kullanıcıları için tacizdir ve çevre için kötüdür. Bu spam uzun yıllar gelen kutusunda saklanır ve sunucunun depolama alanına eklenir.

Virüs Tehdidi: Virüs, bilgisayar sistemlerinin işleyişine zarar veren bir programdır. İnternet üzerinden gelir ve tüm sistemi saniyeler içinde çökertebilir. Virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar İnternet üzerinden hızla yayılır ve cihazdaki toplam veriler bozulabilir. Birçok çok uluslu şirket, sistemdeki virüsler nedeniyle geçmişte büyük kayıplarla karşı karşıya kaldı. Günümüzde siber güvenlik, BT departmanının önündeki en büyük endişelerden biridir. Birçok ülke bunun için özel yasalar çıkardı, ancak bugün her şey çok zor görünüyor.

Hassas Bilgiler: İnternet, çocukların erişmemesi gereken çok sayıda hassas bilgi içerir. Bugün çocuklar internette yetişkinlerden daha fazla sörf yapıyor. Bu tür hassas bilgiler onlar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve zihinsel sağlıklarını etkileyebilir.

Zaman Kaybı: İnternette çok fazla zaman harcamak kolaydır. Sörf yapmaya başlayabilir ve beklediğinizden çok daha fazla zamanın geçtiğini anlayabilirsiniz. Bu aynı zamanda ekran süresinin artmasına ve bu nedenle özellikle çocuklar olmak üzere hafıza gücümüzün azalmasına neden olur. Artan internet kullanımıyla birlikte internetin olmadığı zamanlardaki kadar aklımızı kullanmıyoruz. Eskiden telefon numaraları, adresler, PIN’ler gibi birçok bilgiyi zihnimizde saklardık ve telefonlarımızı kullanmadan basit matematik işlemleri yapardık. Ama artık her şey ve her şey için tamamen internete bağımlıyız. . Ayrıca, artan ekran süresi, görme yeteneğinin azalmasına neden oldu.

Obezite ve Diğer Sağlık Sorunları: Hepimiz uzun saatler oturmanın obeziteye yol açabileceğini biliyoruz. İnterneti aralıksız kullanıyorsanız, oyun oynuyorsanız veya sosyal paylaşım sitelerinde çok fazla zaman geçiriyorsanız, sağlıksız bir vücuda ve obeziteye neden olabilir. Bilgisayar karşısında çok fazla zaman geçirilirse karpal tünel sendromu yaygın hale gelir. Bu sendrom vücut duruşunuzu ciddi şekilde etkileyebilir ve yaşam boyu sağlık sorunlarına neden olabilir.

İnternet kullanırken yararları bölümlerini almalı, zararları bölümlerinden ise kendimizi uzak tutmalıyız. Sosyalleşmeyi, gözlerimizi dinlendirmeyi, boş işler uğraşmayı en aza indirmemiz gerekir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık