Hafıza Güçlendirme Yöntemleri! Kolay Ezber Yapma Tekniği!

kolay

Hafıza Güçlendirme Yöntemleri

Hafızamız günlük yaşantımızdan sosyal hayatımıza kadar her alanda daha konforlu bir yaşantıya sahip olmamızı sağlayabilir. Aynı zamanda başarıya giden yolda da önemli bir payı vardır. Sınavlarda daha yüksek bir başarı derecesine erişmek, çalıştığımız işte pek çok süreci koordine edebilmek hafızamız sayesinde mümkün olabilir. Hafıza güçlendirme yöntemleri ise bu bağlamda bize daha verimli bir hafıza kullanımını mümkün kılabiliyor.

Hafıza Güçlendirme Yöntemleri! Kolay Ezber Yapma Tekniği!

Hafızayı Güçlendirmenin Yolları

Hafıza güçlendirme teknikleri arasında oldukça basit görünen ancak beyinsel aktivitelerde çok büyük önem taşıyan metotlar görebiliyoruz.

Kullanmadığınız El İle Kalem Kullanmak

Normal şartlarda insanlar solak ise sol elini ağırlıklı olarak kullanır ve kalemi sol elle tutarlar. Sağlak olanlar ise aynı şekilde kalemi sağ el ile kullanırlar. Kullandığınız elin diğeriyle kalem tutmak, kağıda bir şeyler karalamak, yazı yazmaya çalışmak, şekiller çizmek beyninizin diğer kısmını da çalıştırmanıza olanak tanır. Bu hafıza güçlendirmek için atılacak en önemli ilk somut adımlardan birisi olabilir.

Çocukluğunuza Basit Bir Oyunla Geri Dönün

Çocukken zihnimizi çok daha verimli ve odaklanmış biçimde kullanabiliriz. Bu yüzden o zamanlar pek çok sesi ayırt edebiliyor, çok daha fazla etkileşime geçebiliyorduk. Yine o günlerde olduğu gibi etkileşiminizi maksimuma çıkarın. Bir caddede yürürken tüm detayları görmeye çalışın ve duyduğunuz seslerin kaynaklarına odaklanın. Alışveriş yaparken almasanız dahi ürünlere dokunarak, onları hissederek etkileşiminizi güçlendirin. Özel ortamınızda gözleriniz kapalı olarak sezgisel olarak bir noktadan başka bir noktaya ulaşmayı deneyin. Uzun süredir çocukluktan beri yapmadığınız bu duyusal değişiklikleri beyninize empoze edin. Duyularınızı bu denli geliştirdikçe onlarla etkileşime geçtiğiniz her detay zihninizin bir köşesinde tekrardan canlanacaktır. Bu hafıza için iyi bir egzersiz.

Harf Bulma Oyunu

Herhangi bir gazete, kitap ya da yazılı bir mecmuayı elinize aldıktan sonra harflere odaklanarak kısa süreli alıştırmalar yapın. Alt alta denk gelen harfleri işaretlemek, aynı kelimede aynı harften kaç tane olduğunu işaretlemek, gazete sayfasında iki kez kullanılmış kelimeleri işaretlemek gibi türetebileceğiniz bir oyun geliştirin. Burada önemli olan kısım ise konsantrasyonunuzu zorlamak ve adapte kalmak. Dolayısıyla arayarak, inceleyerek ve sık dokuyarak değil, hızlı ve olabildiğince konsantre bir biçimde bu alıştırmayı tekrarlayın.

Dedektiflik Oyunu

Özellikle ‘’dün akşam ne yediğimi hatırlamıyorum’’ sözü herkesin diline pelesenk olmuş durumda. Gerçekten pek çok kişi bir önceki gün akşam yemeğinde ne yediğini dahi hatırlamaz. Çünkü bunlar gereksiz ayrıntılar arasında görülür ve güçlü bir hafızanız yoksa silinir gider. Bu yüzden gün içerisinde sürekli olarak bir dedektif gibi kendi hayatınızdan detayları hatırlayın. Bazen dün ne yediğinizi, bazen ise 3 saat önce ne yaptığınızı sorarak cevabını verin. Aynı şekilde bunu geçen hafta ne yaptığınıza, geçen yıl nerede olduğunuza veya farklı bir tarih aralığında neyle uğraştığınıza kadar geliştirilebilir.

Yürüyüş Tekrarları

Adeta bir asker gibi yürüdüğünüzü hayal edin. Sol bacağınızı durduğunuz yerde kaldırın ve bunu yaparken sağ elinizi başınızın üzerine kadar götürün. Sol bacağınızı indirirken sağ elinizi de dizinize vurun. Diğer bacağa yani sağ bacağı kaldırmaya geçtiğinizde ise sol elinizi kaldırın ve akabinde dizinize vurun. Bunu bol tekrarla devam ettirin. Koordinasyon yeteneğinizi de en az hafızanız kadar güçlendirecektir.

Stresi Dizginlemek İçin Ressam Egzersizi

Bir ressam olduğunuzu hayal edin ve fırça olarak burnunuzu kullanın. Tabii ki burnunuzu boyamanıza gerek yok. Çünkü çizeceğiniz resim hayali bir resim olacak ve havaya çizeceksiniz. Sonsuzluk işareti olan yatay sekizi burnunuzu o şekilde yönlendirerek çizin. Kendinizi en sevdiğiniz ressam olarak hayal edin ve sonsuzluk işaretinin içerisine de başyapıtınızı yerleştirin. Beyninizin dinginleşeceğini hissedeceksiniz.

Resim ile Sayı Egzersizi

Sayıları resimlerle özdeşleştirerek bunu hayatınızın her alanında kullanmanız mümkün. En yaygın kullanımında 1-12 arası sayılarda sırasıyla mum, kuğu, üç çıkıntılı kaktüs, dört yaprak yonca, beş parmaklı el, hortumu yukarıya bakan fil, sola doğru dalgalanmakta olan bir bayrak, saatli yumurtalar, sapı yere bakan bir pipo, davulu ile beraber ayakta duran bir adam, iki tane deniz feneri ve saattir. Siz bu sıralamayı ezberledikten sonra örneğin marketten 4 tane ekmek alacaksanız 4 yapraklı yoncayla özdeşleştirebilirsiniz. Bunu tüm sayılarla özdeşleştirdiğiniz resimler için uygulayabilirsiniz.

Ajan Çalışması

Trafikte ya da park halinde gördüğünüz araçların plakalarına bakarak anlamlı çıkarımlar yapın. Bu taktik sizin kelime haznenizi oldukça geliştirecek, gündelik kullandığınız kelime dağarcığınızı arttıracak ve çok daha geniş bir hafıza perspektifine sahip olmanızı sağlayacaktır.

Otobiyografi Egzersizi

İster kendi hayat hikâyenizi baştan yazma gereksinimi, ister başarıya ulaşmış bir birey olarak otobiyografik eserinizin piyasaya çıkacak olduğunu düşünün. Eğitim hayatınızın başından itibaren en yakın arkadaşınızın özelliklerini, sınıfınızın objelerini, çalıştığınız ilk iş yerinizin niteliklerini, tanıştığınız önemli insanların ilk andaki tavırlarını kağıda dökmeniz gerekecek. Bu hatırlamak, hafızayı çalıştırmak ve güçlendirmek için inanılmaz bir unsurdur.

Hipnoz Taktiği

Hipnoz taktiğinde tabii ki gerçek bir hipnotize durumdan söz etmiyoruz. Ancak beyninize hipnotize olmuşçasına hedefe yönelecek bir koz verebilirsiniz. Bazen gündelik hayatta, bazen ise okul ya da iş hayatında tamamıyla bunalıp dibe vurduğumuz zamanlar olabilir. Böyle zamanlardan beynimizi resetleyerek çıkabilmek için bir cümle ya da söz öbeği belirlemeliyiz. Bunu tekrarladığımızda ise her şeyin farkına varıp hafızamızı baştan başlatıp yeniden işe koyulmalıyız. Bu kimi insan için ‘’Her şeyin farkındayım ve bunun için çalışmalıyım’’ olabiliyorken, bazıları içinse ‘’şu hedefe ulaşmak için şimdi harekete geçmeliyim’’ olabilir. Sihirli hipnoz cümlenizi siz belirleyebilirsiniz. Olumlu ve sizi tetikleyecek bir cümle olması kafi.

Kolay Ezberleme Yöntemleri

Hafızanın güçlü olması için bazı teknik detaylara direkt olarak ihtiyaç duyarız. Yani bundan 5 yıl önceki en yakın arkadaşınızın fiziksel özelliklerini hatırlamanız için o özellikleri biliyor olmanız şart. Bilmediğiniz bir bilgiyi sonrasında hafızanızla hatırlamanız son derece güç.

Ancak ezberlemek tam anlamıyla bunun için geliştirilmiş bir beyin eforudur. Bir formülü ezberlediğinizde problemleri çözebilirsiniz. Alışverişe giderken hafızanıza güveniyorsanız listeyi yazmanıza gerek yoktur. Listeyi ezberleyebilirsiniz.

Kolay ezber yapma teknikleri arasında ise Chester Santos’un bazı kriterleri var. Örnek olarak ise 10 farklı ürün barındıran bir alışveriş listesini 90 saniyede ezberlemeyi içeriyor. Bu listede yer alanlar şöyle;

  • Süt
  • Yumurta
  • Mısır gevreği
  • Ekmek
  • Jambon
  • Yoğurt
  • Baget
  • Biftek
  • Soda
  • Patlamış mısır

Genel anlamda hafıza üzerine yapılan testlerde insanların bu listenin şaşırmadan 7 maddesini sayabildiği görülüyor. Ancak çoğunluk hem 8.maddeyi hatırlamıyor hem de sıranın doğru olup olmadığıyla ilgili ciddi bir tereddüt yaşıyor. Bunu aşabilmek ve kolay ezberleme yöntemi olarak sorunu çözebilmek için şu seçenekleri kullanabilirsiniz.

Komik Olan Bir Hikâye Yaratmak

Kesinlikle mantıklı olması gerekmeyen, fütüristik ve hatta bilimkurgu temelli bir hikâye oluşturabilirsiniz. Bu sizin yaratıcılığınıza kalıyor. Buna göre sütü dev bir ambalajın içerisinde hayal edebilirsiniz. Birden devrildiğini ve kutusunun patladığını, böylelikle ortaya yumurtaların saçıldığını düşünebilirsiniz. Süt kutusundan çıkan yumurtaların ortaya saçılmasından daha komik olan ise yumurtaların dans ediyor olması olabilir. Hoplayarak dans eden yumurtaların biri kırıldığında içerisinden mısır gevreği çıkıveriyor. Fırlayan mısır gevreklerinin bir kısmı ise ekmeklere çarpıyor. Ekmeğe hızlıca çarpan ve onu parçalara bölerek adeta dilimleyen mısır gevrekleri sizi onu yemeye itiyor. Bir dilim ekmeği elinize alıyorsunuz ve aslında tadı ekmek değil jambon. Jambonu biraz yoğurda batırarak yiyorsunuz ve yoğurdun içerisinde baget olduğunu fark ediyorsunuz. Üstelik bagetlerin içerisinde biftek var. Alıp yemeye kalkarken bagetin elinizden düşmesi ile biftek yuvarlanarak soda şişelerine çarpıp onları deviriyor. Soda şişelerinin bazıları açılıyor ve içlerinden soda yerine patlamış mısır fırlamaya başlıyor.

Hikâyeler Yaratıp Bunu Tekrarlayın

Yukarıda olduğu gibi bir hikâye yazdıktan sonra alışveriş listesinde farklı bir ürün olduğunda değişiklik yapmanız mümkün olacaktır. Baz hikâyeyi zihninize kazıdığınızda hafızanız bunu tekrar tekrar oynatmanıza müsaade etmeye başlayacaktır. Bu hikâye sizi ne kadar güldürürse hafızanızda o kadar sıkı bir yer edinir.

Daha Uzun Bir Alışveriş Listesi İçin Alternatif Hikâyeler Kodlayın

Burada sınırlı bir alışveriş listesiyle hikâye yaratmaktan bahsettik fakat listede 20 ürün hatta 30 ürün olabilirdi. İşte burada da hafıza egzersizi devreye giriyor. Çünkü bu komik hikâyeyi sürdürebilme potansiyelinizin bir sınırı yok. Aksine dilediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Mısır gevreklerinin soda şişesinden fırlamasından sonra hangi ürüne çarpacağı, hangi ürünle dans etmeye başlayacağı gibi alternatif hikâyeler kodlayabilirsiniz.

Hayatınızın Her Alanını Kurgulayın

Hikâye yaratmak yalnızca alışveriş listesi ezberlemekle sınırlı bir kolay ezberleme metodu değildir. Burada dilerseniz bir konuşma metnini, dilerseniz yapacağınız bir sunumu ya da vereceğiniz bir dersi kodlayabilirsiniz. Oluşturacağınız hikâye net bir biçimde sizin nasıl bir çözüm aradığınıza göre şekillenebilir. Ekonomi ile parayı, sağlık ile doktoru, savaş ile silahı, barış ile kuşu özdeşleştirmek mümkün.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık