1. Anasayfa
  2. Nedir

Fıkra Nedir? Özellikleri Nelerdir? Makale ile Farkları


0

Fıkra Nedir

Fıkra dediğimizde genel olarak hepimizin aklına kısa ve güldürü amaçlı yazılmış yazılar gelir. Genellikle de ülkemizde Karadeniz fıkraları farklı bir algıya sahiptir. Temeline indiğimizde ise fıkra nedir sorusunu toplumsal olaylara değinen yazar beyanı olarak yapılabilir. 

Toplumun yaşadığı sıkıntıları, insanların rahatsız olduğu durumları kişisel görüşüyle harmanlayarak akıcı bir şekilde metne döken yazarlar fıkra yazmaktadır. Düz yazı türü olan fıkralar genellikle akıcı oldukları gibi güldürü temeline sahiptir. 

Fıkra
Fıkra Nedir? Özellikleri Nelerdir? Makale ile Farkları

Bilgilendirici bir metin olarak görülmesi dışında aynı zamanda toplumsal farkındalık yaratarak herkesi düşünmeye sevk edebilir. Daha fazla kişiye ulaşabilmesi içinse gazetelerde fıkra köşeleri görülebilir. Aynı şekilde fıkra yayınlarını farklı bir sayfada yayınlayan dergiler karşımıza çıkabilir.

Fıkranın Özellikleri Nelerdir?

Fıkra pek çok diğer düz yazı türü ile karıştırılabilir. Bu karmaşayı önlemek için bir fıkranın sahip olması gereken temel özelliklere göz atmak gerek. 

  • Yalnızca gazete ve dergilerin belli köşelerinde yayınlanırlar. 
  • Çoğunlukla fıkralar düz yazı olsa bile sohbet şeklinde karşılıklı diyalog olarak geçer.
  • Her ne kadar önemli konuları baz alıyor olsa da anlatım son derece yüzeyseldir. 
  • Derinlemesine bir anlatım olmadığından ötürü söz konusu olayla ilişkili kısa bir yazı görülür. 
  • Fıkralarda geçen olayları, düşünceleri ve fikirleri kanıtlamak ya da doğrulamak gerekmez. 

Fıkra ile Makale Arasındaki Farklar Nelerdir?

Düz yazı türü olan makale ile fıkra arasındaki farklar öğrenildiğinde bu iki kavramın karıştırılmaması daha mümkün hale gelecektir. 

  • Bir makalede yazar bilimsel verilerden faydalanarak fikirleri genel bir algıyla değerlendirir. Fıkra yazarı ise veriye ihtiyaç duymaz ve yazı kişisel görüşlerinden doğar. 
  • Her makalede söz konusu olaylar ve durumlar kanıtlanmak zorundadır. Bu yüzden de bilimsel veriler makalelerin temelini oluşturur. Fıkralarda ise olayların veya durumların gerçekliğinin ispatlanması zorunlu değildir. Fıkra yazarı bunların doğruluğunu kanıtlamayabilir. Ancak isterse kanıtlamasında da bir beis yoktur. 
  • Yazım tarzı olarak makaleler bilimin ışığında ciddi bir dille kaleme alınır. Resmi bir anlatım söz konusudur. Fıkralarda yazar kendi görüşlerini çok daha içten paylaşabilir. Bundan dolayı fıkralar daha samimidir ve çoğunlukla fıkralarda rahat bir anlatım olduğundan fazlasıyla akılda kalıcı olmuştur. 
İlginizi Çekebilir;  İslam Medeniyetinde Öne Çıkan Eğitim Kurumları

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?
  • 0
    _yi
    İyi
  • 0
    k_t_
    Kötü