1. Anasayfa
  2. Nedir

Homojen Karışım Nedir? Özellikleri Nelerdir?


0

Homojen karışım, tek tek maddeleri göremeyeceğiniz kadar iyice harmanlanmış maddelerin bir karışımıdır. Karışımın her numunesi, her maddenin aynı miktarlarını gösterecektir. Homojen karışımlar katı, sıvı, gaz veya plazma karışımları olabilir.

Homojen
Homojen Karışım Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Homojen karışımlar tek fazdan oluştuğunu, bileşimlerinin aynı olduğunu, çıplak gözle üniform göründüğünü, filtre edilemediğini ve çoğunun şeffaf olduğunu vurgulayan ayırt edici özelliklere sahiptir.

Bir karışım, kimyasal kimliklerini koruyan iki veya daha fazla kimyasalın birleşiminden oluşur.

Homojen karışımlar söz konusu olduğunda, onu oluşturan farklı maddeler çıplak gözle veya başka herhangi bir optik büyüklükle tespit edilemez.

O halde bileşenleri aynı fazdadır ve farklı kısımlarda farklı özellikler göstermezler.

Genellikle bu tür karışımlara çözelti denir. Bir çözelti örneği, suyun tuzla karıştırılmasıdır. Bu iki elementten herhangi birinin kullanılan miktarı ne olursa olsun, bu karışımın her porsiyonunda aynı oranda su ve tuz olacaktır.

Homojen karışımların özellikleri

Tek fazdan oluşur

Madde, kendisini oluşturan molekülün türünden bağımsız olarak sıvı, katı veya gaz halinde bulunur. Bu özellik maddenin fazı olarak bilinir.

Homojen bir karışım tek fazdan oluşacaktır. Böylece sıvı-sıvı, katı-katı ve gaz-gaz kombinasyonları verilebilir. Ancak gaz-sıvı ve katı-sıvı da karıştırılabilir, her ikisi de sıvı ile sonuçlanır.

Ancak tüm gaz-gaz karışımları homojendir. Bunun nedeni, gaz moleküllerinin birbirinden çok ayrı olması ve büyük boşluklar bırakmasıdır.

Öte yandan, iki katının homojen bir karışımını elde etmek için bunların bir füzyon işlemine tabi tutulması gerekir. Bileşenler eritildikten sonra karıştırılır ve katılaşmaya bırakılır ve alaşımlarda olan budur.

Örnekler:

Sıvılar: su ve alkol

Katılar: bakır ve kalay (bronz)

Gazlar: oksijen ve nitrojen (hava)

İlginizi Çekebilir;  İki cambaz bir ipte oynamaz atasözü ne anlam ifade eder?

Gaz-sıvı: su buharı

Katı-sıvı: kahve (sıvı) ve şeker

Doğalgaz gibidir

Parçacıkların homojen karışımlardaki dağılımı üniformdur. Yani her parça aynı bileşime ve özelliklere sahiptir.

Buna bir örnek doğal gazdır. Bu gazın her bir kısmı metan, etan, propan, bütan, karbondioksit, nitrojen, hidrojen ve helyum içerir.

Bu nedenle, bu gazdan alınan her numunede, bileşenlerinin her birinin tam olarak aynı oranına sahip olduğu doğrulanacaktır.

Aynı şey şekerli su ile olur. Belirli bir numunenin numunesi her test edildiğinde, aynı seviyede tatlılığa sahip olacaktır.

Bileşenler Ayırt Edilemez

İlk bakışta homojen karışımların bileşenleri ayırt edilemezdir.

Örneğin sütlü ve şekerli kahve görürseniz, hangi kısmının kahve, şeker veya süt olduğunu söylemek mümkün değildir.

Bu, iki elementin açıkça görülebildiği tuz – biber veya şeker – kum durumunda olduğu gibi heterojen karışımlarda durum böyle değildir.

Yukarıdakiler için, bazen sadece bir çözücü mü yoksa bir çözelti mi olduğuna bakarak anlamak imkansızdır. Bir bardak saf su, tuzlu bir bardak suyla aynı görüntüye sahiptir.

Filtrelenme Durumları Yoktur

Sirkeyi bir filtreden geçirirseniz iki bileşeniniz birbirinden ayrılmaz: su ve asetik asit.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü