1. Anasayfa
  2. Nedir

Hinduizm Nedir? Ritüelleri Nelerdir?


0

Hinduizm sadece Hindistan’da bir din değildir. Bu bir yaşam biçimidir. Hinduizm’de, insan yaşamına maneviyat getirmek ve bağlılık ve dindarlık duygularını aşılamak için ritüeller yapılır. Ritüeller sadece yaşam boyunca kutlanmakla kalmaz, aynı zamanda defin ve ölü yakma uygulamaları da dahil olmak üzere ölümden sonra da devam eder. Hindular için, ritüellerini şekillendiren ve etkileyen, dünyanın en eski manevi kutsal metinleri olan Vedalardır. Vedalar, binlerce yıl öncesine dayanan bir ilahiler ve ritüeller koleksiyonudur. Bu paha biçilmez metinler sözlü anlatım yoluyla birkaç nesile aktarıldı.

Daha önce, birçok Hindu ritüeli, kişinin yaşam aşamasıyla ilgili görevleri yerine getirmenin önemine odaklandı. Hayatın dört aşaması aşağıdaki gibidir:

  • Brahmacharya – Eğitim almak ve kişinin karakterini geliştirmek
  • Grihastha – Evlilik ve kariyer içeren dünyevi zevkler ve uğraşlar
  • Vanaprastha – Maneviyat
  • Sannyasa – Tefekkür hayatı

Yüzyıllar boyunca anlamları ve uygulamaları değiştiği için bugün gerçekleştirilmeyen birçok eski ritüel vardır. Örneğin, Vedik zamanlarda yajnalar Karma ve Dharma ile ilgiliydi, ancak şimdi sosyal aktivitelerle ilişkilendiriliyorlar.

class=

Hindu Ritüellerinin Önemi

Hindular için, ayinleri gerçekleştirirken Yüce Olan’ın kutsamalarını almak birincil öneme sahiptir. Tanrı’nın bağlılıklarından memnun kaldığında, nimetlerini onlara bahşettiğine inanırlar. Hindu ritüellerinin çoğu tapınaklar gibi kutsal mekanlarda veya doğada yapılır, ancak bazıları evde yapılır.

Evdeki sorumlulukların bir parçası olarak, dindar bir Hindu’nun her gün belirli ritüelleri yerine getirmesi beklenir. Sabah ritüelleri, banyo yapmayı veya fiziksel olarak kendi kendini arındırmayı, Güneş Tanrısına dua etmeyi veya Gayatri mantrasını söylemeyi içerebilir. Tüm Hindu evlerinde uygulanan en yaygın ritüeller puja, meditasyon, sessiz dualar, yoga, Bhagavad Gita veya bhajanlardan kutsal metinlerin okunması, dini kitaplar okumak, Satsang’a katılmak (dua buluşmaları), hayır işleri yapmak, bir tapınağı ziyaret etmek ve ilahi söylemektir. Bu ritüeller, dualar ve kutsal törenler aracılığıyla Hindular Tanrı’ya saygılarını sunarlar.

İlginizi Çekebilir;  Çanakkale Savaşıyla İlgili Şiirler

Dualar veya Pooja, bir Hindu adananının hayatının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu duaları Hindu rahiplerinin veya Brahminlerin yardımı veya rehberliği altında gerçekleştirirler. Her poojadan sonra, Tanrı’ya kutsal bir teklif (veya Prasad) yapılır. Bu tür teklifler, Yüce Allah’a bir hizmet işareti olarak karşılıklı avantajlar talep edilmeden yapılmalıdır. Hindular, bu ritüelleri gerçekleştirmenin ruhsal iyileşmelerine yardımcı olduğuna inanırlar.

Kutsal Sitelerde Ritüellerin Gerçekleştirilmesi

Hindu metinleri ve kutsal yazıları, Hindu adanmışlarının yaşamları boyunca gerçekleştirmeleri gereken çeşitli ritüelleri ortaya koydu. Hindu ritüelleri söz konusu olduğunda kutsal yerler büyük önem taşır çünkü bu yerler Tanrı’nın meskenleri olarak kabul edilir. Kutsal yazılar, Brahminler tarafından ritüellerin gerçekleştirildiği kutsal yerlerin kutsallığı hakkında çok ayrıntılı olarak not etmiştir. Hindular da bu kutsal alanlarda atalarına saygılarını sunarlar. Dualar, kalıcı barışı sağlamak ve ilahi güçle birleşmelerine yardımcı olmak için yapılır.

Hindu Ritüellerinin Diğer Formları

Yajna – Yajna yapılırken rahiplerin yardımıyla farklı tanrılara adak sunulur. Küçük bir kutsal ateş yakılır ve yiyecek taneleri, ghee ve bitkisel maddeler gibi sunular bulunur. Mantralar, Agni, Indra ve Varuna gibi Tanrıları çağırmak için aynı anda söylenir. Genellikle ailenin refahı için, yağmurları davet etmek, barış ve refahı karşılamak için yapılırlar. Bazı Yajnalar birkaç saatliğine yapılırken diğerleri birkaç hafta sürer.

Japa – Japa, Tanrı’nın adının sessizce veya sesli olarak okunması anlamına gelir. Ritüel, zihni arındırmak ve kişinin bilincini ruhsal enerjiyle doldurmak için Tanrı’nın adının sürekli olarak okunmasını içerir. Bu düzenli zikir, zihinde ve bedende titreşimler yaratabilir ve ruhsal bir dönüşüme yol açabilir. Japa, karşılığında bir şey elde etme beklentisiyle değil, Tanrı’ya olan saf sevgiden yapılmalıdır.

Hinduizm’deki önemli bir ritüel seti 16 samskara’dır (gevşek bir şekilde ‘kutsal törenlere’ veya ‘hazırlık ritüellerine’ dönüşür). Bunlar, bir kişinin hayatında önemli zaman noktalarında bir dizi ritüeldir.

İlginizi Çekebilir;  Süt Kaç Günde Bozulur? Bozuk Süt Nasıl Anlaşılır?
class=

Maddeler Halinde Hinduizm Ritüelleri

Bu listeyi okurken, her ritüelin değerini düşünün ve uygulamayı modern zamanlarla daha alakalı bir şeyle değiştirip değiştiremeyeceğinize bakın.

1. Vivaha/Evlilik: Bu Hindu geleneğindeki en önemli samskara olarak kabul edilir ve topluluğa bağlı olarak birçok şekilde yürütülür.

2. Garbhadhana/ Çocuklar için dua: Bu, gebe kalmadan önce (genellikle menstrüasyondan sonra) bir duadır. Karısı, kocasını onunla seks yapmaya ve ona iyi bir çocuk vermeye davet ediyor.

3. Pumsavana/Cetus için dua: Kadın hamile olduğunu öğrendiğinde kocası ona özel bir yemek hazırlayarak bebeğin sağlıklı büyümesi için dua eder.

4. Simantonnayana/Baby shower: Hamileliğin ileri bir aşamasında, anne adayının akrabaları ve arkadaşları onu neşelendirmek için bir araya gelirler.

5. Jatakarma/Doğumu kutlamak: Çocuk doğduğunda, çocuğu dünyaya davet etmek için bir ritüel yapılır. Baba, yeni doğan bebeğin kulağına bir dua fısıldıyor, çocuğa gerçeği annesinin sütüymüş gibi emmesini söylüyor.

6. Namakarana/Ad verme: Doğumdan sonraki onuncu veya 11. günde akrabalar ve arkadaşlar bir araya gelir. Bu tören sırasında çocuğun adı resmen duyurulur.

7. Nishkramana/İlk gezi: Üçüncü veya dördüncü ayda, çocuk önce evin dışına çıkarılır ve gün doğumu veya gün batımı gösterilir (veya bir tapınağa götürülür).

8. Annaprashana/İlk yemek: Altıncı ayda, dişler gelişmeye başladığında çocuğa ilk kez katı gıda verilir.

9. Karnavedha/Kulak Memelerini Delme: Yedinci ayda, çocuğun kulak memeleri delinerek, çocuğun saadeti kulaklarından duymasını isteyen dualar eşlik eder.

10. Chudakarana/Kafanın tıraş edilmesi: Çocuk bir yaşına geldiğinde kafası tıraş edilir ve tırnakları kesilir. Bu ayin, çocuğun kişisel hijyene girişini sembolize eder.

11. Vidyarambha/Eğitimin başlangıcı: Çocuk yaklaşık beş yaşına geldiğinde alfabenin harfleriyle tanışır. Bu aynı zamanda tanrıça Saraswati ve Lord Ganesha’ya duaları da içerebilir.

İlginizi Çekebilir;  Y Harfi ile Başlayan Hayvan İsimleri ve Bazı Türleri Hakkında Bilgiler

12. Upanayana/Okula giriş: Çocuğa sekiz yaşlarındayken giymesi için kutsal bir iplik verilir ve Gayatri Mantra’yı öğretirdi. Bu onun örgün eğitime girişini işaret ediyordu.

13. Vedarambha/Vedalara Giriş: Vedaları incelemesine izin verilen öğrenciler için, bu ayin (tipik olarak guru ile birlikte yürütülen bir yajna) öğrencinin Vedik bilgisine girişini işaret eder. Vedik eğitime izin verilmeyenler için, çocuğun okula girişini işaretlemek için benzer ayinler yapılmış olabilir.

14. Keshanta ve Ritushuddhi/Ergenlik ayinleri: Erkeklerde sakal tıraşı ve kızlarda menarş kutlaması yapılır.

15. Samavartana/Mezuniyet: Öğretmenin evinde yaklaşık 12 yıl geçirdikten sonra öğrenci mezun olur. Bir ritüel banyo, eğitiminin tamamlanmasını işaret eder.

16. Antyeshti/Cenaze ayinleri: Kişinin ölümü üzerine, ceset tipik olarak ahşap bir ateş üzerinde alevlere teslim edilir. Ölüme eşlik eden ritüeller, ölümden sonra on üç gün boyunca devam eder.

Sayısız Dharmashastra metni, samskaraların ayrıntılarına ve hangilerinin gerçekleştirileceğine göre büyük farklılıklar gösterir. Genellikle uygulama, farklı toplulukların geleneklerine bağlıdır. Bu ayrıntılı ayinlerin ve uygulamaların göze çarpan özelliği, eski insanlarımızın bir insanın hayatındaki her önemli ana saygı duymasıdır. İnsan hayatı büyük bir kutlama olarak görülmüş ve kutlamanın önünde hiçbir engel olmaması için dualar okunmuştur.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü