1. Anasayfa
  2. Nedir

Hal Değişimi Nedir? Türleri Nelerdir?


0

Hal Değişimi

Madde esas olarak dört biçimde bulunur: katı, sıvı, gaz ve plazma. Maddenin bir halden başka bir hale geçmesine Hal değişimi denir. Bu süreç, büyük miktarda enerji kazanıldığında veya kaybedildiğinde meydana gelir. Hal değişimi ayrıca basınç ve sıcaklık gibi faktörlere de bağlıdır.

Hal
Hal Değişimi Nedir? Türleri Nelerdir?

Hal Değişimi Türleri

Bir Hal, bir maddenin var olduğu bir formdur. Yeryüzünde maddenin farklı halleri katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin her formunun kendine özgü ısıları, erime noktaları ve kaynama noktaları gibi kendine has özellikleri vardır. Belirli koşullar altında, farklı Haller bir arada var olabilir.

Maddenin Hal değişimine ulaşabileceği sekiz termal süreç vardır. Bunlar; erime, donma, buharlaşma, yoğunlaşma, süblimleşme, biriktirme, iyonlaşma ve yeniden birleştirmedir. Bu sekiz Hal, farklı sıcaklık ve basınç koşulları altında bulunur.

Donma: Bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesi

Erime: Katı Haldan sıvıya geçiş

Buharlaşma: Sıvıdan

Yoğuşma: Gazdan sıvı forma geçiş

Süblimleşme: Sıvı hale gelmeden katıdan gaza geçiş

Biriktirme: Sıvı hale gelmeden gazdan katıya geçiş

İyonizasyon: Gaz Halından plazmaya geçiş (iyonize partiküller)

Rekombinasyon: Plazmadan gaza geçiş

Hal Değişimi ve Isı Transferi İlişkisi

Madde Hal değişikliğine uğradığında, ısı ya emilir ya da serbest bırakılır. denir ısı transferi ve üç şekilde meydana gelebilir: iletim , konveksiyon ve radyasyon

Gizli ısı transferi ve duyulur ısı transferi

Isı transferi gizli ve duyulur süreçleri içerir. Gizli ısı transferi, iç sıcaklıkta herhangi bir değişiklik olmadan Hal değişiminin gerçekleştiği bir olgudur. Duyulur ısı transferinde ise Hal değişimi olmaz, iç sıcaklık değişir.

Örneğin, güneş ışığının bir bardak suyu ısıttığını düşünün. Su, termal enerjiyi emer ancak Halını değiştirmez. Bununla birlikte, ısı eklendikçe su daha yüksek bir sıcaklığa ulaşır. Bu süreç, sıcaklık ölçümü yoluyla hissedebileceğiniz, hissedilir ısı transferini gösterir.

İlginizi Çekebilir;  Burada Kelimesinin Doğru Yazılışı Nasıldır? Burada Mı Burda Mı Yazılır?

Gizli ısı transferine bir örnek olarak, buz küpleriyle dolu bir bardağı düşünün. Buz küpleri aynı güneş ışığından termal enerji alır ve sonuç olarak Hallarını katıdan sıvıya değiştirmeye başlar. Buzun sıcaklığı, buzun tamamı eriyene kadar 0°C’de (32°F) kalacaktır. Bu olaya gizli ısı transferi denir.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü