1. Anasayfa
  2. Nedir

Helal ve Haram Ne Demektir? Kelime Anlamları


0

Helal ve Haram

Helal kelime anlamı olarak, dinin gerekleri yönünden izin verilmiş, yasaklanmamış olan anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimedir. Diğer bir anlamda ise meşru kabul edilen, uygun olan, yasal uygunluk v serbestlik olarak da tanımlanmaktadır. Sakınca görülmeyen şeyler anlamına gelen mubah kelimesiyle de anlamdaş durumdadır.

 Aynı zamanda İslami kültürde şahitler huzurunda birlikteliğe karar veren tören ile evlenilen kimse yani eş anlamında da kullanılmaktadır. Günümüzde özellikle yiyecek içecek ve çeşitli ürünlerin yapımı ve kullanımı konusunda da standart oluşturmaktadır. Helal gıda olarak tanımlanan besinlerin, Müslüman tüketicilerin inanç hassasiyetlerine uygun olarak sunulması da söz konusudur.

Helal
Helal ve Haram Ne Demektir? Kelime Anlamları


İslamiyet dininde helal kelimesi ise Allah’ın yasaklamadığı ve meşru kıldığı şeylerin genel adı demektir. Serbestlik, serbestçe yapılabilen anlamı da taşımaktadır. Kuranı kerimde Müslüman olanlara nelerin helal ve uygun olduğu hadisler ve surelerle detaylı şekilde belirtilmiştir.

 İslam dini dışında helal kavramına en çok önem veren ve adını geçiren bir diğer din ise Yahudiliktir, daha çok yiyecek ve içecekler üzerinden nitelendirilmiş olan halal olarak adlandırılan kavram, İslam dini kadar davranış ve durumlara yönelik kapsayıcı olarak tanımlanmasa da dindeki yerleri İslamiyet’e yakın olarak görülmektedir.

Haram Kelime Anlamı 


Helal kelimesinin karşıt anlamlı olarak kullanılan hali ise haramdır.  Haram kelime anlamı olarak, dinin belirlediği kurallara uygun olmadığı için kısıtlanmış yasaklanmış, yapılması, söylenmesi ve tüketilmesi uygun olmayan İslam dinince aykırı olan ve kabul görmeyen her türlü şey anlamına gelmektedir. Caiz olmayan şeklinde de kullanılır. Bir diğer anlamı ise deyimlerden de çokça duyduğumuz anlamıyla hak etmeden kazanılan, aykırı yollarla elde edilen her türlü avantaj olarak bilinmektedir. 

 Haram olan her türlü şeye muharremat adı verilmektedir. Kuranı Kerimde ne tür davranışların, yiyeceklerin, içeceklerin ve durumların haram olduğu ayrıntılı şekilde bulunmaktadır. Haramın İslam dininde Liaynihi haram ve Ligayrihi haram olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. 

Liaynihi Haram, içinde kötülük ve zarar bulundurduğu için Allah tarafından yasaklanmış şeylere verilen isimdir. Temel de insanı korumaya yönelik olarak verilen emirler olarak da nitelendirilebilmektedir. 

İlginizi Çekebilir;  Nutella Hangi Ülkenin Markasıdır? Nutella’nın Babası Kimdir? 

İçki içmek, zina yapmak, hırsızlık yapmak gibi yasaklı olan fiillerin yapılmasını kapsayan haram türüdür ve İslami anlamda caiz değildir. Fakat kişi zaruri bir durum içerisinde bulunuyorsa belirtilen yasaklı şeyleri yapmaktan dolayı günah işlemiş sayılmamaktadır. 

Örneğin boğazına bir şey takılmış ve boğulup hayatını kaybetmesine sebep olacak bir durum içinde olanlar, başka hiçbir seçenek ve içeceğin bulunmadığı yerde şarap içerek bu durumdan kurtulabilirler. Ancak bu sadece zaruri durumlarda zaruret halinin miktarıyla sınırlandırılmıştır. Diğer bir tür olan Ligayrihi Haram ise, aslında temelde bünyesinde herhangi bir yasaklı ve haram bulundurmayan başka nedenlerden dolayı haram kılınan şeylere denilmektedir. 

Örnek vermek gerekirse, bize ait olmayan bir meyveyi yememizin haram olması o meyvenin organik yapısından dolayı değil, sahibinden izin almadan yediğimiz içindir ya da sahibi izin vermediği halde tükettiğimiz içindir. Haram ve helal arasında keskinlik olarak bariz olmayan durumlar ise mekruh olarak tanımlanmaktadır. Mekruhta dinin aslında yasaklamadığı ama bununla birlikte yapılmamasını istediği, hoş görülmeyen tasvip edilmeyen durumlardır. Haram kadar bağlayıcı ve keskin bir kural değildir. Örneğin, ortada bir bahis olmasa bile, kâğıt oyunları oynamak. 

Bu durum yasaklı değildir bu yüzden haram statüsünde bulunmaz fakat yapılması hoş görülmez ve istenmez. Helal ve haram kavramlarına vurgu yapan birçok kutsal kelamın olmasının yanında, açıkça Kuranı kerimdeki bakara suresi de yeryüzündeki helal kabul edilen şeyleri tüketmeyi ve kullanmayı teşvik eder bir içeriğe sahiptir.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü