1. Anasayfa
  2. Nedir

İlmel Yakin, Aynel Yakin, Hakkal Yakin Ne Demektir?


0

Tasavvufi kavramlar olarak bilinen ilmel yakin, aynel yakin ve hakkal yakin ne demektir ve nerelerde kullanılır hakkındaki bilgileri sizler için derledik.

Yakin kelimesi şüphe etmeden delilleri ile bir konuda bilmek ve inanmak anlamına gelmektedir. Yakin kelimesi kanaat getirilen bir gerçeği ve kabullenişi ifade etmek için kullanılır. Tasavvufta ilmel, aynel ve hakkal yakin şeklinde üç boyut bulunmaktadır. Bu boyutlar birer mertebe olarak insanın imanını ifade etmeye yararlar.

İlmek Yakin Ne Demektir?

İlmel yakin olmak ilim ile bilmek demektir. Tasavvufta kişinin ilmi ile inanması ve ilminin yettiği derecede imanı olduğunu ifade etmek için ilmek yakin kelimesi kullanılmaktadır. İlmel yakin mertebesi diğer tasavvufi mertebelere ulaşabilmek için kişinin ilim sahibi olmasını ve bu mertebeden geçmesi gerektiğini ifade etmektedir. 

İlmel
İlmel Yakin, Aynel Yakin, Hakkal Yakin Ne Demektir?

Aynel Yakin Ne Demektir? 

Aynel yakin gözle görerek bilmek demektir. Burada gözle görmenin yanında duyular yoluyla bilmek ifadesi de bulunmaktadır. Tasavvufi olarak aynel yakin olmak bir konuda gözle görebildiğine inanmak ve inandığı konuların iç yüzünü zamanla görebilmek konusu yer almaktadır. Örneğin canlıların yaratılışını ve güzelliğini görerek Allah’a imanın aynel yakin olarak artması bu boyutta yer almaktadır. 

Hakkal Yakin Ne Demektir? 

Hakkal yakin en üst bilme mertebesi olarak yaşanarak iman edilmesi demektir. Tasavvufta hakkal yakin mertebesinde olan bir kişi Allah’ı görüyormuş gibi iman ederek onun varlığını bizzat yaşamakta ve bu şekilde iman etmektedir. 

Tasavvufta hamdım, piştim, yandım olarak bilinen iman mertebelerinden sonuncusu yandım denilen nokta hakkal yakin imana sahip olmayı ifade etmektedir. Hamdım mertebesi ilmel yakin olmayı, piştim mertebesi aynel yakin olmayı ifade etmekte ve imanın mertebeleri ve mevlaya ulaşmak bu şekilde sırayla imanı mertebeleri aşmakla mümkün olabilmektedir. 

İlginizi Çekebilir;  İkta Sistemi Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? 
Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü