1. Anasayfa
  2. Nedir

İman Ve İslam Ne Demektir?


0

İman Ve İslam

Dinî terimler arasında bulunan iman ve İslam ne demektir ve ne anlama gelir? İman ve İslamı birbirinden ayıran özellikler nedir hakkındaki bilgileri sizler için hazırladık.

İman
İman Ve İslam Ne Demektir?

İslamiyet dininde öncelikli olarak inanmak ve inandığını dil ve kalp ile ikrar etmek gerekmektedir. Bir kişi Müslüman olmak için Kelime-i Şahadet getirerek dinin ilk gereğini yerine getirmiş olmaktadır. Kişinin İslam’ın gereklerini yerine getirdikten sonra Müslüman olması İslam dinine girdiğini ifade etmektedir. Bunlarla beraber iman ise Allah’ın emir ve yasaklarına uymak, ahiret gününe, hayır ve şerrin Allah’tan geldiğine, Allah’ın kitaplarına ve Meleklerin varlığına inanmanın yanı sıra tüm imanın şartlarına inanmayı ifade  etmektedir. Kişi imanın şartlarına kalben inanır ve dil ile ikrar ederse Mümin yani iman eden bir kul haline gelmektedir.

İslam dininde iman kişinin tüm ibadetlerini taşıyan bir temel unsurdur. Bir kişi günahkar olabilir ve günah işlediğini kabul edebilir ama bu kişinin aynı zamanda iman konusunda altı şarta inancı bulunuyor ise onun affı Allah’ın affediciliği ve geniş merhameti ile mümkündür.

Bu nedenle iman konusu oldukça incelikli bir konu olup Allah ile kul arasında ibadetler ile görülebilen ama insanların dışarıdan görmedikleri bir mevzudur. Bu nedenle İslam dininde günah işleyen bir kişiye kafir denilmesi caiz kabul edilmemektedir. Günahkar kişinin zerre imanı bulunuyor ise ona kafir diyen kişi bu durumda gaflete düşerek kendi günahkar olabilmektedir.

İslam dininde iman etmek ve imanın gereğini yapmaya çalışmakla insanın manevi mertebeleri aşması mümkün olmaktadır. Böylece Kuran-ı Kerim’de geçen en mükemmel imana sahip olmaya ulaşmak sağlanmaktadır. İnsanların amellerini imanlarını koruyarak yapmaları ile Allah’a yaklaşmaları ve Allah’ın sevilen kulları arasına girmeyi sağlayan bir yol olarak bilinmektedir.

İlginizi Çekebilir;  Fetret Devri Nedir, Neden Yaşanmıştır?
Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü