SinopluKoca

Flüt Notaları Nelerdir? Nasıl Çalınır?

Flüt Notaları

Flüt üflemeli çalgılar içerisinde yer alır. Blok flüt olarak da adlandırılır. Notaları için uygun deliklerin kapatılması bazılarının da açık bırakılması gerekir.

Flüt
Flüt Notaları Nelerdir? Nasıl Çalınır?

Flüt çalmak için notaları ezberlemeniz gerekiyor. Do – re – mi – fa – sol – la – si olmak üzere yedi nokta yer alır, ince do, do notası içinde olduğu için ayrı sayılmaz. Verdiğimiz bu sıralama en kalın ses olan do’dan başlar ve en ince olan si’ye doğru gider. Tam tersi sıralamada ise önce ince sonra kalın notalar sıralanır. Flüt varsa notaları denemek için verdiğimiz adımları iyi izleyin.

Do: En kalın notadır ve flütteki bütün deliklerin parmaklarla kapatılması gerekmektedir.

İnce do: Arka delik yine kapalı, ön taraftan üstten 2.delik kapatılır.

Re: Arkada yer alan deliği kapatın. Ön kısma bakan, en alttaki delik hariç hepsini kapatın. Yani Do’ya göre bir delik açık tutulur.

İnce Re: Yalnızda ön kısımdaki 2.delik kapalıdır.

Mi: Arka delik yine kapalı, bu sefer önde yer alan en alt kısımda bulunan 2 delik dışında hepsi kapatılır.

Fa: Arka delik kapalı, alttaki 3 delik hariç 4 delik kapalı olmalıdır.

Sol: Arka delik kapatılır ve ilk 3 delik de kapatılır, diğer delikler açık kalır.

La: Arka delik ve ön kısımdaki üstten 2 delik kapatılır.

Si: Sadece arka ve ön kısımdaki ilk delik kapatılır.

Si Bemol: Arka delik yine kapalı, ön kısımdaki ilk kapalı, ikinci boş 3.ve 4.delik kapatılır.

Notalar tam – yarım olarak ikiye ayrılır. Mi ve fa arasında kalan kısım yarım mi, si ve do arasında kalan kısım yarım si. Diğer nota aralıkların hepsi tam olarak geçer.

Blok flütten çıkan sesler çok etkileyici olabilir. İlk olarak basit parçalardan başlarsanız başardığınızı görür ve daha iyisini yapmak için denemeye devam edersiniz. Zor parçadan başlamak hevesinizin kırılmasına neden olabilir. Öncelikle yukarıdaki notaları tam olarak ezberleyin, sırasıyla baktığınızda ezberlemesi zor değil, sadece her birinde altta bir deliği daha boş bırakıyorsunuz. Notalara bakarken yanınızda mutlak flüt olsun ve deneme yapın. Notalardan sonra iş diyaframı geliştirmeye kalıyor.

Büyük çoğunluk sağ elini kullandığı için flütü sol ele almak gerekir. Sağ el alttaki delikleri kapatmak için kullanılır. Sol elimizin serçe parmağı kullanılmaz. Delikleri kapatmak için uygun parmakları seçmeniz gerekir. Üflemenin de belli bir kuralı vardır, ince sesleri çıkarmak için tü şeklinde üflemeniz gerekirken kalınlar için du hecesini kullanmanız gerekir.

Exit mobile version