1. Anasayfa
  2. Nedir

İç Salgı Bezlerinin Görevleri Nelerdir?


0

İç salgı bezleri

İç salgı bezleri vücudumuzda belirli hormonların salgılanmasıyla görevli yapılardır. Her iç salgı bezinin farklı bir görevi olmakla beraber salgıladıkları hormonlar da farklılık gösterir. Buna bağlı olarak vücudumuzun temel sağlığını koruması adına iç salgı bezlerinin belirli referans aralığında aktif olması gerekmektedir.

İç
İç Salgı Bezlerinin Görevleri Nelerdir?

Örneğin Hipofiz bezi en bilinir iç salgı bezleri arasındadır. Beynimizin alt bölümünde yer alan bu iç salgı bezinin boyutu ise yalnızca nohut kadardır. Hipofiz bezinin salgılamakla görevli olduğu hormonların sayısı bir hayli fazladır. Cüce insanların cüce olmasının sebebi hipofiz bezlerinin düzensiz çalışmasıdır. Yine bir diğer kıstas olarak hipofiz bezi çok fazla hormon salgıladığında devlik söz konusu olabilir. Hipofiz bezi büyüme hormonu gibi pek çok hormondan sorumlu bir iç salgı bezidir.

Hipofiz Bezinin Görevleri

  • Hipofiz bezi diğer iç salgı bezlerinin aktif olarak çalışıp çalışmadığını teyit eden bir sisteme sahiptir.
  • İnsan vücudundaki gelişim hipofiz beziyle mümkün olur. Büyüme hormonu hipofiz bezinden salgılanır.
  • Yeni doğum yapan kadınların bebeklerini emzirebilmeleri için anne sütü üretebilmeleri prolaktin hormonundan kaynaklıdır. Prolaktin hormonu ise hipofiz bezi salgıları arasındadır.
  • Beynin hemen alt kısmında konumlanan hipofiz bezi aslında iç salgı bezlerinin tümüyle sinir sistemi arasındaki köprü vazifesi görür.

İç Salgı Bezlerinin Görevleri Nelerdir?

  • Hipofiz Bezi

İç salgı bezlerinin tamamının kontrolü hipofiz bezindedir. İç salgı bezleriyle sinir sistemi arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. Aynı zamanda insan vücudunda pek çok önemli hormonu salgılamaktadır. Beynin altında yer alan nohut boyutlarında bir salgı bezidir. Hayatımıza yön veren büyüme hormonu gibi pek çok hormonun salgılandığı en önemli yapılar arasındadır.

  • Tiroit Bezi
İlginizi Çekebilir;  Tutumlu Olmak Nedir? Nasıl Tutumlu Olunur?

Tiroksin hormonunu üreten tiroit bezleri vücudumuzdaki pek çok kimyasal olayın düzenli olarak gerçekleşmesini sağlar. Ki Tiroksin hormonunun büyüme ve gelişim açısından da önemli rolleri vardır. Tiroit bezi konum olarak soluk borumuzun sağında ve solunda yer almaktadır.

  • Pankreas

Pankreas hayatımızı sağlıklı idame ettirebilmek adına en önemli iç salgı bezlerinden birisi olarak nitelendirilebilir. Zira enzim ve hormonu aynı anda salgılayabilen bir yapısı vardır. Pankreastan salgılanan insülin ve glukagon hormonları diyabet açısından önemlidir. Çünkü insülin salgılandıkça kan şekeri azalırken, glukagon salgılandıkça kan şekeri miktarı artar. Dolayısıyla düzensiz bir pankreas salgısı diyabet hastalığının temelini oluşturur.

  • Böbrek Üstü Bezleri

Hissettiğimiz korku ve stres gibi duygular hayatımıza yön verebilir. Ki bunların hissedilmesinde de böbrek üstü bezlerinin salgıladığı adrenalin hormonu en önemli kriterdir. Böbreklerin üst kısmında konumlanan iç salgı bezleri duygusal anlamda önemli anlarda adrenalin salgılamaktadır.

  • Eşeysel Bezler

Erkeklerin testislerinde, kadınların ise yumurtalıklarında yer alan eşeysel bezler üreme üzerine görevli yapılardır. Üreme hücrelerinin, cinsiyet oluşumunun ve sağlıklı bir üremenin gerçekleşmesini sağlamakla görevli iç salgı bezleridir.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü