1. Anasayfa
  2. Nedir

Haddini Bilmek Deyiminin Anlamı Nedir?


0

Haddini bilmek ya da öznel söylemle haddini bil günümüzde de sıklıkla kullanılan bir söz öbeğidir.

Haddini bilmek ya da öznel söylemle haddini bil günümüzde de sıklıkla kullanılan bir söz öbeğidir. Öncelikli olarak Haddini bilmek deyimi anlam olarak ‘’Hadd’’ kelimesinden gelir. Hadd ne demek diyenler için Arapça sınır anlamına geldiğini söylemeliyiz.

Haddini
Haddini Bilmek Deyiminin Anlamı Nedir?

Kendi sınırını bilmek ve bu sınırı aşmamak için kullanılan deyin Hadd bilmek, haddini bilmek olarak günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Ayrıca ‘’Hadd’’ kelimesinin Arapça anlamları arasında ceza ve gerçek değer de vardır. Bir insanın neleri yapabileceğini, neleri yapmaması gerektiğini bilmesi için kullanılan bir deyimdir. 

Haddini Bilmek Deyiminin Hikâyesi 

Haddini bilmek insana mahsus bir durumdur. Zira insanoğlu her zaman hata yapmıştır ve her zaman hata yapmaya devam edecektir. Melek ya da ruhani varlıklar olmadığımız için bu durum gayet normaldir. Fakat insan kendi kusurlarını görmezden gelirken başkalarının kusurlarına mana bulmaya başlıyorsa işte o zaman haddini aşmaya başlamış demektir. Yani haddini bilmek her insan için önemli bir olgudur.

Haddini bilmek deyimi nereden çıkmıştır hususunda da tarihin tozlu raflarından bir hikâye vardır. Hikâyede Kıbrıslı Kemal paşa ve Erzurumlu Sait paşa sözün ortaya çıkışı açısından önem teşkil ediyor. 

Birbirlerinden pek hoşlanmayan ve hatta nefret edercesine bakan bu iki paşa buna karşılık birbirlerinin yüzüne övmelerde bulunmaktan vazgeçmezmiş. Hatta birbirlerini o kadar takdir ediyorlarmış ki görenler hayrete düşüyormuş. 

Fakat günün biri geldiğinde Erzurumlu Sait paşanın komutasındaki kişilerden birisi fütursuz bir biçimde Kıbrıslı Kemal paşayı eleştirmeye başlamış. Buna şahit olan Erzurumlu Sait paşa ise bunu görmezden gelmemiş. Hızlı bir biçimde kendi mıntıkasındaki adamının sözünü kesmiş ve ‘’Kişinin haddini bilmesi gerekir. Kemal paşayı sevmeyebilirsiniz. Ama bu Kemal paşayı çekiştirebileceğiniz anlamına gelmez. Siz onunla mühürdar olmadığınız gibi hanginizin memlekete daha faydalı olacağını da siz tayin edemezsiniz. Gerekirse memlekete faydası dokunması açısından koltuğu ona devredebilmelisiniz’’’ demiştir. 

İlginizi Çekebilir;  L Harfi ile Başlayan Hayvan İsimleri ve Bazı Türler Hakkında Bilgiler

Bu diyalog ise nesilden nesle aktarılarak haddini bilmek deyiminin tarihi olarak bugünlere gelmiştir. Erzurumlu Sait paşanın ağzından çıkan ‘’Kişi haddini bilmeli’’ sözü zamanla dillere pelesenk olup bugünkü popüler kullanımına erişmiştir. 

Ayrıca Abdurrahim Karakoç’un haddini bilmek ile ilgili şöyle bir şiiri bulunur. 

Irmak var geçilir, çay var geçilmez,

Her yere el atar haddini bilmez.

Denizin huyudur artar eksilmez,

Göller birbirini yedi, bitirdi.

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü