Baş Ağrısı
Pek çok insanın yaşadığı ortak sorunlardan birisi sabahları uyanırken baş dönmesidir. Baş dönmesi eyleminin gerçekleştiği zamanın herkes için uykudan uyanma aşaması olması ise ilginç görülebilir. Çoğu zaman bunun altında ciddi bir sebep olmadığı gibi sağlık açısından da endişe edilecek bir durum yaratmaz. Ama bazı durumlarda ve özellikle her sabah baş dönmesiyle uyananlarda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut.

Sabahları Baş Dönmesi Neden Olur?
Her sabah baş dönmesi ile uyanıyorsanız aşağıdaki rahatsızlıkların belirtisi olarak bunu yaşıyor olabilirsiniz. Dolayısıyla düzenli bir süreç söz konusu ise mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda var.
Kan Şekerinin Düşük Olması
Eğer uykudan yeni kalktığınızda düzenli bir şekilde baş dönmesi sorunuyla karşılaşıyorsanız bu hipoglisemi semptomları arasında yer alan baş dönmesi olabilir. Aynı zamanda düşük kan şekerinin diğer belirtilerine bakmanız faydalı olacaktır.
- Baş dönmesi
- Titreme
- Aşırı ter
- Konsantrasyon bozuklukları
- Görmede bulanıklık
Diyabet hastası olmanız, insülin direnci, yetersiz beslenme, yanlış beslenme gibi durumlar kan şekerinde düşüşe sebep olabilir. Aynı zamanda sürekli alkol kullanımı ve öğün atlama gibi durumlarda da sıkça gözlemlenebilir.
Düşük Tansiyon
Postural Hipotansiyon olarak tanımlanan durum ani bir biçimde tansiyonda yaşanan düşüştür. Bu durum sabah uyanırken başınızın dönmesine sebebiyet verebilir.
- Baş dönmesi
- Görmede bulanıklık
- Düşmek
- Bayılmak
- Sersemlik
Kullanılan Düzenli İlaçların Yan Etkileri
Özellikle bazı ilaçların yan etkileri hali hazırda prospektüslerinde de yazmaktadır. Baş dönmesi ise bu semptomlar arasında en çok rastlananlar arasındadır. Aşağıda yer alan ilaç gruplarında sabahları uyanıldığında baş dönmesi görülmesi son derece doğaldır.
- Anti-biyotik
- Anti-epileptik
- Anti-psikotik
- Opioid içeren ağrı kesiciler
- Anti-depresan
- Anti-retroviral
- Diüretik
- Bağışıklığı bastıran ilaçlar
Uyku Apnesi
Uyku halindeyken aniden nefesinizin kesildiğini hissediyorsanız uyku apnesi için doktora başvurmanız gerekiyor. Dolayısıyla sabahları uyandığınız gibi başınızın dönmesi geçirdiğiniz uyku apnesi nöbetinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda medikal olarak kullanılacak ilaçlarla uyku apnesi gayet kontrol altına alınabilen bir durumdur.
Yetersiz Su Tüketimi
Sağlıklı bir yaşam için kesinlikle herkesin 8 ile 10 bardak arasında su içmesi gerekmektedir. Bu sıvı ihtiyacı yalnızca su için geçerlidir. Yani içtiğiniz çay, kahve ve diğer sıvılardan bağımsız olarak 10 bardak su tüketmeniz tavsiye edilir. Gün içerisinde yaptığınız aktiviteler, çalıştığınız iş ve harcadığınız efor, kullandığınız idrar söktürücü gibi ilaçlar ve pek çok etken aslında sıvı kaybına neden olur. Dolayısıyla böyle durumlarda su içme alışkanlığınızı daha da ileriye taşımanız gerekmektedir. Yeterli su içmezseniz baş dönmesi gayet genel bir semptom olarak değerlendirilebilir.
Hormon Değişimleri
Özellikle hamilelik döneminde kadınlarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Yine kadınların perimenopoz sürecinde menopoza girme evresinin başlamasıyla beraber değişen hormonlar baş dönmesine sebep olabilir. Menopoz döneminde de baş dönmeleri uykudan uyanıldığında gözlenen durumlar arasındadır.
İç Kulak Enfeksiyonu
Dik durmakta, dengenizi korumakta veya sabit durmakta zorlanıyorsanız iç kulak enfeksiyonundan kaynaklı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Ki bu durum baş dönmesini tetikleyen yegane sebep olabilir. Kulak burun boğaz randevusu alarak durumu çözüme kavuşturabilirsiniz.
Ayrıca yataktan kalkar kalmaz baş dönmesi yaşayanların nadiren de görülse şu sebeplerle doktora başvurdukları istatistiksel olarak saptanmıştır.
- B vitamini eksikliği
- İç kulak temelli rahatsızlıklar
- Tiroid hastalıkları
- Kansızlık
- Boyun fıtığı
- Boyun düzleşmesi
- Beyinde damar tıkanıklığı
- MS
- Beyin tümörü
- Diyabet
- Tansiyon
- Stres
Baş Dönmesi Olmadan Uyanmak İçin Tavsiyeler
Baş dönmesi her ne kadar basit bir durum olarak görülse de aslında çok ciddi rahatsızlıkların bir semptomu olabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla aksatmadan doktora başvurmak önem arz eder.
- Eğer sürekli ve düzenli olarak uykudan baş dönmesi ile uyanıyorsanız mutlaka bir Nöroloji servisine görünün.
- Nörolog tarafından MR, Vertebral, Karotis Dopler çektirmeniz tavsiye edilecek ve muayene buna göre yapılacaktır.
- Kan testi, tansiyon gibi ölçümlerle altta yatan sebep bulunabilir.
- Her gün 2 litre yani aşağı yukarı 10 bardak su içmek baş dönmelerini azaltabilir.
- Her gün düzenli olarak hareket, egzersiz veya spora vakit ayırmanız tavsiye edilebilir.
- Alkol kullanımını bırakın ya da en kötü ihtimalle azaltın.
- Sigara kullanmayı kesinlikle bırakın.
Uykudan baş dönmesiyle uyanmak can sıkıcı bir hal alması dışında başka fark edilmeyen belirtilerle sorunlara sebebiyet verebilir. Örneğin uykudan uyandığınızda başınız dönerken aynı zamanda hızlı kalp çarpıntıları yaşayabilirsiniz. Bunun yanında göğsünüzde ağrı, nefes darlığı, kalp sıkışması, hareket etmede zorlanma, denge problemleri gibi durumlar gözlenebilir. Bunları mümkün mertebe gözlemleyip doktorunuza danışmanızda fayda var. Basit bir baş dönmesi diyerek ertelediğiniz bu semptomun sonucunda ciddi bir sağlık sorunuyla karşılaşmanız üzücü olabilir. Dolayısıyla mutlaka doktora düzenli olarak test vermeniz, en ufak bir belirtide de muayene olmanız tavsiye edilir.