İhsan Kavramı Ne Anlama Gelir? Tasavvufta Ne Demek?

soru17973871-min

İhsan kelimesi ne anlama gelir?

İhsan kelimesi ne anlama gelir? İhsan kavramı ne demektir? Tasavvuftaki manası ve merak edilen bütün soruları yanıtladık. 

İhsan Kavramı Ne Anlama Gelir? Tasavvufta Ne Demek?

İhsan Kavramı

İhsan: Bağışlama, iyilik, bağış yapma ya da bağış yapılan nesne. Tasavvuftaki anlamına bakarsak, kişinin sanki Rabbini görüyormuşçasına hayatını devam ettiren kişi. 

Peygamber Efendimiz (SAV) İhsan hakkında şunları söylemiştir: İhsan, yaradan Rabbini görür halde ibadetini sürdürmendir. Zira kul ki Rabbini görmese de O kulunu her daim görür. Bu hadisi şerif bizlere gösteriyor ki, İslam’da kullar, ilk olarak imana esaslarına itaat etmelidir. Ayrıca ihsan kullar Rabbine olan ibadetlerini yaparken çok dikkatli davranmalıdır, aksatmamalıdır. Sadece ibadet değil, yaşam tarzları da ihsan üstüne olmalıdır. İhsan kişi, Rabbinin sürekli kulunu gördüğünü bilerek yaşamalıdır. 

İhsan sahibi olabilecek kullar; dinimizdeki tüm güzel nitelikleri, yaradılışından gelmiş huylarını bir araya toplamaları gerekir. İhsan mertebesine ulaşabilmek için ibadetler, gün içindeki bütün işleri dinine uygun ve hiçbir kaçamak yapmadan yerine getirmeleri gerekir. Bu kişiler, Rabbi için en iyi biçimde kulluk yapmayı yaşamlarının en elzem amacı olarak görürler. ALLAH’u Teala’nın onları sürekli gördüğünün farkındadırlar. Sürekli iyi olabilmek için çabalarlar, iyi işler yaparlar. Başka kullara destek olurlar, bir kusurları olduğunda affederler. 

İmran Suresi 134. Ayette Der ki: Onlar (takva, ihsan sahibi kişiler), zenginlikte ve darlıkta bağışta bulunan, öfkelerini yenen ve başkalarını affeden kimselerdir. Ve Allah iyilik yapanları sever. Rabbimiz ihsanı bizim için buyurmuştur. ALLAH’ın razı olduğu kullardan olmak istiyorsak ihsan sahibi olmalıyız. 

Bakara Suresi 195. Ayette Der ki: Allah yolunda harcayın ve kendi ellerinizin sizi gerçeğe dayandırarak helak etmesine izin vermeyin. Ve iyilik yapın, şüphesiz Allah iyilik yapanları sever.

İhsan Sahibi Olmak için Ne Yapılmalı?

  1. Rabbine ibadetlerini en iyi, güzel, aksatman yapmaları gerekir. 
  2. Hiçbir kul görmese dahi kötülükten uzak durmalıdır. 
  3. Elini attığı her işi en iyi biçimde yerine getirmeli, hakkını vermelidir. 
  4. Hangi koşulda olursa olsun iyiliği seçmelidir. 
  5. Eşine, dostuna, arkadaşlarına, komşularına da yardımda bulunmalıdır. 
  6. Anaya ataya saygıda kusur etmemeli, onlara itaat etmelidir. 
  7. Rabbinin kendisini her an gördüğünü bilerek yaşamalıdır. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık