Hangisi TDK Sözlüklerinde Yer Alan Bir Kelime Değildir?

hangisi-tdk-sozluklerinde-yer-alan-kelime-degildir

Hangisi TDK Sözlüklerinde Yer Alan Bir Kelime Değildir

TDK doğru sözcükleri kullanmak adına en önemli unsurların başında geliyor. Kelimenin doğru yazılışı, doğru anlamıyla kullanımı gibi faktörler için baz aldığımız kaynak TDK tarafından sunulmuş sözlükler. Türk Dil Kurumu aynı zamanda yeni sözcükleri ve dilimize sonradan girmiş sözcükleri de tanımlayarak bize ulaştıran bir kurumdur. Bilgi yarışmalarında bu yüzden TDK ile ilgili pek çok soruya rastlayabiliyoruz.

Hangisi TDK Sözlüklerinde Yer Alan Bir Kelime Değildir?

Soru: Aşağıdakilerden hangisi TDK sözlüklerinde yer alan bir sözcük değildir?

  • Varsız
  • Patırtısız
  • Yoksuz
  • Sırasız

Sorunun doğru yanıtını verebilmek için A şıkkı olan Varsız seçeneğini seçmek gerekiyor. 

Patırtısız, Yoksuz ve Sırasız Sözcükleri Hakkında Bilgi

Varsız sözcüğü TDK sözlüklerinde ve dolayısıyla Türkçe dilinde mevcut bir tanıma sahip olan ifade değildir. Diğer seçeneklerin tamamı sözlüklerde yer alıyor. 

  • Patırtısız Ne Demek?

Patırtı gürültü anlamında söylenen bir sözcüktür. Patırtısız olmak gürültü yapmayan, patırtı çıkarmayan anlamındadır. Ayrıca kavga ve gürültülü bağırışlar için de patırtı sözcüğü kullanılır. Bunlardan uzak olan insan ya da muhit için de patırtısız ifadesi kullanılabilir. 

  • Sırasız Ne Demek?

Sırasız kelimesi ise herhangi bir sırası olmayan, herhangi bir sırada olmayan, düzeni olmayan anlamında kullanılır. Ayrıca yine sıfat olarak konu, yöntem, yer ve zaman için uygun olmama anlamında kullanılır. Örneğin sırasız ölüm, sırasız bir tepki gibi. 

  • Yoksuz Ne Demek?

Yoksuz kelime olarak yoksul ile eşanlamlıdır. Yoksuz ifadesi ise genel anlamda halk ağzında olan ve günümüzde pek sık kullanılmayan bir sıfata dönüşmüştür. 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık