1. Anasayfa
  2. Nedir

Haçlı Seferleri (1147-1149) Nedenleri ve Sonuçları


0

Haçlı seferleri Türkleri Anadolu’dan atmak ve diğer Türk devletlerine karşı yapılmış dini ve siyasi birleşmelerin yapılarak ortaya çıkan savaşlardır. Haçlı seferleri hakkındaki bilgileri sizler için derledik.

1147 ve 1149 tarihleri arasında yapılan savaşlar olan Haçlı seferleri Anadolu Selçuklu Devletine karşı yapılmış Haçlı birliklerinin birleşerek Anadolu’dan Türkleri atma çalışmalarından biridir.

Haçlı
Haçlı Seferleri (1147-1149) Nedenleri ve Sonuçları

Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı devletinin kuruluşu zamanında Haçlılar bu devletleri Anadolu’dan atmak için çalışmalar başlatmış ve birçok devletin askerlerinin birleşmesiyle Haçlı seferleri ortaya çıkmıştır.

İkinci Haçlı seferleri ise Halep ve Şam şehirlerini Müslümanlardan geri almak istemeleri üzerine toplanmıştır. O dönemde Anadolu Selçuklu Devletinin başında bulunan 1. Mesut Haçlı birlikleri ile yapmış olduğu savaşta Haçlılar yenerek bozguna uğratmıştır. Bundan sonra Haçlı birlikleri başarısız olarak geri dönmüştür. 2. Haçlı seferlerinin en önemli özelliklerinden bir tanesi bu seferlere toplanan birliklerin kralları ve imparatorlarının da katılması olmuştur. Bu nedenle 2. Haçlı seferlerine kralların savaşı da denilmektedir. 

2. Haçlı Seferlerinin Nedenleri Ve Sonuçları 

2. Haçlı seferlerinin başlamasının nedenleri Musul Atabeyi olan Nurettin Mahmut Zengi’nin birinci haçlı seferinde kaybettiği toprakları geri almak istemesidir. Özellikle bu savaşta haçlıların eline geçen Urfa’yı geri almak ana neden olarak kabul edilmektedir. Musul Atabeyinin Urfa’yı geri alması Hıristiyanların Avrupa’dan yardım istemelerine ve 2. Haçlı seferlerinin başlamasına neden olmuştur. 

2. Haçlı Seferi Sonuçları ise Haçlılar bu savaşta ağır yenilgiye uğramışlar Suriye bölgesini ele geçirmek için kıyıdan ve denizden kuşatmalarına rağmen başarılı olamamışlardır. Bu yenilgi haçlı seferlerinin Anadolu’dan Türkleri atmak için başarılı olmadığını göstermiştir. 

İlginizi Çekebilir;  Ardışık Tek ve Çift Sayılar Toplamı Nasıl Hesaplanır? Formül ve Örnek
Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü